Διεθνή

Άνοιγμα συνόρων κορωνοϊός: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τις χώρες που θα πάρουν το «ok»

Άνοιγμα συνόρων κορωνοϊός: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τις χώρες που θα πάρουν το «ok»
Άνοιγμα συνόρων κορωνοϊός: Συνεχίζονται και σήμερα, Δευτέρα 29 Ιουνίου, οι διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για το ποιες χώρες θα έχουν το «πράσινο φως», για είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πότε θα οριστικοποιηθεί η τελική λίστα.

Τη λίστα με τις χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οποίων οι πολίτες θα μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ από την 1η Ιουλίου, θα συνεχίσουν να επεξεργάζονται και σήμερα, Δευτέρα 29 Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της Παρασκευής πίσω από κλειστές πόρτες, πραγματοποιώντας έντονες συζητήσεις σχετικά με το ποιες χώρες θα μπουν στη λίστα, ποιες θα αποκλειστούν και με ποια κριτήρια. Ωστόσο, δεν υπήρξαν αποτελέσματα.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος, ο τελικός κατάλογος των χωρών δεν συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τονίζει πως τα κράτη πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους στον κατάλογο των χωρών βάσει των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιεύθηκαν στις 11 Ιουνίου.

Ένα από τα κριτήρια για το άνοιγμα των συνόρων είναι ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού για την κάθε χώρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 16 ανά 100.000 κατοίκους, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.Σημειώνεται, πως οι προκαταρκτικοί κατάλογοι χωρών, οι οποίοι δημοσιεύθηκαν νωρίτερα από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, δεν περιελάμβαναν τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία. Συγκεκριμένα, το πρακτορείο ειδήσεων “Politico Europe” δημοσίευσε μια λίστα με 19 χώρες το Σαββατοκύριακο, η οποία περιλαμβάνει την Αλγερία, την Ανδόρα, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γεωργία, την Ιαπωνία, το Μονακό, το Μαυροβούνιο, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρουάντα, τον Άγιο Μαρίνο, τη Σερβία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη, Βατικανό και Κίνα. Σήμερα, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα κληθούν να υποβάλουν γραπτές εκθέσεις, ενώ μετά θα πρέπει να ληφθεί απόφαση με ειδική πλειοψηφία. Η τελική απόφαση για το άνοιγμα των συνόρων, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, Τρίτη 30 Ιουνίου, λαμβάνεται από τα κράτη της ΕΕ, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένως υποστηρίξει πως χρειάζεται μια συντονισμένη προσέγγιση σε αυτό το ζήτημα.

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά τη χώρα μας, από την Τετάρτη 1η Ιουλίου «ανοίγουν» και πάλι οι πύλες εισόδου στη χώρα καθώς όλα τα αεροδρόμια θα υποδέχονται διεθνείς πτήσεις. Στα αεροδρόμια θα υπάρχουν υγειονομικά κλιμάκια με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την εποπτεία του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ, καθώς και τη συνεργασία του ΓΕΕΘΑ για τη διενέργεια των τεστ, τα οποία και θα γίνονται δειγματοληπτικά στοχευμένα σε επιβάτες από πτήσεις του εξωτερικού. Όσοι ταξιδιώτες βγουν θετικοί στον κορωνοϊό θα διαμένουν για 14 μέρες στα ξενοδοχεία καραντίνας που θα υπάρχουν στις πρωτεύουσες των νομών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments