Τεχνολογία

Ευρωπαϊκή Ένωση διάστημα: Επιταχύνονται τα σχέδια της για το σύμπαν

Ευρωπαϊκή Ένωση διάστημα: Επιταχύνονται τα σχέδια της για το σύμπαν
Ευρωπαϊκή Ένωση διάστημα: Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να επενδύσει στο διάστημα.

Σχέδια για το διάστημα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει μείνει πίσω στον συγκεκριμένο τομέα. Οι πρόσφατες επιτυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας βάζουν στην “πρίζα” την Ένωση.Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Τιερί Μπρετόν, αποκάλυψε στο Reuters πως η Ε.Ε. θα επιταχύνει τα σχέδια της για το διάστημα. Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη των δορυφόρων Galileo επιταχύνθηκε κατά τρία έτη, στα τέλη του 2024 αντί για το 2027, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρξει μπάτζετ για υποστήριξη επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων και άλλων νέων τεχνολογιών σχετικές με την εκτόξευση.

Θα προταθεί επίσης κεφάλαιο 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για χρηματοδότηση διαγωνισμών που θα συμμετέχουν startup εταιρίες, ενώ θα δοθεί άλλο 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην Arianespace για την καλλιέργεια καινοτομιών. Τέλος, υπάρχουν σχέδια για ένα πανευρωπαϊκό δορυφορικό δίκτυο ίντερνετ ευρείας χρήσης, καθώς και για ένα σύστημα αποφυγής συγκρούσεων δορυφόρων με άλλα αντικείμενα σε τροχιά.

Σημειώνεται, πως τις τελευταίες δεκαετίες η Ευρώπη έχει κάνει μεγάλα βήματα για την ανεξαρτητοποίησή της από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στο χώρο του διαστήματος. “Το διάστημα είναι ένα από τα δυνατά σημεία της Ευρώπης και δίνουμε στον εαυτό μας τα μέσα για να επιταχύνουμε. Η SpaceX έχει θέσει νέα standards για τις εκτοξεύσεις, οπότε το Ariane 6 είναι ένα απαραίτητο βήμα, αλλά όχι ο απόλυτος στόχος. Πρέπει να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε τον Ariane 7″ ανέφερε ο Μπρετόν. Το Ariane 6 είναι ένας εκτοξευτής πυραύλων που αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Η πρώτη της πτήση είχε προγραμματιστεί για το 2020, αλλά δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, o Μπρετόν πιέζει για επιπλέον 16 δισεκατομμύρια ευρώ (18 δισεκατομμύρια δολάρια) στον επόμενο προϋπολογισμό της Κομισιόν που θα διατεθούν για την εξερεύνηση του διαστήματος.

Τα έξι ταξίδια της SpaceX

Υπενθυμίζεται, πως η Space X έχει δεσμευτεί προς τη NASA για έξι ταξίδια με επιστροφή προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με τέσσερις επιβαίνοντες αστροναύτες, έναντι 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που καταβλήθηκαν από το 2011 στο πλαίσιο συμβολαίου με την εταιρία του Μασκ. Η Space X μετέφερε ήδη φορτία προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το 2012, αλλά είναι η πρώτη φορά που η NASA εμπιστεύεται στην εταιρία ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει, τους αστροναύτες της. Η πρώην Start up εταιρία νίκησε την Boeing, στην οποία είχε επίσης ανατεθεί από την NASA η αποστολή μεταφοράς αστροναυτών προς την Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Όμως, το Starliner η «κάψουλα» της Boeing, απέτυχε στη μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση της. Μετά την επιτυχή αποστολή, Space X και NASA σχεδιάζουν να προχωρήσουν ταχύτατα στην επόμενη φάση της συνεργασίας τους για την πραγματοποίηση έξι επανδρωμένων αποστολών, αρχής γενομένης από τα τέλη Αυγούστου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments