Κόσμος

ΗΠΑ αμβλώσεις: Ακυρώθηκε νόμος που προέβλεπε τον περιορισμό τους

ΗΠΑ αμβλώσεις: Ακυρώθηκε νόμος που προέβλεπε τον περιορισμό τους
ΗΠΑ αμβλώσεις: Με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ακυρώθηκε νόμος που περιόριζε το δικαίωμα στην έκτρωση. Για νίκη μιλάνε γυναικείες οργανώσεις.

Νίκη για το γυναικείο κίνημα στις ΗΠΑ θεωρείται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ακυρώσει λόγω αντισυνταγματικότητας νόμο της πολιτείας της Λουιζιάνα που περιόριζε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Δεν είναι η πρώτη φορά που το δικαίωμα στην έκτρωση μπαίνει σε αμφισβήτηση στην Αμερική, ιδίως μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Γι αυτό η απόφαση του δικαστή Τζον Ρόμπερτς αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και αποτελεί δεδικασμένο για μελλοντικές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με το Flash.gr ο νόμος συγκεκριμένα προέβλεπε ότι οι γιατροί που πραγματοποιούν αμβλώσεις πρέπει να συνεργάζονται με νοσοκομεία που δεν βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 48 χιλιομέτρων από τις κλινικές τους. Αν εφαρμοζόταν αυτός ο νόμος, οι δύο από τις τρεις κλινικές που πραγματοποιούν αμβλώσεις στην Πολιτεία θα αναγκάζονταν να κλείσουν.

Με ψήφους 5 – 4 κρίθηκε η απόφαση

Σύμφωνα με την πολιτεία της Λουιζιάνα, η πρόβλεψη αυτή του νόμου λειτουργούσε υπέρ των γυναικών σε περίπτωση επιπλοκών. Οι επικριτές του νόμου διαμαρτύρονταν για τον περιορισμό του δικαιώματος στην άμβλωση. Οι δικαστές έκριναν τελικά ότι αυτοί οι περιορισμοί οδήγησαν σε αδικαιολόγητη επιβάρυνση για τις γυναίκες. Ο επικεφαλής δικαστής Τζον Ρόμπερτς συντάχθηκε με την άποψη τεσσάρων φιλελεύθερων δικαστών και με ψήφους 5-4 το ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι νόμος της πολιτείας της Λουιζιάνας που περιορίζει τις αμβλώσεις είναι αντισυνταγματικός.

Η απόφαση αποτελεί πλήγμα για τις ομάδες που τάσσονται κατά των αμβλώσεων. Είναι η τρίτη φορά που ο δικαστής Ρόμπερτς συντάσσεται με τους φιλελεύθερους δικαστές και τους χαρίζει μία τεράστια νίκη. Στήριξε τα δικαιώματα εργαζομένων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και βοήθησε στη διατήρηση του προγράμματος DACA, που προστάτευε από απέλαση περίπου 800.000 νεαρής ηλικίας μετανάστες που είχαν μπει στις ΗΠΑ παράτυπα όταν ήταν ακόμα ανήλικοι και τους επέτρεπε να εργάζονται νόμιμα.

Είναι η δεύτερη φορά την τελευταία τετραετία που το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει παράνομη την υποχρέωση να συνεργάζονται οι γιατροί με κάποιο νοσοκομείο κοντά στην κλινική αμβλώσεων. Το 2016 είχε απορρίψει και έναν παρόμοιο νόμο που προωθούσαν οι Ρεπουμπλικανοί στο Τέξας.

Η διεθνής εικόνα

Τα τελευταία 25 χρόνια, περισσότερες από 50 χώρες έχουν αλλάξει τους νόμους τους για να επιτρέψουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις αμβλώσεις. Η «καθολική» Ιρλανδία προστέθηκε στον κατάλογο αυτό στις 25 Μαΐου 2018, όταν μέσα από δημοψήφισμα, ο λαός της ψήφισε πανηγυρικά την κατάργηση της σχεδόν συνολικής απαγόρευσης των αμβλώσεων.

Τα στοιχεία του ΠΟΥ

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε ολόκληρη την υφήλιο το 40% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία ζουν σε χώρες με πολύ περιοριστικούς νόμους για τις αμβλώσεις και σε αυτές όπου η άμβλωση είναι μεν νόμιμη, δεν είναι προσβάσιμη. Σε αυτά τα κράτη, η άμβλωση απαγορεύεται, ή επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικά περιορισμένες περιστάσεις, ή ακόμα κι αν είναι νόμιμη, η πρόσβαση για τις γυναίκες είναι εξαιρετικά δύσκολη είτε γιατί κοστίζει είτε γιατί υπάρχει έλλειψη υποδομών.

Ακόμη και σε κράτη με ευρύτερη πρόσβαση στις νόμιμες αμβλώσεις, οι γυναίκες μπορούν ακόμα να αντιμετωπίσουν πολλαπλούς περιορισμούς και εμπόδια στην πρόσβαση σε υπηρεσίες, όπως το κόστος, η μεροληπτική συμβουλευτική, οι υποχρεωτικές περιόδοι αναμονής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει τεχνική καθοδήγηση για τα κράτη σχετικά με την ανάγκη εντοπισμού και άρσης αυτών των φραγμών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments