Τεχνολογία

Ιαπωνία: Απαγόρευσε τη χρήση κινητών σε δημόσιους χώρους

Ιαπωνία: Μετά την έγκριση σχεδίου διατάγματος από τη συνέλευση στον νομό Καναγκάβα, όπου ανήκει ο δήμος, ο κανόνας θα τεθεί σε ισχύ.

Ο δήμος Γιαμάτο, έγινε ο πρώτος στην Ιαπωνία που προσπαθεί να αποτρέψει τους κατοίκους να χρησιμοποιούν τα smartphone τους, ενώ περπατούν έξω σε δημόσιους χώρους.

Η χρήση κινητού τηλεφώνου και κατ’επέκταση η έλλειψη προσοχής είναι από τις βασικότερες αιτίες που προκαλούν θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.  Μετά την έγκριση σχεδίου διατάγματος από τη συνέλευση στον νομό Καναγκάβα, όπου ανήκει ο δήμος, ο κανόνας θα τεθεί σε ισχύ, χωρίς την επιβολή κυρώσεων σε όσους τον αγνοούν, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στην άκρη του πεζοδρομίου και όχι στη μέση οι πεζοί

Η δημοτική αρχή τόνισε ότι ελπίζει ότι οι άνθρωποι θα αναγνωρίσουν ότι «τα smartphone πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν οι ίδιοι δεν είναι σε κίνηση». Σύμφωνα με το διάταγμα, οι πεζοί από την Τετάρτη 1 Ιουλίου, θα πρέπει να μετακινούνται στο πλάι του πεζοδρομίου αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το smartphone τους, αντί να στέκονται στη μέση και να εμποδίζουν την κυκλοφορία των πεζών.

Πάντως, ο «χρυσός» κανόνας είναι να μην  χρησιμοποιούμε το κινητό ενώ περπατάμε. Η χρήση κινητού τηλεφώνου προκαλεί ατυχήματα στους πεζούς. Το περπάτημα και η αποστολή μηνυμάτων ταυτόχρονα είναι πλέον κάτι το συνηθισμένο και μπορεί να είναι επικίνδυνο εάν δεν είστε προσεκτικοί. Οι πεζοί που στέλνουν μηνύματα μπορούν να πέσουν πάνω από τα κράσπεδα, να βγουν έξω από τα αυτοκίνητα και να χτυπήσουν σε άλλους ανθρώπους.

Πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι πεζοί αλλά και οι οδηγοί 

Για αυτό, σταματήστε να χρησιμοποιείτε κινητό τηλέφωνο ενώ περπατάτε ή να γράφετε μηνύματα για κινητά γιατί τέτοιου είδος δραστηριότητες δεν λειτουργούν. Και σαφώς πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι πεζοί αλλά και οι οδηγοί αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης σχετικά έρευνας, τουλάχιστον ένας στους δύο οδηγούς μιλάει στο κινητό του κατά τη διάρκεια της οδήγησης(54%), ποσοστό μειωμένο κατά 3% σε σχέση με το 2017.

Μειωμένα ήταν κατά 7% και τα ποσοστά για την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ σε σχέση με το 2017. Παρά τη μείωση, ωστόσο, το 49%, δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο οδηγούς, οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο