Ελλάδα

Μεγάλος Περίπατος: Εικόνες με τους φοίνικες που στόλισαν την Πανεπιστημίου

Μεγάλος Περίπατος: Εικόνες με τους φοίνικες που στόλισαν την Πανεπιστημίου
Μεγάλος Περίπατος: Τα μεγάλα τροπικά δέντρα που βρίσκονται πλέον σε μία από τους πιο κεντρικές οδούς της πόλης τραβούν το βλέμμα των περαστικών με πολλούς από αυτούς να σταματούν και να τα φωτογραφίζουν.

Με φοίνικες γέμισε η οδός Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας. Λίγο μετά τις ζαρντινιέρες και τα λουλούδια που τοποθετήθηκαν λόγω του Μεγάλου Περιπάτου ο δήμος Αθηναίων τοποθέτησε και φοίνικες.

Τα δέντρα βρίσκονται μέσα σε μεγάλες λευκές ζαρντινιέρες.

Τα μεγάλα τροπικά δέντρα που βρίσκονται πλέον σε μία από τους πιο κεντρικές οδούς της πόλης τραβούν το βλέμμα των περαστικών με πολλούς από αυτούς να σταματούν και να τα φωτογραφίζουν. Σημειώνεται πως αριθμός εκείνων που επιλέγουν τη διαδρομή του Μεγάλου Περιπάτου για την εξυπηρέτηση ή τη βόλτα τους αυξάνεται καθημερινά. Πολλοί άρχισαν να χρησιμοποιούν τον ποδηλατόδρομο της Πανεπιστημίου για να κατευθυνθούν προς τη νέα πλατεία της Ομόνοιας και άλλοι απολαμβάνουν τον περίπατό τους, κυρίως τις απογευματινές ώρες.

Έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, λένε οι Συγκοινωνιολόγοι για τον «Μεγάλο Περίπατο»

Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι το σχέδιο του αποτελεί «μια μεγάλη παρέμβαση, με φιλοσοφία που κατ’ αρχήν εξυπηρετεί τους στόχους της βιώσιμης κινητικότητας και της καλύτερης ποιότητας ζωής στην πόλη» και σημειώνει πως «Το εγχείρημα είναι μεγάλο και έπρεπε να είχε επιχειρηθεί τουλάχιστον μια δεκαετία πριν», εξηγώντας πως θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει με την εφαρμογή του σχεδίου ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων.

Κατά τον ΣΕΣ, ο «Μεγάλος Περίπατος» της Αθήνας, «μπορεί να αποτελέσει την βάση και την σπίθα για την ανάπτυξη και άλλων βιώσιμων πολιτικών, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, αλλά σε Δήμους όλης της Χώρας». Επισημαίνει ότι «στηρίζει την επιστημονική διάσταση του εγχειρήματος» και δηλώνει ότι θα είναι παρών με εποικοδομητική κριτική και πρόθυμος να συνδράμει με το επιστημονικό του ανθρώπινο δυναμικό στην εφαρμογή και στην αξιολόγησή του.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΣ, η πανδημία έχει επιφέρει αλλαγές στις αστικές και υπεραστικές μετακινήσεις των πολιτών και αυτό πρέπει να υποστηρίζεται από βιώσιμες λύσεις, ώστε οι επιπτώσεις στην κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες. Η «μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου στο οδικό δίκτυο σε σχέση με την «προ – COVID» εποχή αποτελεί καταλύτη και ένα παράθυρο ευκαιρίας για αλλαγή παλαιωμένων αντιλήψεων και εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών διαχείρισης κυκλοφορίας και δικαιότερης ανακατανομής του Δημόσιου χώρου, όπως συμβαίνει σήμερα σε πολλές πόλεις στην Ευρώπη και στον κόσμο».

Συμπληρώνοντας, αναφέρει πως στόχο οι παρεμβάσεις αυτές πρέπει να έχουν την καλύτερη εξυπηρέτηση των μετακινήσεων, την δικαιότερη ανακατανομή του δημόσιου χώρου, την απόδοση περισσότερου χώρου στον πεζό, τον ποδηλάτη, την αύξηση της ελκυστικότητας και της επισκεψιμότητας του κέντρου, την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και χώρων μεγάλης επισκεψιμότητας, την αύξηση του επιπέδου εξυπηρέτησης των ΜΜΜ, την δημιουργία εκτεταμένων περιοχών περιορισμού της χρήσης ΙΧ, την αποτροπή των διαμπερών κινήσεων με ΙΧ από το κέντρο της πόλης και την μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και των τροχαίων ατυχημάτων μέσω περιορισμού της χρήσης του ΙΧ.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Σύλλογος θεωρεί ότι το σχέδιο του «Μεγάλου Περιπάτου» του Δήμου Αθηναίων κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Μάλιστα επισημαίνει ότι «Όπως και σε όλες τις μεγάλες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που έχουν γίνει κατά το παρελθόν, τις πρώτες μέρες εφαρμογής των μέτρων οι επιπτώσεις στην κυκλοφορία (όπως και οι αντιδράσεις) είναι σημαντικές αλλά μειώνονται δραστικά τις επόμενες μέρες / εβδομάδες. Τελικό στόχο αποτελεί η ισορροπία του συστήματος Μεταφορών της πόλης, όχι με διοχέτευση της κυκλοφορίας σε άλλους άξονες, αλλά με περιορισμό της χρήσης του ΙΧ και την επιλογή άλλων μέσων για την μετακίνηση προς και από το κέντρο της Αθήνας.

Ο στόχος αυτός δεν επιτυγχάνεται σε διάστημα λίγων ημερών καθώς προϋποθέτει την επαρκή ενημέρωση των μετακινούμενων για τα νέα μέτρα κινητικότητας και την αλλαγή της συμπεριφοράς και του τρόπου μετακίνησης, η οποία απαιτεί σαφώς μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, δεν αρκεί η εφαρμογή μέτρων που αφορούν μόνο την κεντρική περιοχή, αλλά η συστηματική και σταδιακή εφαρμογή βασικών συμπληρωματικών μέτρων όπως η αναβάθμιση του συστήματος ΜΜΜ, η δημιουργία αξόνων πεζών και ποδηλάτου προς και από το κέντρο της Αθήνας, η λήψη μέτρων για την προστασία των ευάλωτων ομάδων χρηστών (πεζοί, ΑΜΕΑ, ποδηλάτες, δικυκλιστές), η διαχείριση της στάθμευσης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments