Οικονομία

Νεανική απασχόληση: Επιχορηγήσεις για νέους επιχειρηματίες

Νεανική απασχόληση: Η Κομισιόν δίνει και κονδύλια για σεμινάρια.

Έτοιμη να δώσει 22 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαική Ένωση την περίοδο  2021 έως 2027 παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα μέτρα που παρουσίασαν πριν από λίγα 24ωρα οι αρμόδιοι αντιπρόεδροι της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις και Μαργαρίτης Σχοινάς, ενισχύουν τις υφιστάμενες πολιτικές υπέρ των νέων, ενώ ενσωματώνουν τη νεανική απασχόληση στις νέες κοινοτικές στρατηγικές για την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, η ενίσχυση της κοινοτικής παρέμβασης κρίθηκε αναγκαία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού όπου οι επιπτώσεις στην απασχόληση αναμένονται ιδιαίτερα σοβαρές. Μάλιστα όπως υπενθύμισε ο κ. Ντομπρόβσκις στους νέους η ανεργία σε περιόδους κρίσεων αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από το σύνολο. Ήδη τον Απρίλιο η ανεργία των νέων αυξήθηκε στο 15,4% από 14,9% που ήταν πριν από την πανδημία. Σύμφωνα με την πρόταση οι πηγές χρηματοδότησης θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο περιόδου 2021-2027 ενώ εκτιμάται ότι μπορούν να δαπανηθούν 22 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Κομισιόν καλέι τα κράτη- μέλη να κάνουν χρήση των σημαντικών δυνατοτήτων χρηματοδότησης που θα υπάρξουν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συμβάλει στη χρηματοδότηση:

  • επιχορηγήσεων και δανείων εκκίνησης για νέους επιχειρηματίες, προγραμμάτων καθοδήγησης και εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων
  • πριμοδοτήσεων για τις ΜμΕ που προσλαμβάνουν μαθητευόμενους
  • σεμιναρίων κατάρτισης για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων
  • προγραμμάτων δημιουργίας ικανοτήτων στις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης
  • προγραμμάτων κατάρτισης σε θέματα διαχείρισης σταδιοδρομίας στο πλαίσιο της τυπικής εκπαίδευσης
  • επενδύσεων σε υποδομή και τεχνολογία ψηφιακής μάθησης

Η Επιτροπή παρουσίασε με πρωτοβουλία του κ. Σχοινά και το ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων για βιώσιμη ανταγωνιστικότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθεκτικότητα. Το θεματολόγιο θέτει φιλόδοξους ποσοτικούς στόχους για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων (βελτίωση των υφιστάμενων δεξιοτήτων) και την επανειδίκευση (απόκτηση νέων δεξιοτήτων) οι οποίοι θα πρέπει να επιτευχθούν εντός των προσεχών 5 ετών. Οι 12 δράσεις της επικεντρώνονται σε δεξιότητες για θέσεις εργασίας μέσω συμπράξεων με τα κράτη-μέλη τις επιχειρήσεις και τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να εργαστούν από κοινού για την αλλαγή παρέχοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να ξεκινούν δια βίου μάθηση και χρησιμοποιώντας τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως καταλύτη για την απελευθέρωση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στις δεξιότητες των ατόμων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο