Ελλάδα

Επιτροπή «Ελλάδα 2021»: Στο Ρέθυμνο βρέθηκε αντιπροσωπεία της – Μαζί και η πρόεδρος

Επιτροπή «Ελλάδα 2021»: Στο Ρέθυμνο βρέθηκε αντιπροσωπεία της – Μαζί και η πρόεδρος
Επιτροπή «Ελλάδα 2021»: Η Γιάννα Αγγελοπούλου -Δασκαλάκη δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Ρέθυμνο: «Οι ήρωες της ιστορίας μας να γίνουν ήρωες των νέων».

«Πόσες μάχες έχουν δοθεί ιστορικά σε αυτόν τον τόπο. Πόσοι αγώνες, πόσες θυσίες και πόσο αίμα χύθηκε για να ενωθεί η Κρήτη με την Ελλάδα. Εδώ, στη Μονή Αρκαδίου, το 1866, 964 άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, αφού πρώτα προξένησαν μεγάλες φθορές στον τουρκικό στρατό, ανατινάχτηκαν, αποδεικνύοντας ότι αγαπούσαν την ελευθερία περισσότερο από τη ζωή τους. Αξίες όπως αυτές, όπως η αγάπη για την ελευθερία, πρέπει να τις προβάλουμε σήμερα. Πρέπει να αναδείξουμε όλα αυτά που μας συνδέουν με το 1821 και με το 1866».

Με αυτά τα λόγια η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου -Δασκαλάκη εξέφρασε τη συγκίνησή της, κατά την επίσκεψή της στη Μονή Αρκαδίου, το ιερό σύμβολο εθελοθυσίας των Κρητικών για την ελευθερία. Αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» μετέβη στον τόπο του ηρωικού Ολοκαυτώματος του 1866, τον οποίο η Unesco έχει χαρακτηρίσει Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας, στο πλαίσιο επίσκεψης στον Δήμο Ρεθύμνου. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης τα Μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής, Καθηγητές Αλέξης Πολίτης και Νίκος Κανελλόπουλος.

Οι ήρωες της ιστορίας μας να γίνουν ήρωες των νέων

«Η θυσία της Μονής Αρκαδίου ουσιαστικά άλλαξε το κλίμα σε όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για τον αγώνα των Κρητικών για την ελευθερία. Εσείς είστε σήμερα οι τοποτηρητές, οι φύλακες αυτής της σπουδαίας ιστορίας» τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, απευθυνόμενη στους πατέρες Θεολόγο, Παρθένιο και Ευμένιο, μπροστά από το αιωνόβιο κυπαρίσσι που βρίσκεται έξω από τη Μονή, στο οποίο βρίσκεται ακόμη σφηνωμένο ένα οθωμανικό βλήμα.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους της Μονής η οποία, όπως είπε πατέρας Θεολόγος, «εξέπεμψε το μήνυμα της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, φτάνοντας μέχρι τη Γαλλία και τον μεγάλο συγγραφέα Βίκτωρα Ουγκώ». Από την ιστορική τραπεζαρία όπου βρίσκεται η πόρτα που έσπασαν οι Τούρκοι για να μπουν στη Μονή, μέχρι το μουσείο της Μονής και την πυριτιδαποθήκη, όπου θυσιάστηκαν άνδρες και γυναικόπαιδα.

«Μας είχε φέρει ο πατέρας μου όταν ήμασταν μικρά και μας ξενάγησε» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση και ακόμη με συγκινεί δεν είναι μόνο οι σφαίρες που φαίνονται στο κυπαρίσσι. Είναι ότι οι Οθωμανοί προσπαθούσαν με 15.000 ανθρώπους να κάμψουν τους πολύ λιγότερους αριθμητικά Κρητικούς. Τέτοια παραδείγματα πρέπει να τα λέμε σαν ιστορίες και στα μικρά παιδιά. Για να ξέρουν ότι δεν υπάρχουν μόνο οι νέοι ήρωες που βλέπουν στα κόμικς. Πρέπει να μη λησμονούμε τους δικούς μας ήρωες, να τιμούμε το παράδειγμα που έδωσαν». «Εδώ στο Αρκάδι οι πολλοί έγιναν ένα. Αυτό έχει μεγάλη αξία, διότι οι Έλληνες πετυχαίνουν όταν είναι αγαπημένοι και ενωμένοι», ανέφερε ο πατέρας Θεολόγος.

Προτάσεις που ανοίγουν παράθυρο στο μέλλον

Την αντιπροσωπεία της Επιτροπής υποδέχθηκε στο Ρέθυμνο ο Δήμαρχος Γιώργης Μαρινάκης και στελέχη της Δημοτικής Αρχής στον Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της περιοχής στο Σπίτι Πολιτισμού, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η Κρήτη αποτελεί το διαχρονικό σύμβολο της εξέγερσης εναντίον κάθε κατακτητή. Έδωσε δε ιδιαίτερη έμφαση στις προτάσεις του Δήμου για την επέτειο των 200 ετών οι οποίες ανοίγουν ένα παράθυρο στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις του Δήμου Ρεθύμνου για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση έχουν έναν σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό, με χρήση νέων τεχνολογιών για την ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων της πόλης, αλλά και έντονη κοινωνική ευαισθησία, καθώς περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, σχέδιο για τη ολοκλήρωση πλάνου παρεμβάσεων προκειμένου να καταστεί ο Δήμος μια πολύ φιλική πόλη για άτομα με αναπηρία.

Ο Δημάρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης δήλωσε: «Οι συμπατριώτες μας πριν από 100 χρόνια περίπου πολέμησαν για να ενωθούν με την Ελλάδα. Η δική μας αγωνία και ο δικός μας αγώνας είναι να ενώσουμε το νησί μας και την πατρίδα μας με την Ευρώπη και όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Όλα τα έργα που γίνονται στο Ρέθυμνο είναι έργα που έχουν ως στόχο να καλλιεργήσουν μια νοοτροπία των ανθρώπων και ιδίως μια ιδιαίτερη σχέση του ανθρώπου με τον δημόσιο χώρο.

Ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους και ιδιαίτερα σε εκείνους που δεν έχουν τις δεξιότητες να τον απολαμβάνουν όπως οι υπόλοιποι». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόνισε ακόμη ότι το 2021 είναι μια ευκαρία για επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας και αυτός ήταν ο λόγος που ο Δήμος επέλεξε να υποβάλει προτάσεις που επικεντρώνονται στον άξονα της Επιτροπής που αφορά το παράθυρο στο μέλλον. Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης Γεώργιος Γιακουμάκης ανέφερε ότι χρειαζόμαστε μια εθνική αφύπνιση και τα 200 χρόνια είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για αυτό. Ενώ ο Αντιπρύτανης του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Νεκτάριος Παπαδογιάννης τόνισε ότι «ως το νεότερο Πανεπιστήμιο της χώρας, συμμετέχουμε στις δράσεις γιατί μας ενδιαφέρει το μέλλον».

Μια πόλη που κοιτάζει το αύριο

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής ξεναγήθηκε στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου και είχε την ευκαιρία να δει από κοντά μια πόλη που ζει στο σήμερα αλλά την ίδια στιγμή κοιτάζει το αύριο. Μια πόλη που ανοίγεται στην ψηφιακή τεχνολογία, μεριμνά για την προστασία του περιβάλλοντος, διαθέτει ένα βαθιά ανθρώπινο και φιλικό προς τους νέους πρόσωπο, και στοχεύει την ίδια στιγμή σε δράσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα για την προσέλκυσε εναλλακτικού και θεματικού τουρισμού.

Ειδικότερα, η αντιπροσωπεία μετέβη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, ένα «στολίδι πολιτισμού» όπως το χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, καλώντας τους υπεύθυνους να εντάξουν δράσεις για την επέτειο του 1821 στο πρόγραμμα και τις δράσεις της Επιτροπής. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου, το Ενετικό λιμάνι και επιβιβάστηκε μαζί με τον Δήμαρχο της πόλης στο ηλεκτρικό λεωφορείο του Δήμου, το πρώτο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης που έχει ενταχθεί στην αστική συγκοινωνία της χώρας.

Τέλος, στη μαρίνα Ρεθύμνου, η Πρόεδρος και τα Μέλη της Επιτροπής βρέθηκαν μπροστά σε ευχάριστη έκπληξη, καθώς τους υποδέχθηκαν έφηβοι με πατίνια, σε μια συμβολική χειρονομία του εναλλακτικού τρόπου να κινείται κανείς μέσα στην πόλη χωρίς αυτοκίνητο. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημάνθηκε η σημασία της ανάδειξης της προστασίας του περιβάλλοντος ως κεντρικής πρόκλησης που καλείται να αντιμετωπίσει 200 χρόνια μετά την κήρυξη της Επανάστασης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments