Σύριζα για Αγιά Σοφιά: «Απαράδεκτη και προκλητική απόφαση»
Μέσω του του τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ απαράδεκτη και προκλητική. Σύμφωνα με το Flash.gr, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι πέραν της ιστορικής και συναισθηματικής αξίας για τους Έλληνες και το συμβολισμό της για τους απανταχού Χριστιανούς, είναι μνημείο που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, ενταγμένη από το 1985 στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
«Οποιαδήποτε απόφαση αλλοίωσης του χαρακτήρα της μέσω μετατροπής της σε τζαμί αποτελεί ευθεία πρόκληση, είναι απαράδεκτη και δεν ταιριάζει σε χώρα που σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Θα υπονομεύσει το διαθρησκευτικό διάλογο χριστιανών και μουσουλμάνων και θα ενισχύσει τις απαράδεκτες θεωρίες περί σύγκρουσης πολιτισμών», αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος.
Η κυβέρνηση να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα
Επισημαίνει ακόμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός είχε αναδείξει τις σχετικές ευθύνες της Τουρκίας για αυτό το οικουμενικής αξίας μνημείο, μεταξύ άλλων και κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα και πως ανάλογα πρέπει να πράξει και η κυβέρνηση της ΝΔ, κινητοποιώντας έστω και τώρα διεθνή κοινότητα και καλώντας την γείτονα να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της ως μέλος της UNESCO και ως χώρα που σέβεται την ιστορία.
Στο διάγγελμά του ο Ερντογάν ανέφερε ότι στις 24 Ιουλίου η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει ως τζαμί
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε στις 20:53 το διάγγελμα του προς τον τουρκικό λαό μετά από την απόφαση να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Την ίδια ώρα, έξω από την Αγιά Σοφιά, συγκεντρωμένοι Τούρκοι κάνουν προσευχή.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι μέχρι τις 24 Ιουλίου θα είναι όλα έτοιμα ώστε η Αγιά Σοφιά να ανοίξει ως τζαμί. «Η προετοιμασία για να αλλάξει η Αγιά Σοφιά θα κρατήσει μέχρι και 6 μήνες, ενώ το μνημείο θα το επισκέπτονται και Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι» ανέφερε ο Ερντογάν.
«Αποφασίστηκε ότι η Αγία Σοφία θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ντιγιανέτ (Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων) και θα ξανανοίξει για προσευχή», ανέφερε ο Ερντογάν σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Twitter.
Στο παρελθόν το 10ο Τμήμα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Τουρκίας είχε απορρίψει δύο φορές σχετικές προσφυγές. Η πρώτη στις 24 Ιουνίου του 2005 και αφορούσε την παύση ισχύος του διατάγματος του 1934.
Αντίστοιχα, το 2008, είχε κρίνει ότι δεν είναι αντίθετη προς τη νομοθεσία η χρήση του μνημείου ως μουσείο. Το ίδιο τμήμα έρχεται σήμερα, σε αντίθεση με τις προηγούμενές του αποφάσεις να ακυρώσει το διάταγμα του 1934 που φέρει την υπογραφή του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας