Chicken Game
Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ όπου κυριάρχησε το θέμα της Τουρκίας υπήρξε μία, υπό προϋποθέσεις, σημαντική εξέλιξη. Η απόφαση μετά από Ελλαδικές, Κυπριακές και όχι μόνο πιέσεις, να συνταχθεί κατάλογος κυρώσεων κατά της Τουρκίας οι οποίες θα επιβληθούν αν κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της. Ειδικότερα, αν αφενός συνεχίσει τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αφετέρου αν αποπειραθεί να πράξει το ίδιο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Λέμε ότι είναι «υπό προϋποθέσεις σημαντική εξέλιξη» διότι για να είναι πράγματι σημαντική θα πρέπει οι κυρώσεις να είναι όντως σοβαρές – αυτές που προτείνονται από την Ελλάδα, εάν υιοθετηθούν, μπορούν να πονέσουν οικονομικά πολύ την Τουρκία – και θα πρέπει επίσης να εφαρμοστούν αν η Άγκυρα συνεχίσει και κλιμακώσει την παράνομη και επιθετική δραστηριότητά της. Άρα ναι μεν είναι μία εξέλιξη προς θετική κατεύθυνση, διότι πρώτη φορά αποφασίζεται να συνταχθεί κατάλογος τομεακών κυρώσεων στην Τουρκία και όχι γελοιότητες με μέτρα κατά χαμηλόβαθμων αξιωματούχων της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίων, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε επισήμως τον κατάλογο των μέτρων και επίσης να διπιστώσουμε τη βούληση να επιβληθούν εφόσον ο Ερντογάν δεν αλλάξει χαβά.
Για τη σύνταξη λίστας κυρώσεων πίεσαν πολύ και τρίτες χώρες, κυρίως η Γαλλία και η Αυστρία αλλά και άλλες, οι οποίες με την έντονη στάση που τήρησαν αφαίρεσαν το επιχείρημα από τους γνωστούς απολογητές της Άγκυρας, ας πούμε τη Γερμανία η οποία ασκεί την Προεδρία τη ΕΕ, ότι πρόκειται για μία κλασική αντιπαράθεση της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, οπότε δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μείζων ευρωτουρκικό θέμα. Υπήρξε και ένας άλλος παράγων, εξίσου ή και περισσότερο καταλυτικός. Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σε τηλεοπτική συνέντευξή του (ΣΚΑΪ) την προηγουμένη της Συνόδου των ΥΠΕΞ, το περιεχόμενο της οποίας δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί Πολύ περισσότερο που το συγκεκριμένο μήνυμα έχει μεταφερθεί πολλάκις προς κάθε εμπλεκόμενο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού με διάφορους διαύλους και στο ανώτατο δυνατό επίπεδο…
«Η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση για να αποτρέψει, γιατί αν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί. 'Εχουμε πει και στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς. Η Ελλάδα έχει πολύ ικανές ένοπλες δυνάμεις»… Η προειδοποίηση αυτή της Ελλάδας μεταφέρει το δίλημμα στο ευρωπαϊκό γήπεδο και συνοψίζεται στο εξής: «Αν δεν αποφασίσετε πειστικά μέτρα κατά της Τουρκίας, τέτοια που να την αποτρέψουν από το να επιχειρήσει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, θα αναγκαστούμε να απαντήσουμε στρατιωτικά γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή. Δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς, οπότε αποφασίστε αν θα αναλάβετε την ευθύνη της αποτροπής μέσω σοβαρής προειδοποίησης προς την Άγκυρα για οικονομικές κυρώσεις ή αν θα υπάρξει ελληνοτουρκική στρατιωτική σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο.»
Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα διατυπώνει με τόσο σαφή τρόπο την πρότασή της να αντιδράσει δια των όπλων και το ενισχυτικό του μηνύματος είναι ότι δεν ειπώθηκε άπαξ και εν θερμώ, αλλά εκπέμπεται σταθερά εδώ και καιρό σε όλα τα επίπεδα. Το είπε ο πρωθυπουργός στον Αμερικανό Πρόεδρο κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, το έχει πει επανειλημμένως ο υπουργός Άμυνας, το διατύπωσε με την ανάλογη φρασεολογία ο Α/ΓΕΕΘΑ, το λέει με σαφήνεια ο υπουργός Εξωτερικών. Τώρα μένει να διαπιστωθεί ποιος θα κάνει τι και από αυτό θα εξαρτηθεί η κατάληξη.
Αν η ΕΕ αποφασίσει σοβαρά μέτρα η Τουρκία θα κληθεί να αποφασίσει αν θα τα αγνοήσει ή όχι. Αν τα αγνοήσει και προβεί σε απόπειρα ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα η ΕΕ θα κληθεί με τη σειρά της να αποφασίσει αν θα εφαρμόσει τα μέτρα ή αν θα αυτό-ευτελιστεί για ακόμα μία φορά. Αν η ΕΕ δεν τα εφαρμόσει η Τουρκία θα αποθρασυνθεί και η Ελλάδα θα αναγκαστεί να υλοποιήσει την προειδοποίησή της. Αν η ΕΕ τα εφαρμόσει αλλά παρόλα αυτά η Τουρκία αγνοήσει το κόστος των κυρώσεων και προχωρήσει σε παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας η Ελλάδα πάλι θα αναγκαστεί να απαντήσει διότι ακόμα και με ευρωπαϊκά μέτρα σε ισχύ δεν μπορεί να παρακολουθεί απαθής τουρκικό γεωτρύπανο σε περιοχή ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Υπάρχουν και άλλοι αρκετοί ενδιάμεσοι συνδυασμοί επιλογών που μπορούν να προκύψουν, αλλά σε γενικές γραμμές η υπόθεση θυμίζει chicken game. Που δεν θα εξελισσόταν σε chicken game αν η ΕΕ δεν ήταν σε πρώτη φάση chicken.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας