Κώστας Ζέρβας Αγιά Σοφιά: «Ευθεία επίθεση η βεβήλωση» του ιστορικού μνημείου
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κώστας Ζέρβας καταφέρθηκε κατά της τουρκικής κυβέρνησης και της απόφασή της να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Μάλιστα, ο κ. Ζέρβας απηύθυνε κάλεσμα από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου να καταψηφιστεί αυτή η κίνηση, τονίζοντας ότι η βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς δεν είναι απλώς μια συμβολική ενέργεια, αλλά συνιστά ευθεία επίθεση στον πολιτισμένο κόσμο.
Ανάμεσα σε άλλα στην αρχική του τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο χαρακτήρισε την απόφαση της Τουρκίας «πρωτοφανή», «βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να ενώσουμε τη φωνή μας με αυτή χιλιάδων άλλων πολιτών του κόσμου, ώστε αυτό το μνημείο οικουμενικής αξίας, αναπόσπαστο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, να διατηρήσει την μουσειακή του υπόσταση, που επί δεκαετίες το καθιστά ανοιχτό και επισκέψιμο για πολίτες από κάθε γωνιά της γης, για όλους εκείνους που επιθυμούν να θαυμάσουν από κοντά, τα αποτελέσματα της ανθρώπινης διάνοιας, την αρχιτεκτονική δεξιότητα και το πολιτιστικό αποτύπωμα ενός σπουδαίου πολιτισμού που εμφανίστηκε και αναπτύχθηκε για περισσότερα από 1000 χρόνια με μοναδικά επιτεύγματα σε όλα τα πεδία».
«Σας καλώ να σταθούμε αντάξιοι της Ιστορίας μας και να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα. Μήνυμα υπέρ του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, της συνύπαρξης και αλληλοκατανόησης, μήνυμα σεβασμού της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Μήνυμα αξιοπρέπειας, ιστορικής μνήμης και συλλογικής βούλησης», τόνισε, απευθυνόμενος προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Δεν είναι εχθρός ο τουρκικός λαός
Ο ίδιος, στη συνέχεια, ξεκαθάρισε πως δε θεωρεί τον τουρκικό λαό «εχθρό» και πως η απόφαση βρίσκει αντίθετο όλο τον πολιτισμένο κόσμο τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της γείτονος χώρας ενώ αναφέρθηκε και στα τεχνικά χαρακτηριστικά της Αγίας Σοφίας. «Ως σύμβολο είναι απόρθητη, δε μπορεί κανείς να τη μικρύνει, να τη περιορίσει στα δικά του εθνικά ή θρησκευτικά όρια, πόσο δε μάλλον, να την εργαλειοποιήσει για εσωτερικούς ή πολιτικούς λόγους» συμπλήρωσε.
«Για όσους αναρωτιούνται ‘γιατί τόση ευαισθησία’ απαντώ πως η δική μας πόλη, της Θεσσαλονίκης, έχει άρρηκτους δεσμούς με τη Κωνσταντινούπολη, Αμφότερες, συνδέονται στη διαδρομή της ιστορίας και οι δύο πόλεις παραμένουν μέχρι σήμερα, οι βασικοί κληρονόμοι του Βυζαντινού πολιτισμικού και πνευματικού πλούτου» επισήμανε, μεταξύ άλλων.
Όπως αναφέρει το GRTimes.gr, ο κ. Ζέρβας έκανε γνωστό ότι ήδη έχει ξεκινήσει η αποστολή επιστολών προς όλες τις αδελφοποιημένες με τη Θεσσαλονίκη πόλεις, από το Μπουσάν της Κορέας και το Σύδνεϋ της Αυστραλίας μέχρι το Τορόντο του Καναδά και το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.
Επίσης, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα απευθυνθεί με προσωπική επιστολή του και στον Δήμαρχο Κωνσταντινουπόλεως, ζητώντας του να αρθεί στο ύψος της περίστασης και να αντιταχθεί σε μια τέτοια εξέλιξη.
«Πιστεύω ότι η Ευρώπη και η παγκόσμια κοινότητα οφείλουν να αντιδράσουν άμεσα και να λάβουν μέτρα, εδώ και τώρα. Η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, δεν είναι απλώς μια συμβολική ενέργεια αλλά ευθεία επίθεση στον πολιτισμένο κόσμο ο οποίος οφείλει να αντιδράσει και να μη μείνει στις δηλώσεις. Να λάβει μέτρα και να απομονώσει όσους καλλιεργούν το μίσος, τρέφονται από το φανατισμό και τις συγκρούσεις» τόνισε προσθέτοντας πως «αποφάσεις σαν και αυτή ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου» που καταδεικνύουν σε όλη τη παγκόσμια κοινή γνώμη ποιος διακατέχεται από αισθήματα κατώτατα των περιστάσεων. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που αμφισβητούμε παραδοχές και κανόνες του πολιτισμένου κόσμου, άλλωστε εμείς, στην ιστορική πορεία του χρόνου, κινούμαστε στην αντίθετη κατεύθυνση, του σεβασμού, της ανεξιθρησκίας, της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων».
«Φωνές όπως του βραβευμένου με Νόμπελ το 2006 Τούρκου συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, ο οποίος μιλώντας στο BBC δήλωσε: «Το να μετατρέψουμε την Αγία Σοφία σε τζαμί είναι σαν να λέμε στον υπόλοιπο κόσμο, δυστυχώς, δεν είμαστε πλέον κοσμικό κράτος. Υπάρχουν εκατομμύρια κοσμικοί Τούρκοι, σαν εμένα, που φωνάζουν εναντίον της απόφασης, αλλά οι φωνές τους δεν ακούγονται».
Εμείς, οι Έλληνες, οι Ευρωπαίοι, όσοι θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών και όχι τις ιαχές του πολέμου, πρέπει να τους ακούσουμε. Να μην τους αφήσουμε μόνους. Να ενώσουμε τις φωνές, τις δράσεις της δικαιοσύνης, της λογικής. Πιστεύω ότι η Ευρώπη και η παγκόσμια κοινότητα οφείλουν να αντιδράσουν άμεσα και να λάβουν μέτρα εδώ και τώρα. Η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας δεν είναι απλώς μια συμβολική ενέργεια. Είναι ευθεία επίθεση στον πολιτισμένο κόσμο», είπε στη συνέχεια.
«Εμείς οι Θεσσαλονικείς, οι Μακεδόνες, οι Έλληνες σεβόμαστε το κράτος δικαίου, τις διεθνείς συνθήκες. Την ιστορία και τον πολιτισμό που σημάδεψαν αυτά τα χώματα. Δεν προκαλούμε! Με τη νηφαλιότητα ενός ευρωπαϊκού λαού, με τεράστια και διαρκή ιστορία, που σέβεται ανθρώπινες και διαχρονικές αξίες στεκόμαστε απέναντι σε μια βεβήλωση ενός μνημείου, στην παραχάραξη της ιστορίας. Σας καλώ λοιπόν από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, να υπερψηφίσουμε το ψήφισμα καταδίκης αυτής της απόφασης της γείτονος και να ενώσουμε και εμείς από εδώ τη φωνή μας με αυτή όλων όσων ανά το κόσμο στέκονται απέναντι σ αυτήν την πρωτοφανή βέβηλη πράξη.
Να σταθούμε λοιπόν αντάξιοι της Ιστορίας μας και να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα. Μήνυμα υπέρ του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου, της συνύπαρξης και αλληλοκατανόησης, μήνυμα σεβασμού της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Μήνυμα αξιοπρέπειας, ιστορικής μνήμης και συλλογικής βούλησης», κατέληξε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας