Άποψη

Εκλογές στα Σκόπια και εξωτερική πολιτική

Εκλογές στα Σκόπια και εξωτερική πολιτική
Ο Γιάννης Αντύπας στο blog του στο pagenews.gr γράφει για τις εκλογές στα Σκόπια με ρόλο ρυθμιστή να διαδραματίζουν τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας, όπως το DUI του Αλί Αχμέτι και η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα.

Από τη μία ο Ερντογάν, από την άλλη ο κορωνοϊός, με τα Σκόπια πλέον ελάχιστοι ασχολούνται. Αν δεν το ξέρετε στη γειτονική χώρα σήμερα γίνονται εκλογές. Για την πρώτη θέση συγκρούονται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ και το VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Αβέβαιο το… μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών

Με την αυτοδυναμία να είναι άπιαστο όνειρο, ρόλο ρυθμιστή διαδραματίζουν τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας, όπως το DUI του Αλί Αχμέτι και η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα. Όπως είναι λογικό η Συμφωνία των Πρεσπών κυριάρχησε στην αντιπαράθεση Ζάεφ – Μίτσοσκι, με τον τελευταίο να αρνείται να χρησιμοποιήσει τη νέα ονομασία. Το ερώτημα είναι αν την επόμενη μέρα και εφόσον κερδίσει θα την ακυρώσει ή αν θα κρατήσει ό,τι τον εξυπηρετεί και δε θα εφαρμόζει τα υπόλοιπα. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα οφείλει να είναι σε ετοιμότητα. Δεδομένης και της προσπάθειας του Ερντογάν να… προσφέρει τις υπηρεσίες του στα Σκόπια.

Τώρα είναι η ώρα που η Ελλάδα χρειάζεται συμμάχους 

Η Αθήνα πρέπει να έχει μια συνολική στρατηγική με τους βόρειους γείτονες, ώστε να μην επιτρέπει στην Άγκυρα να της ανοίγει «δευτερεύοντα» μέτωπα. Με τον εξ ανατολών γείτονα να δείχνει συνεχώς τα δόντια του είναι προφανές ό,τι δεν έχουμε την πολυτέλεια για να συντηρούμε πολλές εντάσεις. Βέβαια, αυτή η επισήμανση σε καμία περίπτωση δεν είναι άλλοθι για υποχωρήσεις. Σε καμία περίπτωση, επαναλαμβάνω για να αποφεύγονται και οι παρεξηγήσεις. Γίνεται απλά στο πλαίσιο μιας ρεαλιστικής προσέγγισης της συγκυρίας και των δεδομένων στις διεθνείς σχέσεις. Είναι η ώρα που η Ελλάδα χρειάζεται συμμάχους.

Όπως όλα τα… νομίσματα και αυτό έχει δύο πλευρές. Είναι μια ευκαιρία και για όσους έχουν ανοιχτά θέματα με τη χώρα μας να δείξουν την καλή τους θέληση. Αν όντως δε θέλουν κάτι στο οποίο εμείς δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε ή αν δεν έχουν μύχιους και ανομολόγητους πόθους, τώρα είναι η ώρα και αυτοί να κάνουν την κίνησή τους. Να δείξουν με ποιον προτιμούν να έχουν προνομιακές σχέσεις στην περιοχή. Με ποιον αισθάνονται πιο άνετα να συνεργάζονται. Αν θέλουν Ευρώπη ή ανατολίτικα κόλπα. Γιατί, ο Ερντογάν προσφέρει (δήθεν) την προστασία του, αλλά ουσιαστικά θέλει να βάζει πόδι (και χέρι) στις χώρες, καθώς ουσιαστικά τις αντιμετωπίζει ως πρώην οθωμανικές επαρχίες.

Σήμερα τα Σκόπια, αύριο οι «άλλοι»

Οι γειτονικοί λαοί θα πρέπει και αυτοί να δείξουν το μέλλον που προτιμούν με τη δύναμη της ψήφου, που έχουν στα χέρια τους, κάθε φορά που στήνονται κάλπες. Σήμερα είναι τα Σκόπια. Αύριο θα ακολουθήσουν και «άλλοι». Είναι σημαντικό οι πολίτες να πάρουν τις σημαντικές υποθέσεις στα χέρια τους. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουν σε λαϊκιστές ηγέτες να υπονομεύουν το μέλλον τους. Προφανώς η επισήμανση αυτή ισχύει και για τη χώρα μας. Ισχύει και για εμάς. Οφείλουμε και εμείς να μην υποκύπτουμε σε εθνικιστικούς παροξυσμούς, να ορίζουμε οι ίδιοι τους εαυτούς μας και όχι να αφήνουμε άλλους να παίζουν με την ψυχολογία και το θυμικό μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments