Μόσιαλος κορωνοϊός: Τρομακτικές οι επιπτώσεις όπου δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα
Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του London School of Economics και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος, φαίνεται πως δεν συμμερίζεται την ανησυχία των λοιμωξιολόγων συναδέλφων του, παραθέτοντας τη δική του άποψη.
Ο ίδιος κρίνει ότι μία δεύτερη γενική καραντίνα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία και για αυτό είναι υψίστης σημασίας η ορθή συμπεριφορά των πολιτών ως προς την τήρηση των μέτρων, αλλά και των ηγετών, «που σε ορισμένες περιπτώσεις διαμορφώνουν λανθασμένες αντιλήψεις» αναφέρει, σύμφωνα με το flash. Όμως ο κ. Μόσιαλος θεωρεί πλέον «ακόμα και μία μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων» δεν θα σημάνει απαραίτητα και απώλεια του ελέγχου, «καθώς σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ποιοτική ανάλυσή τους».
Όπως τόνισε ο καθηγητής σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Ένωση Ασθενών Ελλάδος, ακόμη και να δούμε 200 – 300 κρούσματα την ημέρα κάποια στιγμή, που δεν θεωρείται απίθανο, δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας τρομάξει και να μας οδηγήσει σε μία απόφαση καραντίνας. «Αν έχουμε κρούσματα σε νέους ανθρώπους, χωρίς προβλήματα υγείας, που δεν είναι υπέρβαροι και δεν έχουμε μεγάλη διασπορά σε ηλικιωμένους, ευπαθείς ομάδες και ασθενείς, το πρόβλημα θα ελέγχεται. Δεν θα υπάρχει αθρόα εισροή ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), έτσι ώστε να πει κανείς ότι πιθανώς να μην αντέξουμε», σημείωσε.
Το «στοίχημα» είναι να περιοριστεί η διασπορά σε αυτούς τους χώρους
Και τόνισε ότι είναι σημαντική η ενίσχυση που έγινε στο Σύστημα Υγείας, μιας και έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός ΜΑΦ και ΜΕΘ και έχει ενισχυθεί το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Εν ολίγοις ο κος Μόσιαλος θεωρεί ότι είμαστε σε καλύτερη φάση από ότι το Φεβρουάριο, ώστε να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα. Για τον ίδιο, το «στοίχημα» είναι να περιοριστεί η διασπορά σε χώρους υγείας, οίκους ευγηρίας, φυλακές, ένοπλες δυνάμεις, χώρους φιλοξενίας προσφύγων και όπου υπάρχει πολύς κόσμος και κυρίως να περιοριστεί η διασπορά σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.
«Εδώ είναι το δύσκολο και ιδιαίτερα όταν αυτοί συγκατοικούν με νεότερους ανθρώπους που έχουν επιστρέψει στους χώρους εργασίας». Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε στη σημασία της τηλε-εργασίας, η οποία διευκολύνει όσους συμβιώνουν με αυτές τις ομάδες του πληθυσμού να εργαστούν με αυτό το μοντέλο, μειώνοντας τον κίνδυνο να τους μεταδώσουν τον ιό. Επιπροσθέτως, ο κος Μόσιαλος σε ερώτηση αν αντιμετωπίζουμε δεύτερο κύμα επεσήμανε ότι αντιμετωπίζουμε διαφορετικές φάσεις της επιδημίας, στις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη, με φαινόμενα μικρότερης έντασης σε ορισμένες χώρες και εντονότερα σε κάποιες άλλες.
Τρομακτικές οι επιπτώσεις αν δεν εφαρμόζονται τα μέτρα
Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στο Βιετνάμ, χαρακτηρίζοντάς το ένα «θαύμα», καθώς με έντονα μέτρα δημόσιας υγείας και χωρίς μεγάλα συστηματικά lockdowns αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση. Αντίστοιχες προσπάθειες έγιναν στην Κορέα, στην Ταϊβάν και στην Ιαπωνία. «Ξέρουμε ότι μπορούμε να περιορίσουμε τον κορωνοϊό, αρκεί να συμμορφωθούν οι πολίτες. Και αυτό σημαίνει απλά να ξεφύγουν λίγο από την καθημερινή τους βολικότητα: διατήρηση φυσικής απόστασης, μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, συχνό πλύσιμο των χεριών κοκ. Βλέπουμε ότι σε χώρες όπου δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα, και εδώ μεγάλη ευθύνη έχουν οι ηγεσίες των χωρών, όπως οι ΗΠΑ ή αρχικά η Μ. Βρετανία, οι επιπτώσεις είναι τρομακτικές».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας