ΠΟΥ κορωνοϊός: «Απόλυτη συγκάλυψη» η έρευνα για τον ιό στην Κίνα κατά τον Πομπέο
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε πως αναμένει η έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα για την προέλευση του κορωνοϊού να είναι μια «απόλυτη συγκάλυψη». Σχεδόν 580.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πεθάνει εξαιτίας της COVID-19, την ασθένεια που προκαλείται από τον κορονοϊό και περισσότερα από 13 εκατομμύρια άτομα έχουν μολυνθεί μετά από την πρωτοεμφάνιση του ιού στην κινεζική πόλη Ουχάν τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι έστειλε μια ομάδα στην Κίνα στις αρχές Ιουλίου για να διερευνήσει πώς ξεκίνησε το ξέσπασμα.
«Αυτό είναι ένα καθεστώς που δεν αποκάλυψε πληροφορίες που είχε σχετικά με έναν ιό που σκότωσε πάνω από 100.000 Αμερικανούς … και τώρα επιτρέπει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εισέλθει στη χώρα και να διεξαγάγει αυτό που είμαι βέβαιος ότι θα είναι μια έρευνα πλήρους συγκάλυψης», δήλωσε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους.
Οι ΗΠΑ είναι από τους κύριους επικριτές του ΠΟΥ και ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επικριθεί έντονα για την απάντησή του στο ξέσπασμα του ιού στις ΗΠΑ, που έχουν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο με πάνω από 136.000 νεκρούς, προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη στην Κίνα. «Ελπίζω να κάνω λάθος. Ελπίζω ότι θα είναι μια ενδελεχής έρευνα που θα διαλευκάνει πλήρως, αλλά έχω παρακολουθήσει τη συμπεριφορά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος σχετικά με τον ιό που προήλθε από την Ουχάν και απλώς το αρνήθηκαν», δήλωσε ο Πομπέο. «Έχουν καταστρέψει δείγματα. Πήραν δημοσιογράφους και γιατρούς που ήταν έτοιμοι να μιλήσουν γι΄αυτό και δεν τους επέτρεψαν να κάνουν αυτό που κράτη που θέλουν να παίξουν σε πραγματικά παγκόσμια κλίμακα και παγκόσμιο στερέωμα κάνουν: να είναι διαφανή και ανοιχτά και να επικοινωνούν και να συνεργάζονται», είπε.
Μια «ανάσα» από τα 60.000 τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ
Συνεχίζει να σαρώνει ο κορωνοϊός. Συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν τις τελευταίες εβδομάδες εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης σε νότιες και δυτικές πολιτείες, με τη χώρα να έχει “χτυπηθεί” περισσότερο από την πανδημία από κάθε άλλη. Οι αυξημένοι αριθμοί των κρουσμάτων ώθησαν ορισμένες πολιτείες να κάνουν και άλλα βήματα προς τα πίσω στη διαδικασία επανεκκίνησης των οικονομιών τους.
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, έδωσε έτσι εντολή χθες να κλείσουν εστιατόρια, μπαρ, κομμωτήρια και χώροι λατρείας.
Ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι, κορυφαίος αμερικανός ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες και σύμβουλος του Λευκού Οίκου στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, τόνισε χθες κατά τη διάρκεια σεμιναρίου της σχολής ιατρικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ μέσω βιντεοδιάσκεψης ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο ότι η χώρα ουδέποτε «έκλεισε εντελώς», σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Ο Φάουτσι προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καν «αρχίσει να βλέπουν το τέλος» της πανδημίας. Δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για τη δημιουργία τουλάχιστον ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου στα τέλη της χρονιάς ή στις αρχές του 2021 από τους επιστήμονες.
Σχεδόν 570 χιλιάδες τα θύματα παγκοσμίως:
Η πανδημία του κορωνοϊού μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 569.879 ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, από τα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές. Ο φονικός ιός έχει περισσότερα από 12.992.640 κρούσματα σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας, ενώ 6.943.800 άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν αποθεραπευτεί.
Σε σύγκριση με τον χθεσινό απολογισμό, 3.469 νέοι θάνατοι και 191.744 νέα κρούσματα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Οι χώρες που έχουν καταγράψει τους περισσότερους νέους θανάτους είναι η Βραζιλία με 631 νεκρούς, η Ινδία (500) και οι ΗΠΑ (334). Οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων με 135.400 θανάτους και 3.336.154 κρούσματα. Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 72.100 θανάτους σε 1.864.681 κρούσματα, η Βρετανία με 44.830 νεκρούς (290.133 κρούσματα), το Μεξικό με 35.006 νεκρούς (299.750 κρούσματα) και η Ιταλία με 34.967 νεκρούς (243.230 κρούσματα). Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) μετρά συνολικά 83.602 κρούσματα (8 νέα) και 4.634 θανάτους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας