Φωτιά Λαύριο: Εκκενώνονται οικισμοί – Στο σημείο σπεύδει ο Χαρδαλιάς [vid]
Σε εξέλιξη είναι μεγάλη φωτιά στην Πούντα Ζέζα στον δήμο Λαυρεωτικής η οποία ξέσπασε σε δάσος κοντά στην περιοχή.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, μολονότι δεν ελλοχεύει, τουλάχιστον έως αυτή την ώρα, κίνδυνος για κατοικημένη περιοχή, προληπτικά προχώρησαν στην εκκένωση αρκετών οικισμών κυρίως με εξοχικές κατοικίες, ενώ πήραν την απόφαση να εκκενωθεί η κατασκήνωση «Το ξένοιαστο Μελίσσι» με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν 600 παιδιά.
Αυτοί είναι οι οικισμοί που εκκενώνονται
Μερικές πληροφορίες στην αρχή ανέφεραν ότι πρόκειται για τρεις οικισμούς, άλλες κάνουν λόγο για τέσσερις ενώ ορισμένοι μιλούν για πέντε οικισμούς. Πάντως, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανέφερε στο iefimerida, ότι ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή ζήτησε την προληπτική εκκένωση τεσσάρων περιοχών. Πρόκειται για την Καμάριζα, το Σούνιο, την Αγριλέτζα και τον Αγιο Γεράσιμο.
Οι προσπάθειες που καταβάλλει η πυροσβεστική είναι να μην επεκταθεί η φωτιά σε μεγάλη έκταση με πεύκα ενώ επί τόπου σπεύδει ο Νίκος Χαρδαλιάς και ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις της πυροσβεστικής. Να σημειωθεί πως στο σημείο είναι ήδη 49 πυροσβέστες με 19 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα. Πάντως, η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει είναι ορατή και από το λιμάνι του Λαυρίου.
Συμβουλές για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών
Η χώρα μας στο σύνολό της καλύπτεται από δάση και δασικές εκτάσεις με ποικιλία ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Το δάσος είναι φυσικό αγαθό ανυπολόγιστης αξίας για τον άνθρωπο. Η προστασία και η διατήρησή του είναι καθήκον, υποχρέωση και προτεραιότητα κάθε κοινωνικού συνόλου και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Αποτελεί έναν ανανεώσιμο φυσικό πόρο με ανεξάντλητες δυνατότητες για την περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου.
Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας οφείλονται κατά μεγάλο ποσοστό στην ανθρώπινη αμέλεια, ενώ οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες σε συνδυασμό με το έντονο γεωφυσικό ανάγλυφο, ευνοούν την ταχεία εξάπλωσή τους. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές ως φυσικό φαινόμενο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε ο κάθε ένας ξεχωριστά, είναι να τις περιορίσουμε, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης.
Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια:
- Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, όταν βρισκόμαστε στο δάσος. Το τσιγάρο αποτελεί την πρώτη αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια.
- Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.
- Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
- Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας