Ελλάδα

Κορωνοϊός μάσκα: Η σημασία της χρήσης μάσκας μέσα από ένα σκίτσο

Κορωνοϊός μάσκα: Η σημασία της χρήσης μάσκας μέσα από ένα σκίτσο
Κορωνοϊός μάσκα: «Η μη κάλυψη μεγιστοποιεί την έκθεση στον ιό, ενώ η καθολική κάλυψη έχει ως αποτέλεσμα τη λιγότερη έκθεση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ηλίας Μόσιαλος

Τη σημασία της χρήσης μάσκας κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού δείχνει μέσα από μία εικόνα στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος. Εξηγεί για πιο λόγο πρέπει να φοράμε όλοι τόσο για να προστατέψουμε του άλλους όσο και εμάς από τον νέο ιό.

«Οι μάσκες μειώνουν τη μετάδοση μέσω αέρα. Μολυσματικά μικροσκοπικά σταγονίδια και σωματίδια αερολυμάτων μπορούν να απελευθερωθούν κατά την αναπνοή και την ομιλία από ασυμπτωματικά μολυσμένα άτομα. Η μη κάλυψη μεγιστοποιεί την έκθεση στον ιό, ενώ η καθολική κάλυψη έχει ως αποτέλεσμα τη λιγότερη έκθεση» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτηση.

«Μπαίνουμε σε περίοδο δυσκολιών, έχουν χτυπήσει τα καμπανάκια, αυξάνονται και τα εισαγόμενα κρούσματα και τα εγχώρια κρούσματα κορωνοϊού. Είμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει» τόνισε νωρίτερα μιλώντας στο ΟPEN ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος των Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Μάριος Λαζανάς.

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε τη σημασία της χρήσης μάσκας.

«Αυτή τη στιγμή, θεωρούμε ότι επειδή μπαίνουμε σε μια δύσκολη εποχή το πιο βασικό μέτρο, μιας και δεν έχουμε φάρμακα και εμβόλια, είναι η πρόληψη. Η πρόληψη αφορά στις αποστάσεις, τη χρήση μάσκας και το καλό πλύσιμο των χεριών. Η μάσκα είναι αυτή τη στιγμή ένα πολύ βασικό μέτρο και πρέπει να καθιερωθεί και στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους που δεν είχε καθιερωθεί» ανέφερε.

Στη συνέχεια έφερε το παράδειγμα των σούπερ μάρκετ όπου πρότεινε να γίνει υποχρεωτική η χρήση της. Παράλληλα, είπε ότι εκτός της χρήσης της μάσκας, πρέπει να γίνουν πιο εντατικοί έλεγχοι από εδώ και πέρα.

Ο καθηγητής εξηγεί την ύπαρξη περισσότερων κρουσμάτων με λιγότερους θανάτους

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε πρόσφατα στην Ισπανία. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες. Αλλά ο αριθμός των θανάτων παραμένει μικρός. Γιατί συμβαίνει αυτό; Έχει μήπως εξασθενήσει ο ιός και έγινε λιγότερο επιθετικός;

Όχι. Η ποιοτική ανάλυση της σύνθεσης των κρουσμάτων δείχνει ότι πλέον τα περισσότερα κρούσματα είναι νέοι άνθρωποι που στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ασυμπτωματικοί η περνάνε τη νόσο με ήπια συμπτώματα και δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν. Οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν μάθει να προσέχουν και οι περισσότεροι ακολουθούν τις οδηγίες των οργανισμών δημόσιας υγείας.

Πριν από λίγες εβδομάδες Ιταλοί γιατροί ισχυρίστηκαν ότι εξασθένησε ο ιός γιατί πλέον βλέπουν πιο ήπια περιστατικά στα νοσοκομεία τους. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, την περίοδο της μεγάλης έντασης της πανδημίας στη βόρεια Ιταλία, τα νοσοκομεία είχαν κατακλυστεί από βαριές περιπτώσεις. Το 99% των κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ είχαν διατεθεί για την νοσηλεία κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων και όσων έπασχαν από κορωνοϊό και ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες.

Με την εφαρμογή του lockdown και την τήρηση των οδηγιών κάμφθηκε το αρχικό κύμα της πανδημίας και σταμάτησε η διασπορά της νόσου στους οίκους ευγηρίας και στα νοσοκομεία. Έτσι το Μάιο και τον Ιούνιο στα νοσοκομεία άλλαξε και η σύνθεση των περιστατικών που αντιμετώπιζαν. Δεν είχαν πλέον πολλούς ηλικιωμένους και είχαν περισσότερα περιστατικά με μέτρια η ήπια συμπτώματα και λιγότερες επιπλοκές. Επειδή οι ηλικιωμένοι προσέχουν μειώθηκε και ο μέσος όρος της ηλικίας όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.

Επομένως μήπως δεν πρέπει πλέον να ανησυχούμε γιατί οι ηλικιωμένοι προστατεύονται περισσότερο; Ισχύει αυτό ως ένα βαθμό αλλά θα εξαρτηθεί από τη διασπορά της νόσου τις επόμενες εβδομάδες. Θα εξαρτηθεί επίσης από την ποιοτική σύνθεση των νέων κρουσμάτων.

Αν είναι κυρίως νέοι άνθρωποι που δεν συγκατοικούν με ηλικιωμένους η δεν έχουν γονείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες τότε το πρόβλημα θα είναι πολύ μικρό. Αν όμως υπάρχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων τότε είναι λογικό να αναμένουμε μεγαλύτερη διασπορά και στις ευπαθείς ομάδες γιατί μερικοί νέοι άνθρωποι θα μεταφέρουν τη νόσο στους ηλικιωμένους συγγενείς τους, αν συγκατοικούν μαζί τους.

Για αυτό είναι αναγκαίο να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και να φοράμε μάσκες ειδικά σε κλειστούς χώρους όπου είναι πιο δύσκολο να τηρήσουμε τα μέτρα της φυσικής απόστασης. Λίγος ορθολογισμός χρειάζεται μέχρι να έχουμε ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.

Η ανάρτηση στο Facebook

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments