Πως Να

Πώς να κάνω ψωμί χωρίς μαγιά

Πώς να κάνω ψωμί χωρίς μαγιά
Ψωμί χωρίς μαγιά: Αν θέλει κάνεις σπιτικό ψωμί, αλλά βαριέται τη διαδικασία, με αυτόν τον τρόπο θα τα καταφέρει.

Το ψωμί είναι βασικό είδος τροφίμου με ιδιαίτερη θρεπτική αξία και ανήκει στην παραδοσιακή διατροφή, ενώ αποτελεί τη βασική τροφή στην Ευρώπη, αλλά και στους πολιτισμούς της Αμερικής, της Μέσης Ανατολής (όπου έχει σχήμα πίτας) και της Βόρειας Αφρικής, σε αντίθεση με την ανατολική Ασία, όπου η βασική τροφή είναι το ρύζι.

Είναι γνωστό και ως «η ουσία της ζωής», ενώ παρασκευάζεται εδώ και 30.000 χρόνια. Θεωρείται η πλέον πλήρης και φτηνή τροφή και είναι βασικό βοηθητικό τρόφιμο σε περιόδους ακραίας διατροφικής ένδειας. Το ψωμί παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι και νερό. Επιπλέον, το αλάτι και οι διογκωτικοί παράγοντες, όπως είναι η μαγιά και η μαγειρική σόδα είναι συνηθισμένα συστατικά, αν και μπορεί να περιέχει και άλλα, όπως γάλα, αυγά, μπαχαρικά, φρούτα και ζάχαρη.

Συνήθως, το ψωμί φτιάχνεται από αλεύρι σίτου, δηλαδή λευκό αλεύρι, και νερό αναμειγμένο με μαγιά. Ο παραγόμενος πολτός λέγεται ζύμη ή προζύμι. Η ζύμη αφήνεται να φουσκώσει και τελικά ψήνεται στον φούρνο. Κατά τη ζύμωση, μύκητες της μαγιάς προκαλούν διάσπαση του αμύλου σε μικρότερα μόρια, με αποτέλεσμα την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ψωμί να φουσκώνει και είναι διαδικασία που απαιτεί ώρες, συνήθως από μία ως πέντε.

Έτσι γίνεται το ψωμί χωρίς μαγιά

Τι γίνεται όμως, αν θες να κάνεις ψωμί χωρίς μαγιά; Γιατί παρότι είναι ένα από τα βασικά συστατικά, γίνεται ψωμί και χωρίς μαγιά! Σύμφωνα με το steliosparliaros, θα χρειαστείς 375 γραμμάτια αλεύρι (υπολόγισε και επιπλέον για πασπάλισμα), μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό, 90 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας, λιωμένο σε χαμηλή φωτιά για να μην καεί, 125 γραμμάρια γάλα φρέσκο πλήρες (και λίγο για την επιφάνεια) και τέλος, 125 γραμμάρια νερό.

Ζυμώνεις όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ (με το φτερό) ή στο χέρι μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη. Αλευρώνεις τα χέρια σου και πλάθεις τη ζύμη σε σχήμα μπάλας. Μεταφέρεις την μπάλα σε ένα ταψί, πάνω σε λαδόκολλα, και την πιέζεις προς τα κάτω να γίνει ένας δίσκος διαμέτρου 20 εκατοστών. Με ένα μαχαίρι χαράζεις τον δίσκο σταυρωτά στα έξι. Αλείφεις την επιφάνεια με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 210°C για 10 λεπτά και στη συνέχεια στους 180°C για άλλα 15 λεπτά. Σερβίρεις το ψωμί ζεστό με βούτυρο και μαρμελάδα της αρεσκείας σου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments