Κόσμος

Βίκτορ Τσίζικοφ Μίσα: Πέθανε ο «μπαμπάς» της δημοφιλέστερης μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων

Βίκτορ Τσίζικοφ Μίσα: Πέθανε ο «μπαμπάς» της δημοφιλέστερης μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων
Βίκτορ Τσίζικοφ Μίσα: Φέτος, που συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τότε που η δημιουργία του συγκλόνισε όλο τον κόσμο, έφυγε από τη ζωή ο «μπαμπάς» της δημοφιλέστερης μασκότ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και σχεδιαστής παιδικών βιβλίων.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο Βίκτορ Τσίζικοφ, Ρώσος σχεδιαστής παιδικών βιβλίων και δημιουργός της δημοφιλέστερης μασκότ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, του πολυαγαπημένου «Μίσα».

Ο εκδοτικός οίκος παιδικών βιβλίων ACT ανακοίνωσε πως ο δημιουργός του «Μίσα» πέθανε στη Μόσχα. Ο Βίκτορ Τσίζικοφ, ένας από τους γνωστότερους εικονογράφους παιδικών βιβλίων στη Ρωσία, έγινε διάσημος μετά το 1980 σε όλο τον πλανήτη, καθώς η δημιουργία του αγαπήθηκε από πολλούς στους Αγώνες που «σημαδεύτηκαν» από το μποϊκοτάζ των ΗΠΑ.

«Είναι συμβολικό που ο καλλιτέχνης μας άφησε και πολλοί από εμάς θυμόμαστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980», έγραψε ο εκδοτικός οίκος ACT Deti στην ανάρτησή του στο Facebook, τονίζοντας ότι «η εικόνα του Ολυμπιακού αρκούδου που δημιούργησε ο Βίκτορ Αλεξάντροβιτς Τσίζικοφ άγγιξε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων».

Οι Ολυμπιακοί του αμερικάνικου μποϊκοτάζ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1980 διεξήχθησαν κάτω από τη βαριά σκιά του «Ψυχρού Πολέμου» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την –τότε– Σοβιετική Ένωση. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Μόσχας ήταν οι πρώτοι και μοναδικοί μέχρι σήμερα που έγιναν σε χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά στους αγωνιστικούς χώρους συμμετείχαν αθλητές μόνο από 80 χώρες, τις λιγότερες από το 1956.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με αφορμή την εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 1979, αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τους Αγώνες, στο πλαίσιο των ψυχροπολεμικών ανταγωνισμών τους με την ΕΣΣΔ.

Ο Λόρδος Κιλάνιν προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα για να σώσει τους Αγώνες, πραγματοποίησε συναντήσεις και με τις δύο πλευρές και απέσπασε ορισμένες παραχωρήσεις από τη μεριά της Μόσχας. Για παράδειγμα, ορισμένες χώρες είτε θα συμμετείχαν στους Αγώνες με τη σημαία της Ολυμπιακής τους Επιτροπής είτε οι αθλητές τους θα βρίσκονταν κάτω από τη σημαία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, όπως και έγινε.

Τελικά, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε στις 21 Μαρτίου 1980 ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς και δεν έδωσε κανένα περιθώριο στους Αμερικανούς αθλητές να αξιοποιήσουν οποιοδήποτε από αυτά τα «παραθυράκια» για συμμετοχή στους Αγώνες. Μάλιστα, απείλησε με αφαίρεση διαβατηρίου όποιον το έκανε.

Υπολογίζεται ότι στους Ολυμπιακούς της Μόσχας δεν συμμετείχαν 65 χώρες που είχαν κληθεί να αγωνιστούν. Τόσες αναφέρει και το State Department, στον επίσημο ιστότοπό του. Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι μουσουλμανικές χώρες που απείχαν, το έκαναν επειδή θεώρησαν την εισβολή στο Αφγανιστάν ως επίθεση στο Ισλάμ, ενώ χώρες όπως η Κίνα ή η Ταϊβάν δεν συμμετείχαν για άλλους λόγους.

Μεγάλες δυτικές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία ή η Αυστραλία, που οι κυβερνήσεις τους στήριξαν το μποϊκοτάζ επέτρεψαν σε αθλητές τους να συμμετάσχουν, αξιοποιώντας τους τρόπους που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν συμμετείχαν στο μποϊκοτάζ, με την Κύπρο να κάνει την πρώτη της εμφάνιση σε θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Πολλές από τις χώρες που μποϊκόταραν τους Αγώνες συμμετείχαν στη διοργάνωση «Liberty Bell Classic», που οργανώθηκε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ως το αντίπαλο δέος στους Ολυμπιακούς.

Η περιγραφή του Γιάννη Ρίτσου

Το βράδυ της 19ης Ιουλίου 1980, η ελληνική αποστολή μπήκε, παραδοσιακά, πρώτη στο στάδιο «Λένιν» (σημερινό «Λουζνίκι») της Μόσχας με σημαιοφόρο τον ιστιοπλόο Ηλία Χατζηπαυλή σε μια εντυπωσιακή τελετή έναρξης.

Ο σπουδαίος ποιητής Γιάννης Ρίτσος, που βρισκόταν εκεί ως καλεσμένος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων, την επόμενη μέρα δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Ξαφνικά παρουσιαζότανε σε μια άψογη ζωγραφική εκτέλεση η Ακρόπολη της Αθήνας, με τον Παρθενώνα, με τον γαλάζιο ουρανό, με ένα μικρό σύννεφο, με τους πρόποδες της Ακρόπολης. Ύστερα να παρουσιάζεται ο “Μίσα” με χίλιες εκφράσεις και σε χίλιες εκδόσεις. Είδα πλάι μου ανθρώπους να κλαίνε κι εγώ μετά βίας κρατούσα τα δάκρυά μου από τη μεγάλη συγκίνηση, από το επιβλητικό μήνυμα ειρήνης και αδελφοσύνης που επικράτησε στο Στάδιο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments