Κριστίν Λαγκάρντ σύνοδος κορυφής: Καλύτερα ένα φιλόδοξο πακέτο παρά μια γρήγορη συμφωνία
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σχολίασε χθες Κυριακή 19 Ιουλίου, πως θα ήταν καλύτερο για τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν σε ένα φιλόδοξο πακέτο οικονομικής βοήθειας, παρά να καταλήξουν σε μια γρήγορη συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος. «Ιδανικά, η συμφωνία των ηγετών θα έπρεπε να είναι φιλόδοξη σε ό,τι αφορά το μέγεθος και τη σύνθεση του πακέτου, σε γενικές γραμμές στο πλαίσιο των προτάσεων της Κομισιόν» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ στο Reuters.
«Ελπίζω οι ηγέτες να συμφωνήσουν σε κάτι που είναι φιλόδοξο και όχι γρήγορο» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Οι ηγέτες της Ε.Ε. διαπραγματεύονται για τρίτη ημέρα στις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά το πακέτο οικονομικής βοήθειας, με φόντο τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, στον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων αναμενόταν νέα πρόταση από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των «φειδωλών» και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το υπερταμείο.
Οι 27 ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζουν να διαπραγματεύονται προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα και να δώσουν τα χέρια για το Ταμείο Ανάκαμψης και τη σωτηρία της οικονομίας, η οποία έχει πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, πηγές σημειώνουν ότι ορισμένοι εκ των «φειδωλών», (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία) θέλουν τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ να πέσουν στα 700 δισεκατομμύρια και να «σπάσουν» στη μέση, που σημαίνει ότι το 50% να είναι δάνεια και το άλλο 50% να είναι επιχορηγήσεις. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως οι συζητήσεις, που έχουν ξεκινήσει από την παρασκευή, να παραταθούν και αύριο Δευτέρα.
Αποχώρησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επέστρεψε στη χώρα του με την πρόθεση να γυρίσει στις Βρυξέλλες αύριο το πρωί, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ υπενθυμίζεται ότι δήλωσε, πως θα ήταν καλύτερο για τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν σε ένα φιλόδοξο πακέτο οικονομικής βοήθειας, παρά να καταλήξουν σε μια γρήγορη συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος. O ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, εμφανίστηκε αισιόδοξος, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη έκπτωση για την ετήσια συνεισφορά της Αυστρίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας