Πλησιάζει η ώρα
Τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται ανεπτυγμένο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο απέναντι σε τουρκικά πολεμικά πλοία Έχει προηγηθεί τουρκική NAVTEX με τη οποία δεσμεύονται περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου. Η προαναγγελθείσα από την Άγκυρα απόπειρα εφαρμογής του πειρατικού Μνημονίου με το καθεστώς Σαράζ εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας – και όχι κάτω από τη μέση γραμμή, προς την πλευρά της Λιβύης – φθάνει κοντά στην υλοποίησή της.
Τις έρευνες θα διεξάγει το Oruc Reis το οποίο υπολογίζεται ότι θα φθάσει στη δεσμευμένη περιοχή περίπου Τετάρτη απόγευμα. Ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αναφορά στην τουρκική NAVTEX η οποία είχε ανακοινωθεί λίγο νωρίτερα.
«Η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Και βέβαια η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά (…). Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας, αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι, εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο».
Υπέρ το δέον ήπιων τόνων τοποθέτηση του πρωθυπουργού
Η υπέρ το δέον ήπιων τόνων τοποθέτηση του πρωθυπουργού, δεδομένου του μεγέθους της τουρκικής πρόκλησης, έχει ως στόχο να εμπλέξει την ΕΕ στην αντιμετώπιση της Τουρκίας μέσω κυρώσεων, όπως ανοιχτά το λέει εξάλλου, αλλά ο Γερμανός ΥΠΕΞ με εξίσου χαμηλούς τόνους αποφεύγει να αναφερθεί σε κυρώσεις. Ούτε τις υπονοεί. Είναι πιο πιθανό να ξανακάνει ο Ερντογάν την Αγία Σοφία μουσείο παρά να επιβάλλει σκληρές κυρώσεις η Γερμανία στην Τουρκία και μάλιστα επί προεδρίας της στην ΕΕ .
«Διαπίστωσα και εγώ, και επιβεβαιώνω τα όσα είπατε και εσείς κύριε Πρωθυπουργέ, αυτό που αντικατοπτρίζεται και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντικατοπτρίζει τις συστάσεις ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των κρατών-μελών, ότι έχουμε ξεκάθαρη στάση, αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο. Αυτός θα είναι και ο ρόλος μας στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταστήσαμε, επίσης, σαφέστατο προς την Τουρκία -όπως είπατε ακριβώς και εσείς- ότι είναι πράγματι στο χέρι της, εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, να μπορέσει να ενσωματωθεί σε έναν διάλογο. Στην αντίθετη περίπτωση θα ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο».
Αν δηλαδή η Τουρκία δεν συμμορφωθεί, δεν θα… «ενσωματωθεί στον διάλογο». Όταν τα 3/4 της δήλωσης του πρωθυπουργού αφιερώνονται στην ανάγκη επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ και υπάρχει μόνο μία έμμεση αναφορά σε ελληνική αντίδραση, τα σήματα που εκπέμπονται έχουν παράσιτα.
Πιο πειστικό, για τη λήψη πραγματικών μέτρων κατά της Τουρκίας, θα ήταν το δημόσιο μήνυμα από τον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει με όλα τα μέσα, και στρατιωτικά, άμεσα, αν παραβιαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματά της και ότι οι δυνάμεις της βρίσκονται σε επιφυλακή.
Το λέει, με έμμεσο τρόπο, αναφερόμενος σε «ετοιμότητα», αλλά αυτό στέλνει ένα μάλλον διστακτικό μήνυμα, το οποίο αφενός δεν πτοεί την Τουρκία, αφετέρου δεν πείθει τους όποιους τρίτους να παρέμβουν. Είναι γνωστό ότι για να είσαι πειστικός πρέπει να υποστηρίζεις με πράξεις αυτά που λες και αυτά που λες να είναι σε αντιστοιχία με αυτά που κάνεις. Ειδάλλως υπάρχει περίπτωση να βρεθείς σε μία σύγκρουση η οποία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν ήσουν πιο πειστικός όταν έλεγες ότι θα αντιδράσεις και δεν σε πίστευαν γιατί σε είχαν συνηθίσει αλλιώς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας