Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: όπου ακούς πολλά κεράσια…
Τέσσερις ημέρες κράτησε το ανατολίτικο παζάρι στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για να επικρατήσει σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η «πολύ δυσλειτουργική πρόταση» του Σαρλ Μισέλ, (δηλαδή η πρόταση των τσιγκούνηδων του Βορρά) σύμφωνα και με τον χαρακτηρισμό του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στο χθεσινό μπρίφινγκ.
Πανηγυρίζει ο Έλληνας Πρωθυπουργός – παρότι στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας που έθεσε στην αρχή κατέγραψε αποτυχία. Αλλά πάντα έτσι κάνουν οι Έλληνες πρωθυπουργοί. Από την εποχή του Σημίτη όλοι γυρίζουν θριαμβευτές από τις κρίσιμες Συνόδους της ΕΕ. Τώρα πώς γίνεται πάντα να θριαμβεύουν και η χώρα να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση ένας θεός ξέρει…
Οι αριθμοί δεν δικαιολογούν πανηγυρισμούς
Ακόμη κι αν αφήσουμε το θέμα της Τουρκίας και μείνουμε στο οικονομικό σκέλος, η απλή αριθμητική δεν επιβεβαιώνει ακριβώς τους πανηγυρισμούς του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την τελική απόφαση, το Ταμείο Ανάκαμψης, θα αποτελείται από επιχορηγήσεις ύψους 390 δισ. ευρώ και δάνεια 360 δισ. ευρώ. Το αρχικό σχέδιο ήταν 500 δισ. οι επιχορηγήσεις και 250 δισ. για δανεισμό. Άρα κόπηκαν 110 δισ. ευρώ που θα πήγαιναν κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα) και αυξήθηκα αντίστοιχα τα ποσά για δανεισμό. Ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει την αύξηση του δανεισμού, στις ήδη υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού νότου κατ΄ απαίτηση του πλούσιου βορρά.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα λάβει χρηματοδοτικό πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ. Από το Ταμείο Ανάπτυξης των 750 δις η Ελλάδα θα πάρει 19 δις ευρώ σε ενισχύσεις και 12,5 δις ευρώ σε δάνεια. Τα υπόλοιπα 38 δις είναι ότι της αναλογεί από το δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027. Το ότι ο πρωθυπουργός τα βάζει όλα μαζί, δηλαδή τα δάνεια για την δευτερογενή οικονομική κρίση του κορονοϊού μαζί με την συμμετοχή της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, προφανώς να για δημιουργήσει εντυπώσεις, δεν προοιωνίζεται κάτι καλό.
Θα ήταν πολύ καλή εξέλιξη για τη χώρα μας, αν γνωρίζαμε ποια δημοσιονομικά μέτρα συνοδεύουν αυτό το ποσό των 32 δις που δικαιούται από το Ταμείο Ανάπτυξης. Γιατί είναι βέβαιο ότι τόσο οι ενισχύσεις όσο και τα δάνεια θα συνοδεύονται από εποπτεία. Εάν ένα κράτος διαφωνεί με το τρόπο χρήσης αυτών των δανείων, θα μπορεί να θέτει βέτο και να ζητάει «μεταρρυθμίσεις».
Συμπερασματικά, βρισκόμαστε εκ νέου ενώπιον επιπλέον μνημονιακών υποχρεώσεων. Και μάλιστα, με ένα χρέος που κοντεύει και πάλι να φτάσει στο 200% του ΑΕΠ. Όσο για τις θριαμβευτικές δηλώσεις του πρωθυπουργού ισχύει η λαϊκή παροιμία: όπου ακούς πολλά κεράσια…
ΥΓ. Κατά την συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την λήξη της Συνόδου Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκίας, είπε ότι το θέμα συζητήθηκε στην αρχή της Συνόδου. Εκτίμησε ότι θα υπάρξει δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σημείωσε ότι «στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία μπορεί να γίνει και τον Σεπτέμβριο, θα κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση για το πως η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα Τουρκία. Ζήσε Μάη μου…Μέχρι τότε η Τουρκία θα κάνει ανενόχλητη της κινήσεις εναντίον των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Από την στιγμή που ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των κυρώσεων και εισέπραξε άρνηση από τους ομολόγους του, δυστυχώς για την χώρα, είναι αποτυχία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας