Μέρκελ – Ερντογάν: Επικοινωνία των δύο ηγετών για Λιβύη και Συρία
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν αργά το βράδυ της Τρίτης 21 Ιουλίου η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζητώντας τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, οι δύο ηγέτες συζήτησαν διάφορα θέματα, που όμως δεν αφορούσαν τις τουρκικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου, στο επίκεντρο της συνομιλίας τους βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, ανέλυσαν τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία, ενώ έκαναν και αναφορά στον κορωνοϊό. Η συγκεκριμένη επικοινωνία μπορεί να αποτελεί κίνηση στη διεθνή πολιτική «σκακιέρα» για τον “σουλτάνο”, ο οποίος επιδιώκει να δείξει πως η χώρα του έχει ενεργό ρόλο σε σημαντικά ζητήματα και δεν θα πρέπει να υπόκειται σε πιέσεις, ώστε να μην φέρνει εμπόδια στα ανοιχτά μέτωπα της διεθνούς σκηνής.
“Αναμένουμε από την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις κοντά στην Κύπρο”
Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, από την Αθήνα, όπου βρίσκεται για επίσκεψη, ζητούσε από την Άγκυρα να σταματήσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο. Μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, ο κ. Μάας είπε πως η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και να μην ξεκινήσει παρόμοιες επιχειρήσεις κοντά σε ελληνικά νησιά.
Όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός: «Μιλήσαμε για την Τουρκία και τις γεωτρήσεις. Οι θέσεις μας είναι σαφείς σχετικά με τις γεωτρήσεις και τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο – πρέπει να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο. Η πρόοδος στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία θα εξεταστεί μέσω αυτού του πρίσματος, εάν τερματιστούν όλες οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ερωτώμενος για το αν η Γερμανία κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής της προεδρίας θα προωθήσει πρακτικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της γεώτρησης της Τουρκίας, ο Γερμανός υπουργός απάντησε πως αυτό το θέμα συζητούσε σε κάθε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης. «Αναμένουμε από την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρήσεις κοντά στην Κύπρο και να μην ξεκινήσει νέες δραστηριότητες. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για πρόοδο. Υπάρχει μεγάλος βαθμός ενότητας στην ΕΕ σε αυτό το ζήτημα» κατέληξε ο ίδιος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας