Βαρβιτσιώτης Τουρκία: Έχουμε την αποφασιστική και αποτρεπτική ισχύ να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή
Ξεκάθαρη είναι η στάση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αναφορικά με την Τουρκία και το αν είναι έτοιμη η Ελλάδα ή όχι να αντιμετωπίσει μια απειλή.
«Έχουμε την αποφασιστική και την αποτρεπτική ισχύ να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κος Βαρβιτσιώτης. Παράλληλα, καθιστά σαφές ότι «η χώρα μας περιμένει την έμπρακτη στήριξη των εταίρων της» σε περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει τις προκλήσεις της.
Επίσης, μεταφέροντας την εμπειρία του από τη συμμετοχή στις πολυήμερες διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό, ο κος Βαρβιτσιώτης αναφέρει ότι «η Ελλάδα επέστρεψε με γεμάτες βαλίτσες» από τις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, κάνει λόγο για μια ιστορική συμφωνία για την Ευρώπη και μια εθνική επιτυχία για την Ελλάδα. Απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «βρίσκεται στην ευρωπαϊκή μοναξιά του».
Σχολίασε και τη συμφωνία στις Βρυξέλλες
Παράλληλα, σύμφωνα με ό,τι σημειώνει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», η Ελλάδα επέστρεψε στα ευρωπαϊκά πράγματα όχι ως χώρα – πρόβλημα, αλλά ως χώρα με δημιουργικό ρόλο και εποικοδομητική φωνή. Σε αυτό το άρθρο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών περιγράφει τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Όπως αναφέρει, οι διαπραγματεύσεις αυτές «παραδοσιακά φέρνουν στην επιφάνεια τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των κρατών – μελών και αντανακλούν τα αντίθετα συμφέροντα μέσα στην Ένωση: των Βορείων και των Νοτίων, των… Φειδωλών και των… Φιλόδοξων, ενώ συνυπολογίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, με την αποχώρησή του, έπαιρνε 75 δισεκατομμύρια από τον συνολικό προϋπολογισμό, η διαπραγμάτευση αποτελούσε εξαρχής μια δύσκολη εξίσωση».
«Η πανδημία του κορωνοϊού περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τις διαπραγματεύσεις. Για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών χρειαζόταν άμεση και ουσιαστική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», προτάσσει ο αναπληρωτής υπουργός και υπενθυμίζει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους που το ζήτησαν ρητά με επιστολή που συνυπέγραψε με άλλους οκτώ αρχηγούς κρατών τον Μάρτιο, βάζοντας στο τραπέζι την έκδοση «κορωνο-ομολόγων» και άλλων κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας