Κόσμος

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Ιστορική η συμφωνία των κρατών – μελών για το Ταμείο Ανάκαμψης»

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Ιστορική η συμφωνία των κρατών – μελών για το Ταμείο Ανάκαμψης»
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ικανοποιημένη με όσα συμφώνησαν οι ηγέτες των 27 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής δηλώνει η πρόεδρος της Κομισιόν.

Την ικανοποίησή της για τη δημοσιονομική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση του κορωνοϊού εκφράζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θεωρώντας σημαντική καμπή για την ευρωπαϊκή ήπειρο την τελευταία Σύνοδο Κορυφής των 27 κρατών – μελών. «Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε δικαιολογημένα την απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για το πακέτο ανάκαμψης ιστορική», γράφει χαρακτηριστικά σε άρθρο της στη «Handelsblatt».

Παράλληλα σημειώνει:

«Στο παρελθόν, μόνο οι ισχυρότερες χώρες τα κατάφερναν να αντιμετωπίζουν καλά τις κρίσεις, ενώ οι πιο αδύναμες χώρες συνήθως έπρεπε να πληρώσουν υψηλό τίμημα. Αυτή τη φορά μάθαμε από τα λάθη του παρελθόντος, διότι όλοι ήξεραν ότι μπορούμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας μόνον εάν βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα κονδύλια (του πακέτου ανάκαμψης) θα διατεθούν κυρίως ως επιχορηγήσεις στα κράτη μέλη».

Όπως τονίζει: «Κάθε ευρώ το οποίο επενδύεται σε μια χώρα επενδύεται στην πραγματικότητα για το κοινό καλό όλων. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε εάν οι αυτοκινητοβιομηχανίες μας σταματήσουν ξαφνικά να παίρνουν ανταλλακτικά από τους προμηθευτές τους στη βόρεια Ιταλία, την Ισπανία, την Τσεχική Δημοκρατία ή τη Σλοβενία». Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του Συμβουλίου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο κοινοτικό προϋπολογισμό της προσεχούς επταετίας 2021-2027, απέχει σημαντικά από την αρχική πρόταση της Κομισιόν.

Κατά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στις 17 Ιουλίου και κράτησαν ως τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου θυσιάστηκαν σημαντικά προγράμματα και ελήφθησαν επώδυνες αποφάσεις. Αν και η πρόβλεψη ότι η Κομισιόν θα μπορεί να δανειστεί στις αγορές και στη συνέχεια να προσφέρει επιχορηγήσεις συνεπάγεται στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση, ωστόσο το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης είναι προσωρινό και τελεί υπό αυστηρή διακυβέρνηση, ήτοι εάν κάποια κράτη – μέλη κρίνουν ότι δεν πληρούνται συγκεκριμένα ορόσημα θα μπορούν να καθυστερούν τις εκταμιεύσεις.

Αυτά συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής:

  • Η Κομισιόν θα δανειστεί μαζικά από την αγορά και στη συνέχεια θα επιχορηγήσει -αντί να δανείσει- το μεγαλύτερο τμήμα των κεφαλαίων στις χώρες που χρειάζονται περισσότερη οικονομική τόνωση. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν η Κομισιόν να δανειστείχαμηλότοκα 750 δις ευρώ χρησιμοποιώντας την ΑΑΑ αξιολόγηση. Από αυτά θα εκταμιεύσει 390 δις σε επιχορηγήσεις και 360 δις σε φτηνά δάνεια.
  • Οι επιχορηγήσεις αναγκάζουν το μπλοκ να δημιουργήσει κεφάλαια ώστε να αποπληρώσει τον δανεισμό μέχρι το 2058. Οι ηγέτες συμφώνησαν τα εξής: Η Γερμανία, η Σουηδία και η Ολλανδία θα χάσουν την τρέχουσα έκπτωση για το ποσό του ΦΠΑ που περνούν στην ΕΕ. Από το 2023 θα θεσμοθετηθεί ένας φόρος επί των εμπορευμάτων που εισάγονται στην ΕΕ από χώρες με χαμηλότερα πρότυπα εκπομπών άνθρακα από το μπλοκ. Μια άλλη επιλογή είναι ένας φόρος στις οικονομικές συναλλαγές ή και η απόκτηση χρημάτων από την επέκταση του παραπάνω συστήματος για τις εκπομπές αερίων στους τομείς της ναυτιλίας και της αεροπλοΐας. Φόροι όπως οι παραπάνω θα διοχετευθούν στην αποπληρωμή των δανείων ύψους 750 δις και θα είναι η πραγματικότητα για την ΕΕ για τα επόμενα 38 χρόνια (μέχρι την αποπληρωμή, το 2058).
svg%3E
  • Οι επιχορηγήσεις θα καταβληθούν σε χώρες που παρουσιάζουν σχέδια τα οποία ενισχύουν το αναπτυξιακό δυναμικό τους, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα των οικονομιών τους. Τα σχέδια πρέπει επίσης να καταστήσουν τις οικονομίες πιο «πράσινες» και πιο ψηφιακές και να είναι σύμφωνα με τις ετήσιες συστάσεις της Επιτροπής. Η εκταμίευση θα απαιτεί την έγκριση της ειδικής πλειοψηφίας των κυβερνήσεων της ΕΕ και θα συνδεθεί με την επίτευξη ορόσημων και στόχων. Εάν κάποια κυβέρνηση της ΕΕ πιστεύει ότι δεν έχουν επιτευχθεί οι εκάστοτε στόχοι, μπορεί να ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ να το συζητήσουν εντός τριμήνου.
  • Για να εξασφαλιστεί η υποστήριξή τους για το σχέδιο ανάκαμψης, οι καθαροί συνεισφέροντες (net contributors) στον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπως η Ολλανδία, η Σουηδία, η Αυστρία, η Δανία και η Γερμανία, θα λάβουν πολύ βαθύτερες εκπτώσεις από ό,τι στο παρελθόν σε ό,τι τούς αναλογεί να συνεισφέρουν κάθε χρόνο στα ταμεία της ΕΕ βάσει του μέγεθος των οικονομιών τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments