Κορωνοϊός Ελλάδα: 34 εισαγόμενα κρούσματα – Τα 16 από δεξαμενόπλοιο – Πόσα βρέθηκαν στην Αττική
Ανησυχία προκάλεσε η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν στα 65 στη χώρα. Από τα 65 τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και 17 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο. 16 απο τα 17 που προσήλθαν αυτοβούλως αφορούν δεξαμενόπλοιο που είναι αγκυροβολημένο στον Πειραιά.
Αναλυτικά, πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα:
- δεκαεπτά (17) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- δεκαεπτά (17) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως, εκ των οποίων τα δεκαέξι (16) εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους σε δεξαμενόπλοιο που παραμένει αγκυροβολημένο έξω από Πειραιά,
- έντεκα (11) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
- τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας,
- δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,
- δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4401, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες. 1250 (28.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2192 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 7 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 52 ετών. 1 (14.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 71.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 203 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Αν χρειαστεί, θα ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, επισήμανε ο Κ. Μητσοτάκης
Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη για τον κορωνοϊό, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε σήμερα Πέμπτη 30 Ιουλίου.
Σε αυτή την τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Κίμων Δρακόπουλος, καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων.
Τι ισχύει για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και χώρους διασκέδασης
Οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα δεδομένα και διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών.
Όμως, τονίστηκε ότι υπάρχει η ανάγκη επαγρύπνησης και αυστηρής εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή του συνωστισμού και για τη χρήση μάσκας. Για αυτό ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους διασκέδασης, όπου θα ενισχυθούν οι έλεγχοι. «Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μην διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα», τόνισε ο Πρωθυπουργός στους επιστήμονες.]
Τρεις φορές την εβδομάδα οι τακτικές τηλεδιασκέψεις
Επίσης, ανέφερε δε ότι οι τακτικές τηλεδιασκέψεις, όπως η σημερινή, για την εξέλιξη της πανδημίας, θα συνεχιστούν τρεις φορές την εβδομάδα και τον Αύγουστο.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικό lockdown
Παράλληλα, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων. Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση εξετάζει τοπικά lockdown, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όλα αυτά είναι μέσα στη φαρέτρα μας για να αντιμετωπίσουμε πιθανή εξάπλωση του κορωνοϊού».
«Αναπροσαρμόζουμε το σχέδιο μας και λαμβάνουμε όποιο μέτρο απαιτείται έχοντας υπόψη την εισήγηση των ειδικών για να αναχαιτίσουμε τον ιό και να προστατέψουμε την κοινότητα», αν και εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία όμως, οφείλονται σε «απαράδεκτα φαινόμενα συναθροίσεων, συνωστισμού και χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων ατομικής προφύλαξης».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας