Οικονομία

Νέο χωροταξικό νομοσχέδιο Χατζηδάκης: Στηρίζουμε τις επενδύσεις, την ιδιοκτησία και το περιβάλλον

Νέο χωροταξικό νομοσχέδιο Χατζηδάκης: Ως μία μεγάλη μεταρρύθμιση με στόχο τη στήριξη των επενδύσεων, την προστασία της ιδιοκτησίας, αλλά και του περιβάλλοντος χαρακτήρισε ο αρμόδιος υπουργός το νέο νομοσχέδιο.

Για το νέο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, μίλησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης. «Το νομοσχέδιο είναι υπέρ μίας Ευρωπαϊκής Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας για μία μεγάλη μεταρρύθμιση με στόχο τη στήριξη των επενδύσεων, την προστασία της ιδιοκτησίας, αλλά και του περιβάλλοντος.

Κατά την παρουσίασή του νομοσχεδίου σε συνέντευξη τύπου στο ΥΠΕΝ με τη συμμετοχή του υφυπουργού ΠΕΝ Δ. Οικονόμου και του ΓΓ Χωροταξίας Ε. Μπακογιάννη, ο κος Χατζηδάκης ανέλυσε τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά των 107 άρθρων του νέου νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι «στηρίζει την εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη και επενδύσεις, προωθώντας τον εκσυγχρονισμό του καθεστώτος για τις χρήσεις γης, ενώ ενθαρρύνει την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα».

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, συνδυάζει τον προηγούμενο στόχο με την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς:

  • Περιορίζει την εκτός σχεδίου δόμηση.
  • Διευκολύνει την απόδοση κοινόχρηστων χώρων στους πολίτες.
  • Προστατεύει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας με παρεμβάσεις όπως η μεταφορά του συντελεστή δόμησης και η διευκρίνιση του καθεστώτος των ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων.
  • Επιταχύνει και εκσυγχρονίζει τον χωροταξικό σχεδιασμό με εργαλεία όπως οι πιστοποιημένοι ιδιώτες μηχανικοί για την αξιολόγηση των πολεοδομικών μελετών και η απόσυρση ορόφων σε κτίρια.
  • Δίνει την τελική ώθηση για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, με την επιβολή δίκαιων προστίμων σε όσους από αμέλεια παρεμποδίζουν την ολοκλήρωση του κτηματολογίου.
  • Περιορίζεται η εκτός σχεδίου δόμηση «με στόχο να προστατεύσουμε το περιβάλλον και το φυσικό τοπίο», όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης. Συγκεκριμένα, μειώνονται κατά 10% (κατά μέσο όρο) τους συντελεστές δόμησης στην εκτός σχεδίου δόμηση, ενώ ειδικά στη βιομηχανία, η μείωση αυτή ανέρχεται στο 33%.
  • Αλλάζει το καθεστώς με τις παρεκκλίσεις αρτιότητας, ωστόσο μέχρι την οριστική κατάργησή τους θα ισχύσουν για τα επόμενα 2 χρόνια, για λόγους αποφυγής αιφνιδιασμών.
  • Ορίζεται επίσης, ότι για κάθε άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή, ένα ποσοστό 5% του κόστους της αδείας θα καταβάλλεται στο Πράσινο Ταμείο και θα προορίζεται για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της άναρχης εκτός σχεδίου δόμησης.

Όπως ανέλυσε ο ΥΠΕΝ, «τόσο στα επιχειρηματικά πάρκα για τη βιομηχανία όσο και στους οργανωμένους υποδοχείς που αφορούν άλλες δραστηριότητες -εφοδιαστική, τουρισμό κλπ.- αυξάνονται αισθητά οι συντελεστές δόμησης». «Πρόκειται για μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο και δημιουργεί σημαντικές συνέργειες και προστιθέμενη αξία για την οικονομία, αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο