Μανώλης Δερμιτζάκης κορωνοϊός: Όχι στις λιτανείες του Δεκαπενταύγουστου – Πρόβλημα η Θεία Κοινωνία
Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης τόνισε ότι χρειάζεται να αναβληθούν ορισμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις, όπως είναι οι λιτανείες, εν όψει του Δεκαπενταύγουστου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο καθηγητής, που μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε πρόβλημα τη Θεία Κοινωνία όσον αφορά τη μετάδοση του ιού. «Η Θεία Κοινωνία, αφού ξέρουμε ότι μεταδίδεται ο ιός με το σάλιο, είναι ένα πρόβλημα. Είναι κάτι το οποίο δεν το συζητάμε, διότι υπάρχει μια ένταση σε αυτό το θέμα, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έπρεπε να λυθεί. Και ιδιαίτερα στην περίοδο αυτή που ξέρουμε ότι η θρησκευτική δραστηριότητα θα είναι πολύ πιο έντονη», εξήγησε ο κ. Δερμιτζάκης.
Ο καθηγητής είπε στον ΣΚΑΪ ότι όπως η πολιτεία ζητεί από τις επιχειρήσεις να τηρούνται αποστάσεις, να εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός πολιτών στα καταστήματα και επιβάλλει πρόστιμα, θα έπρεπε να κάνει το ίδιο και με άλλες δομές, όπως είναι οι Εκκλησίες. «Θα έπρεπε το ίδιο να ζητήσουμε από οποιεσδήποτε άλλες δομές, όπως οι Εκκλησίες, να οργανώσουν τις δραστηριότητές τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να πάρουν και την ευθύνη του να μην υπάρχει συνωστισμός ή δραστηριότητες που θα οδηγήσουν σε μετάδοση του ιού», υποστήριξε ο καθηγητής.
Τι θα ισχύσει για τη μάσκα
Για τη χρήση μάσκας ανέφερε ότι οι πολίτες θα πρέπει να την φορούν σταθερά για καιρό, ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών κι όχι από φόβο για τα πρόστιμα που επιβάλλονται, καθώς τα αυστηρά μέτρα δεν συνιστούν μια βιώσιμη λύση. «Ας πούμε ότι φοράμε μάσκα και πέφτουμε από τα 77 (κρούσματα) στα 15. Τι θα γίνει; Θα χαλαρώσουμε πάλι; Είναι λάθος. Θα πρέπει να κρατήσουμε τις μάσκες και τις συμπεριφορές γιατί θα ξανανέβουνε», είπε ο καθηγητής.
Απογοητευμένος με τον ΠΟΥ
Ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής του Οργανισμού ότι μπορεί να μην υπάρξει «πανάκεια» για την ασθένεια Covid-19. Είπε πως τέτοιες δηλώσεις είναι ακατανόητες αλλά και επικίνδυνες και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει φάρμακο για τις σοβαρές περιπτώσεις Covid-19 αλλά και εμβόλιο για να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που προσβάλλονται.
«Δεν υπάρχει πανάκεια σε τίποτα. Αλλά η λογική του να βγαίνει ο ΠΟΥ και να κάνει τέτοιες δηλωσεις… Εγώ προσωπικά είμαι απογοητευμένος. Μερικές φορές μιλάνε ‘’στο κενό’’, σε κάποιους πολύ εξειδικευμένους επιστήμονες. Ενώ το κοινό παρακολουθεί, είναι επικίνδυνες αυτές οι δηλώσεις», είπε ο καθηγητής.
Διαβεβαίωσε ότι οι επιστημονικές εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ σοβαρές, καθώς υπάρχουν πολλά εμβόλια στην φάση Γ’, πολύ κοντά σε πιθανή έγκριση αλλά και φάρμακα σε διάφορα στάδια δοκιμών. «Υπάρχουν όπλα τα οποία έρχονται. Τώρα το πότε είναι μια λεπτομέρεια τελικά», υποστήριξε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας