Ελλάδα

Νίκος Σύψας κορωνοϊός: Έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που νοσούν

Νίκος Σύψας κορωνοϊός: O λοιμωξιολόγος αποκάλυψε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των πολιτών που νοσούν από τον Covid 19 έχει μειωθεί αισθητά.

Έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που νοσούν με κορωνοιο τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.  Όπως ανέφερε αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος ηλικίας βρίσκεται κοντά στην δεκαετία των 50 ενώ ήταν στη δεκαετία των 60. Ο κ Σύψας τόνισε ότι η κατάσταση από το εξωτερικό ελέγχεται και πρώτο πρόβλημα είναι η συμπεριφορά των νέων, ενώ γεωγραφικά τις αρχές ανησυχούν οι περιπτώσεις της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Σχολιάζοντας μάλιστα το μέτρο που τίθεται σε ισχύ από σήμερα και για μια εβδομάδα για απαγόρευση των όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ και κλαμπ, ο κ Σύψας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα περιορισμού του ωραρίου των νυχτερινών κέντρων. Αναφερόμενος στο δείκτη μετάδοσης Ρ0, δήλωσε πως παραμένει κάτω από το επίπεδο συναγερμού που είναι το 1 αλλά παρουσιάζει συνεχώς αυξητική τάση. Ο κ Σύψας τόνισε ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα στο δεύτερο κύμα, καθώς δεν έχουμε αύξηση των θανάτων και των διασωληνώσεων.

Εντός των τειχών ο υψηλότερος κίνδυνος μετάδοσης του ιού και όχι από εξωτερικό

Για την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων και τις εστίες μετάδοσης του κορωνοιου στην χώρα μας μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Όπως ο ίδιος ανέφερε «αυτή την περίοδο έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που δεν φαίνεται να οφείλεται στους ταξιδιώτες, που έρχονται στην Ελλάδα βέβαια ο αριθμός των τεστ που γίνονται στις πύλες εισόδου δεν καλύπτει όλους τους εισερχόμενους αλλά φαίνεται ότι έχουμε συνθήκες διασποράς που οφείλονται σε γεγονότα και σε φάσεις που έχουμε τον συνωστισμό που γνωρίζουμε με συνθήκες υπερμετάδοσης».

Εξηγώντας τον λόγο που πρέπει να αποφεύγονται οι συνωστισμοί ο ίδιος επεσήμανε πως «ο ιός μεταδίδεται με μεγάλα σταγονίδια και με την εκφορά, με τον βήχα το σταγονίδιο αυτό τα ταξιδεύει 1-1,5 μέτρο εξού και προκύπτει η έννοια της απόστασης το ότι λέμε να κρατείται απόσταση 1,5 – 2 μέτρα». Όταν έχουμε συγχρωτισμό όταν έχουμε άτομα που είναι το ένα πολύ κοντά στο άλλο και έχουμε συνθήκες που αυξάνονται οι πιθανότητες ώστε να εκπέμπει ένα άτομο αυτά τα σταγονίδια επειδή τραγουδάει, γελάει, φωνάζει επομένως αν κάποιο άτομο είναι ασυμπτωματικό και αυτό συμβαίνει να έχουμε αυτό που λέμε υπερμετάδοση δηλαδή να μεταδώσει σε απροσδιόριστο αριθμό ατόμων που μπορεί να είναι και δεκάδες. Στην συνέχεια τα άτομα που έχουν μολυνθεί θα φύγουν και θα μετακινηθούν σε τελείως διαφορετικές περιοχές και τότε θα έχουμε την πιθανότητα εκθετικής μετάδοσης του ιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο