Άποψη

Ο μη ανασχηματισμός

Ο μη ανασχηματισμός
Ο Σπύρος Γκουτζάνης στο νέο του blog στο pagenews.gr ασκεί κριτική στον περίφημο ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης ο οποίος έγινε τελικά υπό τη μορφή «βελτιώσεων», όπως τις βάπτισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο τίτλος είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος μη ανασχηματισμού και είναι οξύμωρος, όπως και όσα προηγήθηκαν των χθεσινών ανακοινώσεων για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Πρώτα διέρρευσαν οι πληροφορίες από «έγκυρες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου» ότι εκεί λίγο πριν, λίγο  μετά την επέτειο του ενός έτους από τη νίκη στις εκλογές θα γίνει ανασχηματισμός. Στην συνέχεια το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, στους συντάκτες που ήταν μαζί του στο ταξείδι του στο Ισραήλ στα μέσα Ιουνίου τους είπε: «Για τον ανασχηματισμό δεν θα με ρωτήσετε». Ακολούθως ο πρωθυπουργός διέψευσε τον εαυτό του κάνοντας επίσημη διαρροή ότι δεν θα γίνει εκείνες τις ημέρες αλλά μερικές εβδομάδες αργότερα. Όλα αυτά συνιστούν παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν έχουν ξαναγίνει και μάλλον δεν θα ξαναγίνουν στο μέλλον.

«Ο Άδωνις θα μείνει εκτός κυβέρνησης και ο Παπαθανάσης θα γίνει υπουργός»

Χθες ανακοίνωσε αλλαγές που φυσικά δεν συνιστούν ανασχηματισμό, όσο για το αν είναι «βελτιώσεις» όπως τις βάπτισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μένει να φανεί. Αλλά τι βελτίωση της κυβερνητικής λειτουργίας μπορεί να επιφέρει η αναβάθμιση του Θεόδωρου Σκυλακάκη από υφυπουργός σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και ομοίως του Νίκου Παπαθανάση από υφυπουργό Ανάπτυξης σε αναπληρωτή; Το μόνο που δείχνουν είναι ότι ο πρωθυπουργός δημιουργεί μία παράλληλη δομή πέρα από τα υπουργεία, με την πενταμελή επιτροπή για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Είναι σαφώς ένα μήνυμα αποδοκιμασίας στον ΆδωνΙ Γεωργιάδη. Του αφαιρεί αρμοδιότητες τις οποίες πλέον θα έχει ο κ. Παπαθανάσης με στάτους υπουργού, θα αναφέρεται δηλαδή απευθείας στον πρωθυπουργό και όχι στον προϊστάμενο υπουργό του.

Στον κανονικό ανασχηματισμό ο Άδωνις θα μείνει εκτός κυβέρνησης και ο Παπαθανάσης θα γίνει υπουργός.  Διέψευσε και τον εαυτό του ο πρωθυπουργός αφού δεν είναι καν διορθωτικές παρεμβάσεις, όπως είχε προαναγγείλει, μετά από έναν χρόνο στην κυβέρνηση η αναβάθμιση δύο υφυπουργών και ο ορισμός υφυπουργού Ψυχικής Υγείας. Ο πρωθυπουργός καίτοι εμφανίζεται ως πανίσχυρος εν τέλει δεν τόλμησε να αποβάλλει ούτε τους αποδεδειγμένα αποτυχημένους υπουργούς του. Έδειξε έτσι ότι είναι δέσμιος ισχυρών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων και εσωκομματικών ισορροπιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments