Στάση στον Πειραιά είχε κάνει το μοιραίο πλοίο με τη νιτρική αμμωνία που εξερράγη στη Βηρυτό
Την ώρα που ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται από την φονική έκρηξη στη Βηρυτό, τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την ποσότητα της εκρηκτικής ύλης συγκλονίζουν. Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, η μεγάλη ποσότητα νιτρικού αμμωνίου βρέθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού το Σεπτέμβριο του 2013, όταν εγκαταλείφθηκε εκεί το φορτηγό πλοίο «Rhosus».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Jazzera, το φορτηγό πλοίο με σημαία Μολδαβίας κατευθυνόταν από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη, ωστόσο αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στη Βηρυτό λόγω τεχνικών προβλημάτων, όπως επικαλέστηκε το πλήρωμα του πλοίου. Πριν από εκεί όμως και όπως ανέφερε το Open το καράβι φορτωμένο με νιτρική αμμωνία είχε φτάσει και στην Τουρκία και εκεί άλλαξε πλήρωμα αφού ήταν τέσσερις μήνες απλήρωτο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και όπως ανέφερε το Open, το πλοίο με την νιτρική αμμωνία έκανε στάση έπειτα στον Πειραιά για ανεφοδιασμό και φαίνεται πως υπήρξε σύγκρουση του πληρώματος με τον ιδιοκτήτη λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων τους. Αργότερα έφθασε στη Βηρυτό όπου οι Αρχές του Λιβάνου εμπόδισαν τον απόπλου του σκάφους, το οποίο τελικά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του λόγω χρεοκοπίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο φέρεται να ανήκε στον Ρώσο Igor Grechushkin, ο οποίος είναι κάτοικος Κύπρου, όπου φαίνεται να διαχειρίζεται την εταιρεία «Unimar Service». Οι αρχικές έρευνες δείχνουν πως χρόνια αδράνειας και αμέλειας σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι τις Βηρυτού προκάλεσαν την έκρηξη που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων χθες Τρίτη, δήλωσε επίσημη πηγή με γνώση των ευρημάτων.
Ο πρωθυπουργός και η προεδρία δήλωσαν χθες πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.
«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού.
Η πηγή δήλωσε πως μια πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποθήκη 9 του λιμανιού και επεκτάθηκε στην αποθήκη 12, όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.
Η χθεσινή έκρηξη ήταν η πιο ισχυρή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Βηρυτό, μια πόλη φοβισμένη ακόμη από τον εμφύλιο πόλεμο πριν από τρεις δεκαετίες και η οποία έχει κλονιστεί από μια βαθιά οικονομική κρίση που έχει τις ρίζες της σε δεκαετίες διαφθοράς και οικονομικής κακοδιαχείρισης.
Είχαν ειδοποιηθεί οι αρχές
Ο Μπάντρι Ντάχερ, γενικός διευθυντής των Τελωνείων του Λιβάνου, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο LBCI πως τα τελωνεία είχαν στείλει έξι έγγραφα στο δικαστικό σώμα προειδοποιώντας ότι το υλικό συνιστούσε απειλή.
«Ζητήσαμε την επανεξαγωγή του αλλά αυτό δεν συνέβη. Αφήνουμε τους ειδικούς και εκείνους που τους αφορά να προσδιορίσουν γιατί», είπε ο Ντάχερ. Σύμφωνα με άλλο πρόσωπο που σχετίζεται με υπάλληλο του λιμανιού, μια ομάδα που είχε επιθεωρήσει το νιτρικό αμμώνιο πριν από έξι μήνες προειδοποίησε πως αν δεν μετακινηθεί «θα ανατινάξει όλη τη Βηρυτό».
Σύμφωνα με δύο έγγραφα που είδε το Reuters, τα Τελωνεία του Λιβάνου είχαν ζητήσει από το δικαστικό σώμα το 2016 και το 2017 να ζητήσει από «την αρμόδια ναυτιλιακή υπηρεσία» να επανεξαγάγει ή να εγκρίνει την πώληση του νιτρικού αμμωνίου, το οποίο είχε απομακρυνθεί από ένα φορτηγό πλοίο, το Rhosus, και είχε εναποτεθεί στην αποθήκη 12, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του λιμανιού. ‘Ένα από τα έγγραφα αναφέρεται σε παρόμοια αιτήματα που είχαν γίνει το 2014 και 2015.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας