Οικονομία

Χρέη δημοσίου: Στα 2,4 δισ. οι οφειλές στο πρώτο εξάμηνο

Χρέη δημοσίου: Οι οφειλές του δημοσίου προς τρίτους και προμηθευτές είναι σε αρκετά ψηλά επίπεδα στο πρώτο εξάμηνο.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους και προμηθευτές το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Συγκεκριμένα, ανέρχονται σε 2,4 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 161 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου του έτους. Τα χρέη των νοσοκομείων συνεχίζουν να διογκώνονται και συγκεκριμένα αυξήθηκαν σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα κατά 14,1% και 119,7% σε σύγκριση με τα ληξιπρόθεσμα του Δεκεμβρίου 2019.

Ειδικότερα, τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώνονται ως εξής:

  • 52 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία, από 59 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν τον Μάιο.
  • 263 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από 271 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο.
  • 756 εκατομμύρια ευρώ είναι οι οφειλές των νοσοκομείων. Σημειώνεται ότι στα τέλη Δεκεμβρίου τα χρέη των νοσοκομείων ανέρχονταν στα 344 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σε διάστημα έξι μηνών αυξήθηκαν κατά 119,1%.
  • 507 εκατ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 194 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.
  • 268 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα, από 272 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν στα τέλη Μαΐου.
  • 576 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, εκ των οποίων τα 280 εκατ. ευρώ είναι άνω των 90 ημερών. Σημειώνεται ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών προς φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ατομικό φύλλο έκπτωσης (ΑΦΕΚ) μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς. Από Δεκέμβριο 2015 και εφεξής οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών, για τις οποίες έχει εκδοθεί το σχετικό ΑΦΕΚ.

Φορολογικά έσοδα: Στο 1 δις ευρώ η μηνιαία απόκλιση μετά τον Μάρτιο

Η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και η παράταση στην υποβολή των δηλώσεων δημιούργησε «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου τον μήνα από τον Μάρτιο. Αν και μέχρι το τέλος Ιουλίου 2020 είχαν εκκαθαριστεί 5,3 εκατομμύρια δηλώσεις και ο συνολικός φόρος από την εκκαθάριση να διαμορφώθηκε σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ, τα χρήματα αυτά δεν εισπράχθηκαν παρά μερικώς από την Εφορία, καθώς η επέκταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων οδήγησε πολλούς φορολογούμενους να επιλέξουν να πληρώσουν τον φόρο στο τέλος Αυγούστου.

Παράλληλα, η κατάρρευση των τουριστικών αφίξεων λόγω της πανδημίας είχε μεγάλη επίπτωση στις εισπράξεις από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών. Οι μειωμένες φορολογικές εισπράξεις από τις δύο αυτές πηγές είχε ως αποτέλεσμα ο στόχος για φορολογικές εισπράξεις 4,8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο να χαθεί και ως εκ τούτου να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη απόσταση από τον αρχικό στόχο για φορολογικά έσοδα 26 δισεκατομμύρια ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο