Κόσμος

Έκρηξη στη Βηρυτό: Γιατί ο Πρόεδρος του Λιβάνου λέει «όχι» στη διεθνή έρευνα

Έκρηξη στη Βηρυτό: Γιατί ο Πρόεδρος του Λιβάνου λέει «όχι» στη διεθνή έρευνα
Έκρηξη στη Βηρυτό: Η έκρηξη, όπως παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, προκλήθηκε από εκατοντάδες τόνους νιτρικής αμμωνίας που ήταν αποθηκευμένοι επί χρόνια σε αποθήκη στο λιμάνι, χωρίς να έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα.

Κάθε περίπτωση για διενέργεια διεθνούς έρευνας σχετικά με την τεράστια έκρηξη που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της Βηρυτού, σκοτώνοντας περισσότερους από 150 ανθρώπους, απέρριψε ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν πιστεύει ότι μια διεθνής έρευνα θα «απέκρυπτε την αλήθεια», ο Αούν απάντησε «ασφαλώς».

Η δήλωση αυτή έγινε μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Βηρυτό, ζήτησε να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για το θέμα. Η έκρηξη, όπως παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, προκλήθηκε από εκατοντάδες τόνους νιτρικής αμμωνίας που ήταν αποθηκευμένοι επί χρόνια σε αποθήκη στο λιμάνι, χωρίς να έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα.

Ο Αούν διαβεβαίωσε σήμερα ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη αυτού του επικίνδυνου υλικού στις 20 Ιουλίου και ότι επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Άμυνας για να πράξει τα δέοντα. Από δικαστική πηγή έγινε γνωστό ότι σήμερα συνελήφθησαν άλλοι πέντε εργαζόμενοι στο τελωνείο και το λιμάνι, στην πλειονότητά τους μηχανικοί. Συνολικά 21 ύποπτοι έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Πιθανότητα εξωτερικής ανάμειξης με ρουκέτα, βόμβα ή άλλη ενέργεια

«Η αιτία δεν έχει ακόμη διακριβωθεί. Υπάρχει η πιθανότητα εξωτερικής ανάμειξης μέσω μιας ρουκέτας, μιας βόμβας ή άλλης ενέργειας», δήλωσε ο πρόεδρος Μισέλ Αούν σε σχόλιά του που φιλοξένησαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και επιβεβαίωσε το γραφείο του.

Ο ίδιος είπε ότι η έρευνα σχετικά με την έκρηξη της Τρίτης σε μια αποθήκη όπου φυλασσόταν ένα πολύ εκρηκτικό υλικό διεξάγεται σε τρία επίπεδα. «Καταρχάς, πώς εισήχθη και αποθηκεύτηκε το εκρηκτικό υλικό… δεύτερον, αν η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα αμέλειας ή ατύχημα… και τρίτον η πιθανότητα να υπήρξε εξωτερική ανάμειξη».

«Ζήτησα από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να μας δώσει τις αεροφωτογραφίες για να διαπιστώσουμε αν υπήρξε αεροσκάφος ή πύραυλοι», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Λιβάνου σημειώνοντας ότι, αν το Παρίσι δεν τις προμηθευτεί, τότε η Βηρυτός θα ζητήσει από άλλες χώρες να το πράξουν.

Λαϊκή οργή για τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό

Tουλάχιστον 16 στελέχη και εργαζόμενοι στο λιμάνι της Βηρυτού και στην υπηρεσία των Τελωνείων έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη και ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας του Λιβάνου. Πρόκειται για «στελέχη του διοικητικού συμβουλίου του λιμανιού και της διοίκησης των Τελωνείων, καθώς και για υπευθύνους των εργασιών συντήρησης και (εργάτες) που εκτελούσαν αυτές τις εργασίες στην αποθήκη νούμερο 12», όπου φυλάσσονταν τόνοι νιτρικής αμμωνίας, ανέφερε ο στρατιωτικός εισαγγελέας Φάντι Ακίκι σε μια ανακοίνωσή του.

Μέχρι στιγμής οι Αρχές έχουν πάρει καταθέσεις από τουλάχιστον 18 λιμενικούς και τελωνειακούς υπαλλήλους αλλά και από εργάτες που συμμετείχαν στη συντήρηση της αποθήκης. Ο Ακίκι δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των υπόπτων που κρατούνται, σημειώνοντας μόνο ότι η έρευνα συνεχίζεται.

Την ίδια στιγμή η λαϊκή οργή για τους τουλάχιστον 149 νεκρούς – σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία- ξεχειλίζει. Το απόγευμα της Πέμπτης διαμαρτυρόμενοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους της Βηρυτού και κατευθύνθηκαν προς το κοινοβούλιο. Οι πολίτες ήρθαν αντιμέτωποι με δυνάμεις ασφαλείας όπου ακολούθησαν συγκρούσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν και τραυματισμοί. Διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών στην περιοχή της πρωτεύουσας του Λιβάνου όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο, σύμφωνα με το λιβανέζικο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων.

Τα επεισόδια καταγράφηκαν την προπαραμονή της μεγάλης αντικυβερνητικής κινητοποίησης που προβλέπεται να γίνει το Σάββατο στην πρωτεύουσα της χώρας, που παραμένει βυθισμένη σε οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι οι υπεύθυνοι της καταστροφής θα τιμωρηθούν, οι κάτοικοι έχουν στραφεί κατά των κυβερνήσεων. Η έκρηξη έβγαλε με τον πλέον σαφή τρόπο στο φως τη διαφθορά, την παραμέληση και την κακοδιαχείριση στις υποθέσεις του κράτους, με αποτέλεσμα υψηλό χρέος και φτώχεια για τους πολίτες. Πέραν των νεκρών και των τραυματιών, περίπου 300.000 άνθρωποι μένουν άστεγοι, καθώς οι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου ισοπέδωσαν ένα μεγάλο μέρος της πόλης. Σύμφωνα με το Associated Press, το λιμάνι της Βηρυτού θεωρείται από τους πιο διεφθαρμένους οργανισμούς στη χώρα, όπου οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Χεζμπολάχ, και πολιτικοί, θέλουν να κυριαρχήσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments