Βαρβιτσιώτης συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου: Οι διαφορές λύνονται μόνο με συνεργασία και συνεννόηση
Με τον πιο θετικό τρόπο σχολιάζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο.
Ο γνωστός πολιτικός προέβη σε μια ανάρτηση στον προσωπικό και επίσημο λογαριασμό του στο Twitter«υμνώντας» τη συμφωνία που πέτυχε η χώρα μας. «Μετά την Ιταλία, η συμφωνία με την Αίγυπτο αποτελεί ένα νέο εθνικό κεκτημένο», τονίζει στην ανάρτησή του στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Στην ίδια δημοσίευση για τη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ο κος Βαρβιτσιώτης επισημαίνει το εξής: «Ενισχύει τη θέση της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αποτελεί μήνυμα ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Οι διαφορές λύνονται μόνο με συνεργασία και συνεννόηση. Αυτό ας το γνωρίζουν οι γείτονές μας».
Υπεγράφη ιστορική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ
Ιστορική χαρακτήρισε την ημέρα «γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με ό,τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Επίσης, επισημαίνουν πως πρόκειται για μια ισορροπημένη συμφωνία, που είναι απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία, και υπογραμμίζουν ότι επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. «Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες», προσθέτουν.
Από την άλλη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «το παράνομο σύμφωνο Τουρκίας – Σαράζ πρέπει να… σπάσει. Μάλιστα, τονίζει χαρακτηριστικά ότι «μια κακή συμφωνία με την Αίγυπτο θα μπορούσε να δώσει ανέλπιστα όπλα στη Τουρκία σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της απέναντι σε κυριαρχικά μας δικαιώματα, έτσι όπως ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο». «Συνεπώς», υποστηρίζει, «θα ήταν αυτοκαταστροφικό να αποδεχθούμε περιορισμένη επήρεια της Κρήτης που είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας». Σημειώνει επιπλέον ότι «ασφαλώς δεν μπορούμε να δεχθούμε την αυθαίρετη θέση που κατέθεσε στον ΟΗΕ η Τουρκία, ότι από τον 28ο και πέρα δεν μπορεί να υπάρξει οριοθέτηση. Πρέπει να υπάρξει οριοθέτηση με την Αίγυπτο λαμβάνοντας υπόψιν όλη τη Ρόδο και όχι τη μισή».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας