Άποψη

112 δικαιολογίες

112 δικαιολογίες
Ο Γιάννης Αντύπας στο νέο του blog στο pagenews.gr σχολιάζει όλα όσα ειπώθηκαν σχετικά με το αν δούλεψε ή όχι ο αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης «112», προτείνοντας η Πολιτική Προστασία να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τους πολίτες ώστε η χρήση του να γίνεται σωστά.

Είναι κρίμα να επιμένουμε σε αυτή τη χώρα να διαφωνούμε στα αυτονόητα και να ερμηνεύουμε τα πάντα σύμφωνα με τις κομματικές μας προτιμήσεις. Ακόμη και πάνω σε τραγωδίες όπως στη Μάνδρα (δύο φορές), το Μάτι και τώρα την Εύβοια.

Το 112 δεν είναι εντολή εκκένωσης αλλά προειδοποίηση

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 112 δεν είναι εντολή εκκένωσης. Είναι προειδοποίηση. Ενημερώνει τους πολίτες μιας περιοχής για έναν επερχόμενο κίνδυνο. Τους θέτει σε ετοιμότητα. Γιατί, το πρόβλημα στην Εύβοια είναι πως το φαινόμενο έπιασε τους κατοίκους στον ύπνο. Έπεσαν οι άνθρωποι στα κρεβάτια τους εν μέσω καταιγίδας και ξύπνησαν από τα ορμητικά νερά που είχαν εισβάλει στα σπίτια τους.

Προσωπικά θεωρώ πως η συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να βρίσκεται στο εγχειρίδιο χρήσης του 112. Ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που η υπηρεσία θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί για να σημάνει συναγερμό. Να ξυπνήσουν οι κάτοικοι, να προστατέψουν τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους. Με την ένδειξη, βεβαίως, μην βγείτε από τα σπίτια σας γιατί έχουν σχηματιστεί ορμητικοί χείμαρροι. Αναζητείστε, όμως, καταφύγιο σε κάποιο ψηλό σημείο του σπιτιού σας. Απλά είναι τα πράγματα. Γιατί, για να διατάξεις εκκένωση δε χρειάζεται μόνο να ξέρεις ότι πλησιάζει ένας κίνδυνος.

Το 112 θα καταλήξει να γίνει αριθμός διαφημίσεων

Θα πρέπει να έχεις δυνάμεις επί του πεδίου για να καθοδηγήσουν τους πολίτες. Για αυτό ο σωστός όρος είναι οργανωμένη απομάκρυνση. Συμφωνώ, λοιπόν, με τον Νίκο Χαρδαλιά πως δεν υπήρχαν προϋποθέσεις οργανωμένης απομάκρυνσης. Διαφωνώ, όμως, μαζί του με τη θέση ότι δεν έπρεπε να ενημερωθούν οι πολίτες γιατί θα είχαμε έκρηξη πανικού. Αν είναι έτσι, το 112 θα καταλήξει να γίνει αριθμός διαφημίσεων. Η Πολιτική Προστασία οφείλει να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τους πολίτες στην ορθή χρήση του. Όχι απλά να βγάζουν φωτογραφίες οι υπουργοί επειδή τέθηκε σε λειτουργία.

Πάμε και στην αντιπολίτευση. Οι άνθρωποι δεν βάζουν μυαλό. Θεωρούν το λάθος της κυβέρνησης δική τους δικαίωση! Αν είναι δυνατόν να αναζητούν δικαίωση για τους νεκρούς στη Μάνδρα και το Μάτι; Επιμένουν αντί για συγγνώμη να θέλουν να βγουν και από πάνω. Λες και το θέμα είναι ποιος είναι καλύτερη ομάδα: ο Παναθηναϊκός ή ο Ολυμπιακός; Οι φυσικές καταστροφές δεν είναι ζήτημα οπαδικό. Δεν έχει να κάνει με κομματικές προτιμήσεις. Έχει να κάνει με το πόσο ενημερωμένοι είναι οι πολίτες. Έχει να κάνει με το αν λειτουργεί το κράτος. Γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση η ΕΜΥ δεν εξέδωσε προειδοποίηση.

Όσοι είχαν θύματα στις βάρδιες τους, οφείλουν να σιωπούν

Οι τοπικές Αρχές δεν ξέρω, αν είχαν άνθρωπο σκοπιά να παρακολουθεί τα φαινόμενα. Ή αν περίμεναν να λειτουργήσει η καταστροφή. Να βρεθεί ο πρώτος που θα ζητήσει βοήθεια. Αλλά, συνήθως τότε είναι αργά. Το ερώτημα είναι αν όταν εμείς κοιμόμαστε υπάρχει κάποιος που θα μας ξυπνήσει σε ώρα ανάγκης; Είδε κάποιος στην ΕΜΥ τη θεομηνία στην Εύβοια; Επικοινώνησε με την Πολιτική Προστασία; Ενημερώθηκε η Περιφέρεια; Ενημερώθηκαν οι τοπικές αρχές; Η αστυνομία και η Πυροσβεστική;

Προφανώς και δεν έπρεπε να προκληθεί πανικός. Προφανώς κανείς δεν θα έγραφε ένα μήνυμα στο 112, «βγείτε από τα σπίτια σας και πάρτε τους δρόμους». Αλλά ένα «ξυπνήστε γιατί έχουν προκληθεί πλημμύρες», θα μπορούσε να έχει προφυλάξει ορισμένους. Όπως την οικογένεια με το βρέφος που είδε τα νερά να μπαίνουν από το παράθυρο του σπιτιού τους. Για αυτό και όσοι λένε ότι δεν θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί η υπηρεσία, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί. Και όσοι είχαν θύματα στις βάρδιες τους, οφείλουν βεβαίως να σιωπούν. Και όταν μιλήσουν, η πρώτη λέξη να είναι συγγνώμη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments