Κόσμος

Βηρυτός έκρηξη: Πιθανόν ξένοι εργαζόμενοι ανάμεσα στα θύματα που δεν έχουν αναγνωριστεί

Βηρυτός έκρηξη: Πιθανόν ξένοι εργαζόμενοι ανάμεσα στα θύματα που δεν έχουν αναγνωριστεί
Βηρυτός έκρηξη: Ξένοι εργαζόμενοι είναι ίσως πολλά από τα θύματα που δεν έχουν αναγνωριστεί από τις φονικές εκρήξεις στον Λίβανο, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη της Βηρυτού.

Συνεχίζονται στην Βηρυτό οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να βρουν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια μετά τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της πόλης την Τετάρτη 5 Αυγούστου. Χθες, Κυριακή 9 Αυγούστου, ο περιφερειάρχης της πρωτεύουσας του Λιβάνου ανέφερε πως πολλοί ξένοι εργάτες και οδηγοί φορτηγών αγνοούνται και ενδέχεται να είναι ανάμεσα στα θύματα, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω τις προσπάθειες να αναγνωριστούν τα πτώματα.

«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι. Είναι οδηγοί φορτηγών και αλλοδαποί εργαζόμενοι», σημείωσε ο Μαρουάν Αμπούντ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαντίντ.

«Κανείς δεν μπορεί να τους αναγνωρίσει· πρόκειται για δύσκολο καθήκον που θα πάρει καιρό» σημείωσε. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Συρίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τουλάχιστον οι 45 από τους 158 ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στις εκρήξεις ήταν Σύροι. Οι Σύροι αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα των ξένων εργατών στον Λίβανο. Απασχολούνται κυρίως στους τομείς των κατασκευών, της γεωργίας και των μεταφορών.

Το ωστικό κύμα από τις εκρήξεις στην αποθήκη με τους 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου προκάλεσε άνευ προηγούμενου υλικές ζημιές ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής πάνω από 153 άτομα. Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Χαμάντ Χάσαν, είπε πως ένας στους πέντε από τους περίπου 5.000 ανθρώπους που τραυματίστηκαν, χρειάστηκε νοσηλεία και πως 120 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων NNA.

Το συμβάν στη Βηρυτό συγκλόνισε όλη την υφήλιο, με την διεθνή κοινότητα να διαβεβαιώνει πως δεν «θα αφήσει τον Λίβανο να πέσει».

Ωστόσο η διεθνής κοινότητα αξίωσε η βοήθειά της να διανεμηθεί «απευθείας» στον λαό του Λιβάνου και μια «διαφανής» έρευνα να διεξαχθεί για τα αίτια της καταστροφής. «Σε αυτήν τη φρικτή περίοδο, ο Λίβανος δεν είναι μόνος», επισημαίνουν οι περίπου 30 αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων και υπουργοί, που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, την οποία συνδιοργάνωσαν ο ΟΗΕ και η Γαλλία για να βοηθήσουν τον Λίβανο.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προέτρεψε τους συμμετέχοντες να δράσουν γρήγορα, ενώ «οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως η βοήθειά τους θα πρέπει να είναι έγκαιρη, επαρκής και σε συμφωνία με τις ανάγκες του λαού του Λιβάνου, να συντονισθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να παρασχεθεί απευθείας στον λαό του Λιβάνου, με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια», όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι των χωρών – δωρητών, δηλαδή οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου της Γαλλίας, το ποσό που δεσμεύτηκαν να προσφέρουν οι δωρητές στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο ανέρχεται σε σχεδόν 253 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ άλλων, η Γαλλία προσέφερε το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε για ένα ποσό 60 εκατομμυρίων ευρώ, οι χώρες του Κόλπου υποσχέθηκαν 50 εκατομμύρια δολάρια. Οι συμμετέχοντες επέμειναν, επίσης, στην αναγκαιότητα μας «αμερόληπτης, αξιόπιστης και ανεξάρτητης έρευνας» για τις συνθήκες της τραγωδίας, ενώ πρότειναν να βοηθήσουν τις αρχές του Λιβάνου προς αυτήν την κατεύθυνση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments