Έκρηξη στη Βηρυτό: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις – Παραίτηση και η υπουργός Δικαιοσύνης
Και σήμερα οργανώνονται διαδηλώσεις που ζητάνε την παραίτηση του Προέδρου της χώρας και της κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται έξω από το προεδρικό μέγαρο Μπαάμπντα ενώ η λέξη Θάουρα δηλαδή επανάσταση, ακούγεται ξανά στους δρόμους του Λιβάνου μετά την εξέγερση του Οκτώβρη του 2019. Η οργή απέναντι στην κυβέρνηση που ακολούθησε την καταστροφή που έσπειρε η έκρηξη νιτρικής αμμωνίας, δεν φαίνεται να καταλαγιάζει και οι υπουργοί παραιτούνται ο ένας πίσω από τον άλλο. Τελευταία είναι αυτή της υπουργού Δικαιοσύνης.
Η έκρηξη έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στο Λίβανο
Την περασμένη εβδομάδα η έκρηξη σε αποθήκη του λιμανιού τουλάχιστον 2.000 τόνων νιτρικού αμμωνίου είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 158 ανθρώπων, τον τραυματισμό περισσότερων από 6.000 και κατέστρεψε μια λωρίδα της μεσογειακής πόλης, μια καταστροφή που ήρθε να προστεθεί στην πολιτική και οικονομική κατάρρευση και προκάλεσε οργισμένες εκκλήσεις για παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης.
Οι υπουργοί Ενημέρωσης και Περιβάλλοντος παραιτήθηκαν χθες, Κυριακή, καθώς και αρκετοί βουλευτές. Η υπουργός Δικαιοσύνης παραιτήθηκε σήμερα, επικαλούμενη την καταστροφική έκρηξη.
«Ολόκληρο το καθεστώς πρέπει να αλλάξει. Δεν θα κάνει καμία διαφορά αν υπάρχει μια καινούρια κυβέρνηση», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Τζο Χαντάντ, ένας Λιβανέζος μηχανικός. «Χρειαζόμαστε γρήγορα εκλογές.»
Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ δήλωσε το Σάββατο ότι θα ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αλλά η οργή δεν μοιάζει να εκτονώνεται.
Πληροφορίες για ξένους εργάτες νεκρούς στα συντρίμμια
Ο Αούν είπε αρχικά πως το επικίνδυνο υλικό ήταν αποθηκευμένο επί χρόνια χωρίς μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι. Αργότερα είπε πως η έρευνα θα εξετάσει αν η έκρηξη οφείλεται σε εξωτερική παρέμβαση, αμέλεια ή ατύχημα.
Ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε πως ξένοι εργάτες και οδηγοί φορτηγών αγνοούνται και ενδέχεται να είναι ανάμεσα στα θύματα των εκρήξεων, γεγονός που περιπλέκει τις προσπάθειες να αναγνωριστούν τα πτώματα.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών ήταν οι μεγαλύτερες μετά τον Οκτώβριο, όταν οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει τις ρίζες της στη διαφθορά, τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την πολιτική ελίτ ότι εκμεταλλεύεται τους κρατικούς πόρους για ίδιον όφελος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας