Κόσμος

Λίβανος: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση κάτω από την οργή για την έκρηξη στη Βηρυτό

Λίβανος: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση υπό το βάρος της οργής για την έκρηξη στη Βηρυτό. Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται από το Σάββατο στην πρωτεύουσα της χώρας. Οι ελιγμοί του πρωθυπουργού για προκήρυξη βουλευτικών εκλογών δεν έφερε ομαλοποίηση.

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Λιβάνου νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας 10 Αυγούστου υπό το βάρος της λαϊκής οργής για την έκρηξη στη Βηρυτό που σκότωσε περισσότερους από 160 ανθρώπους και κατέστρεψε την πρωτεύουσα της χώρας. Τις τελευταίες μέρες και συγκεκριμένα από το Σάββατο 8 Αυγούστου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις στην Βηρυτό που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση του Λιβάνου προσπάθησε να αποδώσει μετά από αρκετές μέρες από την έκρηξη την ευθύνη για αυτή σε εχθρική ενέργεια, κάτι που όπως φαίνεται δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες του Λιβάνου, καθώς υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ήξερε για την ύπαρξη της μεγάλης ποσότητας νιτρικής αμμωνίας και δεν πήρε κανένα μέτρο ασφαλείας.

Η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας για την παραίτηση της κυβέρνησης

Σύμφωνα με το Associated Press, και όπως γράφει το ΑΠΕ, ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Χαμάντ Χασάν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση παραιτήθηκε στον απόηχο της τραγωδίας που σημειώθηκε στη Βηρυτό, την περασμένη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η δήλωση του κ. Χασάν έγινε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Η επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την παραίτηση της κυβέρνησης αναμένεται μέσα στη μέρα.

Για την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης, η κυβέρνηση προσπάθησε από τη μία να μιλήσει για πρόωρες εκλογές προσπαθώντας να εκτονώσει την κατάσταση. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται καθημερινά με κόσμο να εισβάλει μέσα σε υπουργείο, ενώ η αστυνομία άνοιξε πυρ τραυματίζοντας πολίτες, με αποτέλεσμα να κλιμακωθεί η οργή των διαδηλωτών.

Τις τελευταίες μέρες οι παραιτήσεις υπουργών διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ πριν από λίγο έγιναν γνωστές οι παραιτήσεις των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα στο Λίβανο δεν είναι γνωστό, καθώς η οικονομία της χώρας που ήταν ήδη σε πολύ κακή κατάσταση, αυτή τη στιγμή είναι υπό διάλυση.

Η πολιτική κρίση στο Λίβανο δεν είναι μόνο αποτέλσμα της καταστροφής που υπέστη η Βηρυτός. Τον Οκτώβρη του 2019 η χώρα συγκλονιζόταν από μεγάλες διαδηλώσεις που οδήγησαν στην παραίτηση της τότε κυβέρνησης. Η αιτία των διαδηλώσεων ήταν η λιτότητα και η αυξανόμενη ανεργία, καθώς και η διαφθορά των κυβερνήσεων. Η Θάουρα, δηλαδή η επανάσταση, ανεστάλη λόγω της πανδημίας, αλλά αυτήν τη στιγμή είναι ξανά στους δρόμους του Λιβάνου σε μία ακόμα πιο δύσκολη κατάσταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο