Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ματαιώθηκε παρά το γεγονός ότι οι ιθύνοντες επεξεργάζονταν διάφορα σχέδια για τη διεξαγωγή της. Η διοίκηση συζητούσε διάφορα σενάρια με κεντρική ιδέα να περιοριστούν κατά πολύ οι καλεσμένοι και οι παράπλευρες εκδηλώσεις και να διατηρηθεί αυστηρά ο εμπορικός χαρακτήρας της. Ωστόσο, με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένει τριψήφιος η κυβέρνηση δεν είχε καμία διάθεση να πάρει ρίσκα. Το θέμα μπήκε στην ατζέντα των συζητήσεων με τους ειδικούς λοιμωξιολόγους μαζί με την κυβέρνηση να αποφασίζουν πως το καλύτερο είναι η ματαίωση της ΔΕΘ.
Και είναι η πρώτη φορά που η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η οποία άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες της το 1925 δεν θα πραγματοποιηθεί. Τη θλίψη, αλλά και την κατανόηση της HELEXPO-ΔΕΘ ΑΕ για “τη δύσκολη και στενάχωρη απόφαση” ακύρωσης της 85ης ΔΕΘ, εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της εταιρείας, Τάσος Τζήκας, σημειώνοντας ότι η ζημία για την ίδια την εταιρεία, αλλά και ευρύτερα για την πόλη της Θεσσαλονίκης θα είναι μεγάλη, αλλά “σε κάθε περίπτωση η δημόσια υγεία προηγείται.
Η διοίκηση της ΔΕΘ, που συνέχισε κανονικά τις προετοιμασίες για τη διοργάνωση μέχρι και αυτή την εβδομάδα, επικεντρώνεται τώρα στην επόμενη μέρα: “Η ΔΕΘ υπέστη πολύ μεγάλη ζημία σε όλη την περίοδο της πανδημίας. Τώρα, μετά και την ακύρωση της ΔΕΘ, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τις κλαδικές εκθέσεις του φθινοπώρου, πώς θα τις προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα”, εξηγεί. Όσον αφορά το αν θα υπάρξει κάτι που θα μπορούσε -έστω σε περιορισμένο βαθμό- να λειτουργήσει σαν αντίβαρο στην ακύρωση της ΔΕΘ, σημειώνει ότι θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια, όπως η διοργάνωση ενός πολιτικο-οικονομικού φόρουμ, ενός περιφερειακού ηλεκτρονικού “Νταβός” στη Θεσσαλονίκη.
Η 85η ΔΕΘ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, αλλά πριν από λίγα 24ωρα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ανακοίνωσε την ακύρωσή της, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας. Ακόμα και την τελευταία στιγμή όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τζήκας, η γερμανική πλευρά διατηρούσε σταθερή την πρόθεσή της να συμμετάσχει με περίπου 60 εκθέτες στην έκθεση, στην οποία, σε πολιτικό επίπεδο, η χώρα θα εκπροσωπείτο από τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ και την υπουργό Τροφίμων και Γεωργίας, Τζούλια Κλόκνερ. Οι κατασκευαστικές εργασίες στο γερμανικό περίπτερο επρόκειτο να αρχίσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως γνωστοποίησε ο κ. Τζήκας και η διαδικασία μεταφοράς στην Ελλάδα των εκθεμάτων ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Αυγούστου.
Η ΔΕΘ του 2020 θα ήταν η πρώτη διεθνής έκθεση που θα πραγματοποιείτο στην Ευρώπη, με βάση τα νέα υγειονομικά δεδομένα, που διαμόρφωσε η πανδημία του κορονοϊού. Στόχος της διοίκησης ήταν να πρόκειται για μια διαφορετική έκθεση, με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η οποία θα έδινε διεθνώς το μήνυμα ότι η εκθεσιακή βιομηχανία και η οικονομία προσαρμόζονται και επανεκκινούν μετά το lockdown. Είναι η πρώτη φορά μεταπολεμικά που δεν θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία μπήκε στην αφετηρία το 1926. Από την πρώτη διοργάνωσή της υπήρξε μόνο μια δεκαετία παύσης, από το 1941 ώς το 1950, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του γεγονότος -μεταξύ άλλων- ότι πριν αποχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη οι Γερμανοί είχαν ανατινάξει τα κτίρια της ΔΕΘ, που τα χρησιμοποιούσαν ως αποθήκες στη διάρκεια της Κατοχής.
Δύσκολες καταστάσεις υπήρξαν και στο παρελθόν όπως στη διάρκεια του δάγκειου πυρετού που έπληξε την Ελλάδα το 1928. Τότε οι διοργανωτές, όπως αναφέρει η εφημερίδα Βήμα, αναγκάστηκαν να μεταθέσουν την ημερομηνία διοργάνωσης ενώ αρνητικά επηρεάστηκε και ο αριθμός των επισκεπτών, γεγονός που οδήγησε στη μείωση της τιμής του εισιτηρίου ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη προσέλευση.
Η ΔΕΘ
Η ίδρυση του εθνικού εκθεσιακού φορέα μετρά περισσότερες από οκτώ δεκαετίες ζωής. Πνευματικός πατέρας της διοργάνωσης ήταν ο βουλευτής Νικόλαος Γερμανός, ο οποίος στις 28 Απριλίου του 1925 υπέβαλε αίτηση στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ζητώντας άδεια για την πραγματοποίηση μιας διεθνούς εκθέσεως, της πρώτης στη χώρα. Η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1926, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός σημαντικού κεφαλαίου για την οικονομία της περιοχής. Στις σημερινές της εκθεσιακές εγκαταστάσεις η ΔΕΘ-Helexpo μεταφέρθηκε οριστικά το 1937. Η λειτουργία της διακόπηκε προσωρινά εξαιτίας του πολέμου, ενώ το 1950 χρηματοδοτήθηκε από το σχέδιο Μάρσαλ για την αποκατάσταση του λεηλατημένου εκθεσιακού χώρου.
Κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 οι Έλληνες εκθέτες που συμμετείχαν στις διοργανώσεις ανέρχονταν σε 400, ενώ οι ξένοι έφταναν τους 1.500 κατά μέσο όρο ανά διοργάνωση. Το 1967 μάλιστα οι επισκέπτες άγγιξαν τον αριθμό ρεκόρ του 1,7 εκατομμυρίου. Στη δεκαετία του ’70 κατασκευάστηκαν τα μεγαλύτερα περίπτερα της ΔΕΘ-Helexpo, τα οποία λειτουργούν μέχρι και σήμερα, ενώ το 1973 διοργανώθηκαν οι πρώτες κλαδικές εκθέσεις, η Διεθνής Έκθεση Γούνας και η Διεθνής Έκθεση Μαρμάρου.
Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας διασπάσθηκε σε δύο εταιρείες, τη ΔΕΘ και τη Helexpo, το 1999 και επανενώθηκε σε ένα κοινό εταιρικό σχήμα το 2013. Στις οκτώ δεκαετίες της ζωής της η ΔΕΘ συσσώρευσε τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία στη διαχείριση εκθεσιακών υποδομών, αλλά και στη διοργάνωση εκθέσεων. Σήμερα αποτελεί επίσημο σύμβουλο της πολιτείας σε θέματα εκθεσιακής πολιτικής, διοργανώνει μεγάλες κλαδικές εκθέσεις, περιφερειακές εκθέσεις ανά την Ελλάδα, συμμετέχει σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού με εθνικά περίπτερα και διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Αθηνών.
Οι εγκαταστάσεις
Το Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ-Helexpo στη Θεσσαλονίκη αναπτύσσεται σε έκταση 180.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 62.000 τ.μ. αποτελούν στεγασμένο εκθεσιακό χώρο. Το εκθεσιακό συγκρότημα απαρτίζεται από τρία συνεδριακά κέντρα, το «Νικόλαος Γερμανός», το «Ιωάννης Βελλίδης» και το Helexpo Corona, συνολικής χωρητικότητας 4.000 θέσεων. Τα τρία συνεδριακά κέντρα είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα ηλεκτρονικά και οπτικοακουστικά συστήματα. Πέραν των εκθεσιακών της εγκαταστάσεων στη Θεσσαλονίκη, η ΔΕΘ-Helexpo έχει στην ιδιοκτησία της το Helexpo Maroussi, στη λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι. Πρόκειται για ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων, με βασική λειτουργία την εκθεσιακή, καθώς φιλοξενεί εκθέσεις σε έκταση 30.000 τ.μ., ενώ διαθέτει και συνεδριακό χώρο δυναμικότητας 600 θέσεων. Το εν λόγω εκθεσιακό κέντρο μπορεί να υποστηρίξει τη διοργάνωση και πολιτιστικών, κοινωνικών και επιχειρηματικών εκδηλώσεων.