Κόσμος

Αρμενία κορωνοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του ιού

Αρμενία κορωνοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του ιού
Αρμενία κορωνοϊός: Ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πως η Αρμενία έχει μια ευκαιρία να ξεπεράσει την κρίση της COVID-19 και πως οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες προσώπου.

Η Αρμενία παρέτεινε σήμερα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επέβαλε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού έως τις 11 Σεπτεμβρίου, παρά τη μείωση του ημερήσιου αριθμού μολύνσεων.

Ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πως η Αρμενία έχει μια ευκαιρία να ξεπεράσει την κρίση της COVID-19 και πως οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες προσώπου, μέτρο που έχει καταστεί υποχρεωτικό από τον Μάιο. Ανεξάρτητα από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σχεδόν όλοι οι τομείς της αρμενικής οικονομίας λειτουργούν μετά το άνοιγμα των επιχειρήσεων στις αρχές Μαΐου προκειμένου να αποτραπεί η οικονομική κατάρρευση. Τα σχολεία αναμένεται να ξανανοίξουν στις 15 Σεπτεμβρίου. Η απόφαση για το άνοιγμα των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα ληφθεί αργότερα.

Τα σύνορα της χώρας παραμένουν κλειστά και οι διεθνείς πτήσεις δεν έχουν επαναληφθεί ακόμη, όμως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τιγκράν Αβινιάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των ναυλωμένων πτήσεων προς και από την Αρμενία.

Η απαγόρευση για την είσοδο ξένων πολιτών στην Αρμενία έχει αρθεί, όπως οι επισκέπτες από το εξωτερικό πρέπει να αυτοαπομονωθούν για 14 ημέρες μετά την άφιξή τους. Οι δημόσιες συναθροίσεις, οι απεργίες και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις έως 40 ατόμων επιτρέπονται εφόσον τηρείται η κοινωνική απόσταση και οι συμμετέχοντες φορούν μάσκα προσώπου. Η Αρμενία, μια χώρα περίπου 3 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει έως σήμερα 40.794 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 806 θανάτους από COVID-19, την αναπνευστική ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Οι ημερήσιες μολύνσεις έχουν πέσει σε περίπου 200 από 400-500 τον Ιούλιο. Είναι η πιο πληγείσα χώρα στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου.

 Η αντίδραση του ΠΟΥ για το Sputnik V

Στα δεδομένα ασφάλειας επιμένει ο ΠΟΥ όσον αφορά το ρώσικο εμβόλιο, Sputnik V. Με αυτό το εμβόλιο ανακοίνωσε ο Πούτιν θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε τον ιό και ισχυρίστηκε ότι η κόρη του έχει ήδη εμβολιαστεί.

«Είμαστε σε στενή επαφή με τις ρωσικές υγειονομικές αρχές και συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με την πιθανή προέγκριση του εμβολίου από τον ΠΟΥ» δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας υγείας των Ηνωμένων Εθνών. «Η επιτάχυνση της προόδου δεν σημαίνει συμβιβασμό στην ασφάλεια» διεμήνυσε ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Αυστηρή αξιολόγηση για να δώσει την σφραγίδα του ο ΠΟΥ

Ο Οργανισμός δήλωσε ότι οποιαδήποτε σφραγίδα έγκρισής του για υποψήφιο εμβόλιο COVID-19 θα απαιτήσει αυστηρή αξιολόγηση δεδομένων ασφαλείας, αφού η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενέκρινε το εμβόλιο, με την ονομασία «Sputnik V».

«Είμαστε σε στενή επαφή με τις ρωσικές υγειονομικές αρχές και συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με την πιθανή προέγκριση του εμβολίου από τον ΠΟΥ» δήλωσε ο Γιασάρεβιτς σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

«Η προέγκριση οποιουδήποτε εμβολίου περιλαμβάνει την αυστηρή εξέταση και αξιολόγηση όλων των απαιτούμενων δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας» τόνισε ο αξιωματούχος.

165 υποψήφια εμβόλια

Το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» αναπτύχθηκε από το ερευνητικό ινστιτούτο Gamaleya σε συντονισμό με το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Συνολικά 165 υποψήφια εμβόλια παρασκευάζονται σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία επισκόπηση του ΠΟΥ που εκδόθηκε στις 31 Ιουλίου.

Από αυτά, τα 139 βρίσκονται ακόμη σε προκλινική αξιολόγηση, ενώ οι άλλα 26 βρίσκονται σε διάφορες φάσεις δοκιμής σε ανθρώπους, εκ των οποίων τα έξι προηγούνται, έχοντας φτάσει στη Φάση 3 της κλινικής αξιολόγησης.

«Κάθε χώρα διαθέτει εθνικούς ρυθμιστικούς οργανισμούς που εγκρίνουν τη χρήση εμβολίων ή φαρμάκων στην επικράτειά τους» εξήγησε ο Γιασάρεβιτς.

«Ο ΠΟΥ εφαρμόζει μια διαδικασία προέγκρισης για εμβόλια αλλά και για φάρμακα. Οι κατασκευαστές ζητούν να έχουν την προπιστοποίηση του ΠΟΥ επειδή είναι ένα είδος σφραγίδας ποιότητας. Για να γίνει αυτό, υπάρχει έλεγχος και αξιολόγηση όλων των απαιτούμενων δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που συλλέγονται μέσω των κλινικών δοκιμών. Ο ΠΟΥ θα το κάνει αυτό για οποιοδήποτε υποψήφιο εμβόλιο» δήλωσε ο αξιωματούχος του Οργανισμού.

Καμιά «έκπτωση» στην ασφάλεια

Η πανδημία έχει οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου κινητοποίηση για χρηματοδότηση και έρευνα προκειμένου να παρασκευαστεί ένα εμβόλιο που μπορεί να προστατεύσει δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

«Μας ενθαρρύνει η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται πολλά υποψήφια εμβόλια και, όπως λέμε πάντα, ελπίζουμε ότι μερικά από αυτά τα εμβόλια θα αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά» δήλωσε ο Γιασάρεβιτς. «Η επιτάχυνση της προόδου δεν σημαίνει ‘εκπτώσεις’ στην ασφάλεια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments