Ελλάδα κορωνοϊός: Αυξάνονται τα νοσοκομεία αναφοράς – Πότε θα μπει lockdown σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Οι επαγγελματίες υγείας συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη χώρα μας, με την κατάσταση να είναι σε κρίσιμο σημείο.
Η ανησυχία τόσο από τους επιστήμονες όσο και από τους πολίτες ολοένα και μεγαλώνει σχετικά με τη διασπορά του ιού στην Ελλάδα, αφού καθημερινά τα κρούσματα κινούνται πλέον σε τριψήφιο αριθμό και οι διασωληνωμένοι ασθενείς παρουσιάζουν επικίνδυνη αύξηση. Μάλιστα, ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, οι ειδικοί κρούουν επίμονα των κώδωνα του κινδύνου, ενώ δεν αποκλείουν την εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων, όπως στον Πόρο, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, που καταγράφουν μεγάλο αριθμό μολύνσεων.
Ανήσυχοι οι επαγγελματίες υγείας για την κατάσταση στην Ελλάδα
«Αν συνεχιστεί αυτή η ανοδική τάση, θα δούμε πάνω από 300 και 400 κρούσματα την ημέρα και μπορεί να φτάσουμε και τα 600 με 700», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Open. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και αν και τα μέτρα της κυβέρνησης δεν φέρουν αποτέλεσμα τις επόμενες δύο ημέρες, τότε θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο από αυτά τα επιπλέον μέτρα είναι να γενικευτούν τα μέτρα που ήδη πάρθηκαν σε περιοχές όπως ο Πόρος και να μπει στον «χορό των απαγορεύσεων» η Αττική αλλά και Θεσσαλονίκη, καθώς εκεί υπάρχουν πολλά κρούσματα. «Νομίζω το πρώτο μέτρο που είναι στο τραπέζι είναι η γενίκευση των μέτρων που έχουν ληφθεί στον Πόρο και σε άλλα μέρη. Μετά θα δούμε αν και εφόσον δεν υπάρξει σταθεροποίηση και χρειάζεται κάτι επιπλέον. Οριζόντια πλέον… Και στην Αττική. Γιατί αυτή τη στιγμή μεγάλη πηγή μετάδοσης είναι η Αττική. Η Αττική και η Θεσσαλονίκη που είναι τα μεγάλα κέντρα της μετάδοσης, είναι στην προτεραιότητα για επιπλέον μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.
Ιδιαίτερα ανήσυχος από την επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων εμφανίζεται και ο καθηγητής ιατρικής του πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κος Δερμιτζάκης σημείωσε ότι «αν πάμε στα 300, 400 και 500 κρούσματα τις επόμενες ημέρες, τότε επίσημα μπορώ να πω ότι χάσαμε τον έλεγχο και αυτό σημαίνει να μαζευόμαστε στα σπίτια μας». «Δεν αποκλείεται να δούμε τοπικά lockdown σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη», συμπλήρωσε. Όπως είπε, «μπορούμε να το αναστρέψουμε, αλλά δεν βλέπω καμία προσπάθεια από τους πολίτες».
Αυξάνονται τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα
Να αναφέρουμε πως αυξάνεται ο αριθμός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που θα έχουν τη δυνατότητα να νοσηλεύσουν περιστατικά κορωνοϊού με απόφαση του Υπουργού υγείας, Βασίλη Κικίλια. Με εγκύκλιο που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος, καλούνται οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να ολοκληρώσουν μια σειρά ενεργειών με στόχο την αύξηση των υγειονομικών σχηματισμών που θα νοσηλεύουν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του το μέτρο λαμβάνεται «μετά την σημαντική ενίσχυση όλων των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας με περισσότερες από 6.000 προσλήψεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου της Κυβέρνησης για ενδυνάμωση του ΕΣΥ».
Πιο συγκεκριμένα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται στα 14 Νοσοκομεία Αναφοράς (προστέθηκε το ΓΝΘ «Παπανικολάου») αλλά και σε επιπλέον νοσοκομεία που θα οριστούν σε κάθε ΥΠΕ ως «Νοσοκομεία- COVID». Επίσης, τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται σε όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν κλίνες κορωνοϊού και τα οποία θα βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Όταν ένας ασθενής επιβεβαιώνεται ότι έχει προσβληθεί από το νέο κορωνοϊό, θα μεταφέρεται από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του αποτελέσματος είτε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ώστε να απομονωθεί από τους υπόλοιπους ασθενείς, είτε σε κλινική που νοσηλεύονται άλλοι ασθενείς με COVID-19 (σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμώξεων των Νοσοκομείων).
Εάν το νοσοκομείο δεν έχει την δυνατότητα νοσηλείας, οι ασθενείς θα διακομίζονται σε Νοσοκομείο Αναφοράς ή σε άλλο Νοσοκομείο- COVID με ενέργειες του ΕΚΑΒ- ΚΕΠΥ που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού. Τέλος, η εγκύκλιος επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη αυστηρής και σωστής τήρησης όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των περιστατικών (ύποπτων και επιβεβαιωμένων).
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας