Κόσμος

Αυτά είναι τα τρία επαγγέλματα που διασπείρουν τον κορωνοϊό περισσότερο απ’όλα τα άλλα

Αυτά είναι τα τρία επαγγέλματα που διασπείρουν τον κορωνοϊό περισσότερο απ’όλα τα άλλα
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν κάποια επαγγέλματα που είναι πιο επίφοβα στη διασπορά.

Τα 262 κρούσματα κορωνοϊού όπως ανακοινώθηκε χθες έχουν χτυπήσει καμπάνα σε κυβέρνηση και επιστήμονες οι οποίοι προσανατολίζονται και σε νέα μέτρα το επόμενο διάστημα εφόσον ο αριθμός παραμείνει τριψήφιος και αυξηθεί και άλλο. Αυτό το διάστημα μια συζήτηση που έχει ξαναρχίσει έχει να κάνει με την ανάγκη δημιουργίας της περίφημης ανοσίας της αγέλης. Όσο κάποιο εμβόλιο δεν είναι διαθέσιμο και αποτελεσματικό – αναμένεται εκείνο που ανακοινώθηκε από τον Βλάντιμιρ Πούτιν– ώστε όλοι να μπορούν να αποκτήσουν άμεση και φθηνή πρόσβαση, θα υπάρχει αυτή η συζήτηση, όπως και νέα αυστηρότερα μέτρα.

Βέβαια είναι αλήθεια, πως η επιστημονική κοινότητα δείχνει έναν ιδιαίτερο σκεπτικισμό στην έννοια της ανοσίας της αγέλης θεωρώντας ότι στην περίπτωση του κορωνοϊού είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Και ο διάλογος που κυριαρχεί για το συγκεκριμένο θέμα έχει να κάνει με εκείνους τους επιστήμονες που εκτιμούν και υποστηρίζουν ότι εάν εκτεθεί στον ιό ένα ποσοστό περίπου 20% του γενικού πληθυσμού τότε είναι δυνατόν να προκύψει η ανοσία. Από την άλλη επιστήμονες ανεβάζουν το νούμερο στο 70% και παραμένουν απαισιόδοξοι σχετικά με την πορεία της νόσου βάζοντας μάλιστα και ένα δεδομένο, εκείνους που θεωρούνται “υπερμεταδότες” του ιού.

Και με τον όρο “υπερμεταδότες” εννοούν άτομα τα οποία εργάζονται σε συγκεκριμένους τομείς και μπορούν λόγω της επαφής τους με πάρα πολλά άτομα να μεταδώσουν σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων τον ιό, εφόσον τον έχουν φυσικά και είναι και ασυμπτωματικοί. Πρόκειται για ένα σενάριο που φαντάζει αρκετά λογικό αν για παράδειγμα- όπως αναφέρει και το menshouse- ένας νυχτοφύλακας που βγάζει την βάρδια μόνος του σε ένα κτήριο σαφώς έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να κολλήσει ή να μεταδώσει τον COVID-19, συγκρινόμενος, για παράδειγμα,  με τον υπάλληλο ενός σούπερ μάρκετ.

Και η αναφορά στα σούπερ μάρκετ δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού και στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως και των περισσοτέρων άλλων χωρών, τα καταστήματα της διατροφικής αλυσίδας έμειναν ανοιχτά καθ’ όλη την διάρκεια της κρίσης. Κάποια κράτη, όπως η Σουηδία, επέλεξαν να μην λάβουν ιδιαίτερα μέτρα κοινωνικού περιορισμού, όμως και στα υπόλοιπα τα μέτρα προστασίας –και συγκεκριμένα η απλή χρήση μάσκας ή γαντιών- μάλλον δεν τους «θωράκισε» απέναντι στον κορωνοϊό, ειδικά από την στιγμή που χρειάστηκε να εξυπηρετήσουν έναν τόσο μεγάλο αριθμό πελατών και επακόλουθα δυνητικών φορέων του ιού.

Κάποιοι μελετητές βάζουν στην ίδια κατηγορία τους οδηγούς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και τους εργαζόμενους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στους οποίους πλέον, μετά το άνοιγμα και των συνόρων για τους τουρίστες,  μετατοπίζεται το σχετικό «βάρος». Η θεωρία λέει ότι οι πιθανότητες να βρεθούν θετικοί στον ιό είναι για αυτούς πολύ μεγαλύτερες. Και εφόσον κάτι τέτοιο ισχύει, αντίστοιχα μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να μεταδώσουν οι ίδιοι τον ιό σε άλλους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments