Ελλάδα

Oruc Reis: Παραμένει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Oruc Reis: Συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Tο τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis άλλαξε πάλι πορεία και πλέον κινείται βορειοανατολικά, εντός τόσο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όσο και της τουρκικής NAVTEX.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Οruc Reis συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πλήρης αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα

Την πλήρη υποστήριξή τους στην Ελλάδα εξέφρασαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο έκτακτο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που συγκλήθηκε έπειτα από αίτημα της χώρας μας για τις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, θα συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 28 Αυγούστου.

Λίγο νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προειδοποίησε και πάλι μιλώντας (μέσω τηλεδιάσκεψης) στο προσωπικό των πολεμικών πλοίων που συνοδεύουν το Οruc Reis:

«Δεν θα μείνει αναπάντητη καμία παρέμβαση που θα γίνει σε πλοία μας. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν πόσο αποφασισμένοι είμαστε σε αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακάρ.

«Η δήλωση ενός συμμάχου (σ.σ. Γαλλίας) που δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή ότι θα ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι συμβατή με το πνεύμα της συμμαχίας. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στις θάλασσές μας από τώρα και στο εξής, και είμαστε ικανοί να το πράξουμε» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Ερντογάν για Oruc Reis: Αν συνεχίσουν οι παρενοχλήσεις, θα απαντήσουμε

Νωρίτερα σήμερα, βολές κατά της Ελλάδας ότι επιχείρησε να παρενοχλήσει το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε ότι το σκάφος θα συνεχίσει έως τις 23 Αυγούστου και αυτό συμφωνήθηκε στις συνομιλίες που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, στις συνομιλίες που είχε του ζητήθηκε να υπάρξει αποκλιμάκωση και θα υπάρξουν, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, διαβούλευση των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και Τουρκίας από τις 23 έως τις 28 Αυγούστου με αυτόν τον στόχο.

«Μίλησε (σ.σ. η Άνγκελα Μέρκελ) και με τον κ. Μητσοτάκη και ελπίζω να τον έφερε στη γραμμή που μας έχει πει» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

«Δεν μπορούν να συνεχιστούν οι παρενοχλήσεις. Αν συνεχιστούν, θα απαντήσουμε με πολλαπλάσιο τρόπο» τόνισε και ανέφερε ως παράδειγμα ότι «η τουρκική φρεγάτα Kemal Reis απέτρεψε μία μικρή αψιμαχία καθώς το ελληνικό (σ.σ. πολεμικό) ναυτικό προσπάθησε να παρενοχλήσει το Oruc Reis. Τώρα έχουν υποχωρήσει στο δικό τους λιμάνι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο