Το λάθος του Τούρκου κυβερνήτη και η σύγκρουση των δύο πολεμικών πλοίων
Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται καθώς το τούρκικο Ορούτς Ρέις συνεχίζει να είναι στην κυπριακή ΑΟΖ και μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Πριν από λίγες ημέρες ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου έφθασε πολύ κοντά, καθώς υπήρξε επακούμβηση τουρκικού με ελληνικό πλοίο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» η τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» από λάθος χειρισμούς του κυβερνήτης της, προσέκρουσε στην ελληνική «Λήμνος», γεγονός που επιβεβαίωσε και ο κ. Δένδιας.
Το τουρκικό σκάφος -σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της «Κ»- δεν κράτησε σταθερή την πορεία του και το πίσω μέρος του συγκρούστηκε με το μπροστινό της ελληνικής φρεγάτας. Αποτέλεσμα ήταν να υποστεί σημαντικές ζημιές στην πρύμνη του, σε αντίθεση με τη «Λήμνος» που συμμετείχε κανονικά χθες στα κοινά ελληνογαλλικά γυμνάσια.
Ο κ. Ερντογάν -συμπληρώνει η «Κ»- προέβη σε λεονταρισμούς, δηλώνοντας πως «οι Έλληνες επιτέθηκαν στο «Oruc Reis» και πήραν απάντηση γι αυτό». Διπλωματικές πηγές θεωρούν πως η αναφορά του Τούρκου προέδρου έγινε για να προστατευτεί εσωτερικά.
Η στάση της ελληνικής πλευράς ήταν ψύχραιμη και αρχικά κράτησε χαμηλούς τόνους. Ωστόσο ο Νίκος Δένδιας ανέδειξε μια πλευρά του περιστατικού στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Παρασκευής.
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ παρουσίασε στους ομολόγους του που αποδεικνύει πως υπήρξε λάθος χειρισμός από τον Τούρκο κυβερνήτη. Το τουρκικό σκάφος φαίνεται πως δεν κράτησε σταθερή την πορεία του και το πίσω μέρος του συγκρούστηκε με το μπροστινό της ελληνικής φρεγάτας.
.Ο πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει στο διάγγελμά του για τον κίνδυνο ατυχήματος, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μην απαντήσει στην στρατιωτική κλιμάκωση που επιχειρεί η Τουρκία.
“Η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί επίσης και παραδοχή ανυπαρξίας νομικά ισχυρών θέσεων. Γιατί η προβολή ισχύος δεν είναι παρά απόπειρα να αντισταθμιστεί η αδυναμία της σε θέματα Δικαίου. Απαντώντας στην ανάπτυξη του στόλου της, αναπτύξαμε και εμείς τον δικό μας, θέτοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε επιφυλακή. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Έλληνες έχουν την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας που έχω και εγώ”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Διπλωματικός πυρετός από την Αθήνα
Παράλληλα, συνάντηση είχε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος την Παρασκευή με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, κατά την οποία συνομίλησαν για την τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών. Ο κ. Πάιατ ενημέρωσε άλλωστε για την έλευση αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα με τον πλοίο ειδικών επιχειρήσεων USS Hershel “Woody” Williams που αναμένεται στη βάση της Σούδας και όπου θα παραμείνει για αρκετό διάστημα. Παράλληλα, κατά την επικοινωνία που είχε ο υπουργός Άμυνας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι, φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η παρουσία ενός αιγυπτιακού πολεμικού στην ευρύτερη περιοχή.
Οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών
Ο Νίκος Δένδιας από τη μεριά του βρέθηκε στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον ομόλογό του, ενώ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υπορθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράστηκε η στήριξη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και η εκτίμηση των Ευρωπαίων ότι χρειάζεται μορατόριουμ της εκμετάλλευσης σε αμφισβητούμενες περιοχές.
Ο Μάρκο Περονάτσι, αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έγραψε στο Twitter ότι «όσον αφορά τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράστηκε πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε συνδυασμό με έκκληση για αποκλιμάκωση και επανάληψη του διαλόγου με την Τουρκία . Ενα μορατόριουμ για την εκμετάλλευση σε αμφισβητούμενες περιοχές είναι μια υπό συζήτηση επιλογή».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας