Κόσμος

Παράθυρα κρασιού: Επανέρχονται οι συνήθειες της εποχής της πανούκλας στην εποχή του κορωνοϊού

Παράθυρα κρασιού: Επανέρχονται οι συνήθειες της εποχής της πανούκλας στην εποχή του κορωνοϊού
Παράθυρα κρασιού: Την εποχή του κορωνοϊού αναβιώνουν συνήθειες περασμένων εποχών που σημαδεύτηκαν από τις πανδημίες.

Η καραντίνα που η ανθρωπότητα αναγκάστηκε να βιώσει ξανά την εποχή του κορωνοϊού έχει τις ρίζες της παλιά στην εποχή της πανούκλας. Σαράντα μέρες έπρεπε να μένουν στα καράβια που έφταναν στην Ιταλία οι έμποροι προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όταν κατέβαιναν στο λιμάνι δεν θα ήταν μολυσμένοι με τον ιό της πανώλης. Προκειμένου να τα καταφέουν στην εποχή της πανούκλας, οι άνθρωποι της εποχής σκαρφίζονταν διάφορες μεθόδους προκειμένου να συνεχίσουν την «κανονικότητα». Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα παράθυρα κρασιού στην Φλωρεντία, που ανοίγουν ξανά στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού των επαφών, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Κατά την περίοδο των επιδημιών που εμφανίζονταν συχνά πριν και ιδιαίτερα μετά τη δεκαετία του 1500, η ιστορία μας έχει καταγράψει πολλές μακρές περιόδους πανούκλας, όπως γράφει το The Toc. Τον 16ο αιώνα, οι έμποροι κατάλαβαν ότι η ασθένεια μπορούσε να εξαπλωθεί μέσω της επαφής και αυτά τα μικρά ανοίγματα (Buchette del Vino), τους επέτρεπαν να πωλούν κρασί χωρίς φόβο μόλυνσης.

Η πανδημία της βουβωνικής πανώλης, γνωστή και ως “μαύρη πανώλη” ή “μαύρος θάνατος” σάρωσε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο κατά τα χρόνια του Μεσαίωνα και συγκεκριμένα από το 1348 έως το 1353, έχοντας σαν αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Υπολογίζεται ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός, μέχρι το τέλος της πανδημίας, μειώθηκε από 450 εκατομμύρια σε 350 εκατομμυρία και δεν επανήλθε στα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της νόσου παρά τον 17ο αιώνα.

Τι είναι τα παράθυρα κρασιού

Τα “παράθυρα κρασιού” είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει το όνομά τους: ανοίγματα σε μέγεθος ποτηριού σε τοίχους οινοποιείων ή καταστημάτων, από τα οποία οι έμποροι οινοπνευματωδών σέρβιραν ποτά διατηρώντας ασφαλή “κοινωνική απόσταση”. Τα γραφικά αυτά παραθυράκια είχαν πάψει να χρησιμοποιούνται με τον συγκεκριμένο τρόπο εδώ και πολλά χρόνια μέχρι τη φετινή χρονιά που “σημαδεύτηκε” από την εμφάνιση μίας ακόμη φονικής πανδημίας.

“Όλοι παρέμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους για δύο μήνες και μετά η κυβέρνηση επέτρεψε τη σταδιακή άρση του lockdown. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου ορισμένοι επινοητικοί ιδιοκτήτες φλωρεντίνικων παραθύρων κρασιού γύρισαν πίσω τον χρόνο και χρησιμοποίησαν τα παράθυρά τους για να σερβίρουν ποτήρια κρασιού, καφέδες, αφεψήματα, σάντουιτς και παγωτό, χωρίς μικρόβια και χωρίς επαφές”, αναφέρει ο ιστότοπος του Συλλόγου για τα Παράθυρα Κρασιού (Associazione Culturale BdV) σύμφωνα με το αμερικανικό site.

Σύμφωνα με τον Matteo Faglia, πρόεδρο του Wine Window Association, οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν παρά να χτυπήσουν τα μικρά ξύλινα παντζούρια για να δώσουν την παραγγελία τους, η οποία θα φτάσει σε αυτούς μέσα από ένα μυστηριώδη άνοιγμα που μοιάζει με τούνελ. Μέσα σε δύσκολες, σκοτεινές συνθήκες μία γεύση ιστορίας που διατηρεί τη δική της μαγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments