Στέλιος Πέτσας οικονομία: Θα παραταθούν τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης
Την τοποθέτηση ότι τα υφιστάμενα κυβερνητικά μέτρα για την στήριξη της οικονομίας και της εργασίας θα παραταθούν, έκανε ο Στέλιος Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στο Open και τους δημοσιογράφους Αλεξία Τασούλη και Σπύρο Δημητρέλη μίλησε ακόμα για το άνοιγμα των σχολείων, την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και τα ελληνοτουρκικά. Διαβάστε τα βασικά σημεία της συνέντευξής του παρακάτω.
Για την οικονομία
Δείξαμε σύνεση όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα στη διαχείριση του Ταμείου του Κράτους. Επομένως, έχουμε εφεδρείες για να ενισχύσουμε την οικονομία. Παράλληλα, με τη στάση μας στο υγειονομικό σκέλος της αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και τη γενικότερη συμπεριφορά μας στη διαχείριση της οικονομίας, έχουμε κερδίσει αξιοπιστία. Και αυτή η αξιοπιστία αποδείχθηκε από το γεγονός ότι βγήκαμε στις αγορές εν μέσω πανδημίας και δανειστήκαμε με πολύ χαμηλά επιτόκια. Έτσι έχουμε ενισχύσει το Ταμείο του Κράτους με διαθέσιμα, προκειμένου να στηρίξουμε όχι μόνο τον χώρο του τουρισμού και των εποχικά εργαζόμενων, που δέχθηκαν πολύ βαρύ πλήγμα, αλλά και τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι θα μπουν στο Φθινόπωρο με μια αβεβαιότητα.
Σίγουρα θα υπάρξει παράταση των υφιστάμενων μέτρων στήριξης, όπως τα προγράμματα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ή της αναστολής της εργασίας. Το χρονικό διάστημα θα το επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο και θα εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό. Επίσης, θα υπάρξει και ένα ευρύτερο πλαίσιο μόνιμων μέτρων στην κατεύθυνση μείωσης φόρων και εισφορών, κάτι που υπήρχε και στον προγραμματικό μας λόγο. Και αυτή τη στιγμή, με δεδομένο ότι έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο ο Πρωθυπουργός θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, υλοποιώντας μέτρα τα οποία είχε υποσχεθεί στο Κυβερνητικό της Πρόγραμμα η Νέα Δημοκρατία.
Για την έναρξη της σχολικής χρονιάς
Στις 7 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά και θα έχουμε ξανά να αντιμετωπίσουμε τις ίδιες βασικές προκλήσεις. Να τηρούμε μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, να τηρούμε τις αποστάσεις και εκεί που θα πρέπει εκτός σχολείου ή και μέσα στο σχολείο αν χρειαστεί να φοράμε τη μάσκα μας. Αυτό θα είναι το βασικό στοιχείο που θα μας προστατεύσει από τη διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον. Εργαζόμαστε από τώρα μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου για να έχουμε αναστροφή της αύξησης των κρουσμάτων, προκειμένου να μπορέσουμε να μπούμε στο Φθινόπωρο με καλύτερες συνθήκες.
Για τον κορωνοϊό
Όσο πλησιάζουμε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα υπάρχει η πιθανότητα αναζωπύρωσης του ιού, όπως γίνεται με τις εποχικές τέτοιου είδους ασθένειες, όπως είναι η γρίπη για παράδειγμα. Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, ότι επαναξιολογούμε καθημερινά, τη στρατηγική μας με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Επομένως, η θέσπιση τοπικών lockdown ήταν μέσα στη ατζέντα από την αρχή. Από την περίπτωση της Ξάνθης μέχρι την περίπτωση του Πόρου, όπου δεν υπήρξε lockdown, αλλά κάποια αυστηρότερα μέτρα. Για την Αττική επίσης έχουμε πάρει αυστηρά μέτρα, αρχής γενομένης από σήμερα.
Αν χρειαστεί να πάρουμε κάτι παραπάνω, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών, θα το κάνουμε. Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να αποτινάξουμε τη χαλάρωση η οποία υπήρξε το προηγούμενο διάστημα. Αν αυτό το καταφέρουμε, τότε δεν χρειάζονται περισσότερα μέτρα, αλλά εφαρμογή των υφιστάμενων.
Δεν είμαστε σε καταστάσεις Μαρτίου όταν είχαμε αυξημένα τα κρούσματα καθημερινά, με ταυτόχρονη πολύ μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, του αριθμού των συνανθρώπων μας που ήταν διασωληνωμένοι. Τώρα βλέπουμε μία αύξηση κρουσμάτων σε πολύ νεαρότερες ηλικίες, λόγω της χαλάρωσης του Καλοκαιριού και της υψηλής κινητικότητας στο εσωτερικό της χώρας. Το πρόβλημα είναι εσωτερικό.
Δεν έχει να κάνει με τα εισαγόμενα κρούσματα που ήταν λίγα και πολύ λιγότερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Αυτή τη στιγμή, τα κρούσματα έχουν μέσο όρο ηλικίας πολύ χαμηλότερο απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει πριν, καθώς τα πέντε στα δέκα κρούσματα είναι κάτω της ηλικίας των 40 ετών, που δείχνει ακριβώς τη χαλάρωση τους μήνες του Καλοκαιριού. Όμως, αυτά τα κρούσματα, δεν μεταφράστηκαν σε υψηλότερο αριθμό εισαγωγών σε Μ.Ε.Θ. ή διασωληνωμένων.
Έχουμε χτυπήσει την καμπάνα -και όχι καμπανάκι- κινδύνου, εδώ και πάρα πολλές εβδομάδες. Το ζήτημα δεν είναι να χτυπάμε την καμπάνα του κινδύνου, αλλά να μπορούμε με ψυχραιμία να δούμε τα δεδομένα. Και τα δεδομένα δείχνουν αύξηση κρουσμάτων γι’ αυτό παίρνουμε πρόσθετα μέτρα. Όλοι βλέπουμε ότι τα κρούσματα αυτά δεν έχουν μεταφραστεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, σε αυξημένη πίεση στο Σύστημα Υγείας. Πρέπει να περιφρουρήσουμε το Σύστημα Υγείας, γι’ αυτό παίρνουμε τα μέτρα για να μην αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα, αλλά και να τα φέρουμε σε καθοδική τροχιά, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι όταν θα χρειαστεί.
Έχει σημασία να δει κανείς πώς εξελίσσεται η πανδημία παγκοσμίως. Από την μια υπάρχουν χώρες, όπως η Ελλάδα, που είχαν αυξημένη κινητικότητα με το άνοιγμα των συνόρων σε τουρίστες, με υψηλή κινητικότητα του πληθυσμού στο εσωτερικό της χώρας, όπως στα νησιά και δεν έχουν τη μεγαλύτερη, αλλά πολύ μικρότερη αύξηση κρουσμάτων. Από την άλλη υπάρχουν χώρες, είτε της Κεντρικής Ευρώπης, όπως για παράδειγμα το Βέλγιο, είτε της Βόρειας Ευρώπης, η Σουηδία, ή και της Νότιας, όπως η Ισπανία, με σημαντική αύξηση κρουσμάτων, ενώ η Ελλάδα παραμένει σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
Για τα ελληνοτουρκικά
Είναι ξεκάθαρο, ότι όλοι οι εταίροι μας, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά παντού οι σύμμαχοί μας στον κόσμο, καταδικάζουν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και ζητούν να σταματήσουν αυτές οι προκλητικές ενέργειες σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να υπάρχει μια εξομάλυνση στην περιοχή. Εξομάλυνση η οποία δεν θα υπάρξει εάν η τουρκική πλευρά δεν σταματήσει αυτές τις προκλητικές ενέργειες. Εμείς κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά, δηλαδή να προασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πάντα με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας.
Η Ελλάδα, πάρα πολλές φορές -και ο Πρωθυπουργός και όλη η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών– λέει αυτό το οποίο λένε όλες οι ελληνικές Κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Ότι υπάρχει μία εκκρεμότητα με την Τουρκία και είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Έχουμε στείλει το μήνυμα παντού. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ξανά τις διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Ευρύτερος διάλογος δεν υπάρχει. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να συζητήσουμε με τους γείτονές μας, αν και εκείνοι το επιθυμούν. Να σταματήσουν τις προκλητικές ενέργειες, να υπάρχει έμπρακτη αποκλιμάκωση για να προχωρήσουμε.
Υπογράψαμε μία Συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία διεμβολίζει το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Δημιουργεί ένα νέο καθεστώς στην περιοχή και δίνει τη δυνατότητα, πλέον, σε όλους παντού στον κόσμο να δουν ότι η Ελλάδα, σε συμφωνία με τις γειτονικές χώρες που έχουν αντικείμενες ακτές, προχωράει σε οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Είναι, επομένως, ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, πως αυτός είναι ο δρόμος να προχωρήσουμε χωρίς εντάσεις και χωρίς προκλήσεις. Είναι κάτι προς το συμφέρον των λαών της περιοχής μας.
Η αμερικανική στάση τους τελευταίους μήνες, θα έλεγε κανείς ότι είναι πολύ μακριά από την πολιτική των ίσων αποστάσεων, που είχαμε συνηθίσει τις Η.Π.Α.. Παίρνουν σαφή θέση ότι τα ελληνικά νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, παίρνουν σαφή θέση καταδικάζοντας τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Επομένως, οι Η.Π.Α. αυτή τη στιγμή είναι ένας εταίρος, ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί πάρα πολύ χρήσιμος για την Ελλάδα σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία, για να έχουμε μία διέξοδο, η οποία δεν θα είναι στη φάση της κλιμάκωσης, αλλά της αποκλιμάκωσης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας