Άποψη

Ο πιο αδύναμος κρίκος

Ο Γιάννης Αντύπας στο νέο του blog στο pagenews.gr σχολιάζει τις ελλείψεις που υπάρχουν ακόμα στο δημόσιο σύστημα υγείας τις μέρες του κορωνοϊού και αναφέρει πως είναι ευθύνη της κυβέρνησης να εντοπίσει την πηγή του προβλήματος πριν υποστούμε όλοι τις συνέπειες.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, των νοσοκομειακών ιατρών δηλαδή, δήλωσε το πρωί της Τρίτης σε ραδιοφωνική εκπομπή πως μεγάλα νοσοκομεία δεν έχουν μοριακούς αναλυτές. Στην ερώτηση πόσο κάνει το όργανο που μπορεί να δώσει την απάντηση στο αν κάποιος είναι θετικός ή αρνητικός στον κορωνοϊό απάντησε 50 χιλιάδες ευρώ. Μικροβιολόγους τα νοσοκομεία προφανώς θα έχουν, οπότε το εύλογο συμπέρασμα είναι πως οι ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων (οι οποίοι αντιστοιχούν στις περιοχές κάλυψης των μεγάλων υγειονομικών μονάδων) κινδυνεύουν για 50 χιλιάδες ευρώ! Είναι δυνατόν να μας ταλαιπωρούν ελλείψεις αυτής της τάξης με τα εκατομμύρια ευρώ που μάζεψαν οι Έλληνες για την ενίσχυση του ΕΣΥ; Ο κ. Γιαννάκος είπε και κάτι ακόμη ανησυχητικό. Πως οι κλίνες ΜΕΘ που προστέθηκαν είναι περίπου 100. Μόνο 100! Τόσος κόπος και τόση προσπάθεια, μια ολόκληρη κοινωνία κλεισμένη σπίτι, για να προστεθούν μόλις 100 κλίνες στο δημόσιο σύστημα;

Επίσης, ακούμε συνεχώς για κενά στα νοσοκομεία. Μα καλά: δεν έγιναν προσλήψεις μέσα στην πανδημία; Όλοι στις διοικήσεις διορίστηκαν; Είναι δυνατόν να αντιμετωπίζει η κοινωνία μας μία τέτοια απειλή και προτεραιότητα των γραφειοκρατών να είναι να γεμίζουν λογιστήρια και γραφεία διοίκησης; Πού πήγαν οι 2000 προσλήψεις του περασμένου Απριλίου; Είναι προφανές ότι κάποιος δεν έχει κάνει καλά τη δουλειά του. Κάποιος είναι ο πιο αδύναμος κρίκος. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να τον εντοπίσει και να τον αντικαταστήσει. Πριν… σπάσει και υποστούμε όλοι τις συνέπειες. Γιατί δεν αντέχουμε ούτε θανάτους να έχουμε, ούτε να αντιμετωπίσουμε ένα νέο lockdown με τον Ερντογάν να έχει γεμίσει τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με γεωτρύπανα.

Πάμε και στο θέμα των τεστ. Τα νοσοκομεία τα αγοράζουν, πάντα σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, περίπου 5 με 10 ευρώ. Στα ιδιωτικά κέντρα η εξέταση κοστίζει 120 ευρώ. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν να συνταγογραφούνται. Γιατί; Για να πληρώνει το κράτος, δηλαδή εμείς, στους ιδιώτες 120 ευρώ; Όχι. Να συνταγογραφούνται και να γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία με κόστος (πχ) 50 ευρώ. Να μένουν και λεφτά στα δημόσια ιδρύματα.

Κάποια στιγμή θα πρέπει επιτέλους να γίνει σοβαρός προγραμματισμός. Η πανδημία ήταν μία πρόκληση και μία ευκαιρία. Ας ελπίσουμε να μην περάσει ανεκμετάλλευτη και μείνουν μόνο οι χαμένες ζωές και οι οικονομικές απώλειες. Ο τομέας της Υγείας πρέπει να αποτελέσει άμεσα πεδίο σύγκλισης των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Δεν είναι δυνατόν όλοι να ασχολούνται μονάχα με τις συντάξεις. Γιατί, για να πάρεις σύνταξη θα πρέπει να φτάσεις στα χρόνια της. Θα πρέπει να είσαι υγιής για να τη χαρείς. Και αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο ένα εύρωστο δημόσιο σύστημα υγείας. Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να λειτουργήσει μονάχα επικουρικά, καθώς το κόστος των υπηρεσιών του είναι τόσο υψηλό που αποκλείονται εκατομμύρια πολιτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο