Κόσμος

Τουρκική λίρα: Η «βουτιά» του νομίσματος φέρνει άνθηση στην αγορά χρυσού

Τουρκική λίρα: Η «βουτιά» του νομίσματος φέρνει άνθηση στην αγορά χρυσού
Τουρκική λίρα: Η μεγάλη πτώση της αξίας του νομίσματος της γειτονικής χώρας φέρνει άνθηση στην αγορά του χρυσού. Ουρές κάνουν οι Τούρκοι επενδυτές για να αγοράσουν.

Η κρίση της τουρκικής λίρας πριν από δύο μόλις χρόνια και η τωρινή «βουτιά» της φέρνει μεγάλη άνθηση στην αγορά του χρυσού. Όσοι Τούρκοι μπορούν επενδύουν τα χρήματά τους στον χρυσό, ελπίζοντας να μην επηρεαστούν από τη νέα νομισματική περιπέτεια της γειτονικής χώρας.

Πολλοί Τούρκοι την περασμένη εβδομάδα έκαναν ουρές στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης για να αγοράσουν χρυσό. Σύμφωνα με το Reuters, μέσα σε 15 μέρες, «έφυγε» χρυσός αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στις 7 Αυγούστου, η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ συνεχίζει να κινείται σε αυτές τις τιμές, δείχνοντας την ανησυχία πως τα αποθέματα της Τουρκίας έχουν εξαντληθεί από τις παρεμβάσεις στην αγορά.

Είναι στην παράδοση των Τούρκων να χρησιμοποιούν τον χρυσό ως αποταμίευση και μπορεί να υπάρχουν έως και 5.000 τόνοι «κάτω από τα στρώματα», όγκος που μπορεί να έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο μετά τις πρόσφατες μαζικές αγορές, όπως δήλωσε στο Reuters ο Μεχμέτ Αλί Γιλντιρίμτουρκ, αναπληρωτής επικεφαλής ενός συνδέσμου καταστημάτων χρυσού στην Κωνσταντινούπολη.

Κανένας δεν πουλάει, μόνο αγοράζουν

Αν και ο χρυσός δεν ήταν ποτέ πιο ακριβός, οι πωλητές στο Μεγάλο Παζάρι λένε πως σχεδόν κανένας δεν εμφανίζεται για να πουλήσει τα χρυσά του κοσμήματα. Είναι μόνο αγοραστές. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με το sell-off στη λίρα, η κατοχή «σκληρών» assets όπως τα δολάρια και ο χρυσός στην Τουρκία εκτινάχθηκε κατά 15 δισ. δολάρια στο επίπεδο ρεκόρ των σχεδόν 220 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα, ξανά, με το Reuters, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν πως ο κόσμος ετοιμάζεται να αποσύρει τις αποταμιεύσεις του από τις τράπεζες, και αυτή την εβδομάδα η τουρκική λίρα κινείται γύρω στα 7,3 έναντι του δολαρίου, παραμένοντας όμως μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος. Η ζήτηση έχει χαλαρώσει από τότε που οι Τούρκοι απέσυραν περίπου 2 δισ. δολάρια σε μετρητό σε ξένα νομίσματα από τις τράπεζές τους κατά την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου, όταν το lockdown επιβλήθηκε και η λίρα υποχώρησε στο τελευταίο της χαμηλό, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Κίνδυνος πληθωριστικής κρίσης

Αναλυτές λένε πως αν η Άγκυρα δεν μπορεί να ενισχύει την εμπιστοσύνη στο νόμισμά της, το οποίο έχει καταγράψει πτώση σχεδόν 20% φέτος, τότε η Τουρκία -που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές- κινδυνεύει με πληθωριστική κρίση ή ακόμα και με κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών, που θα επιδεινώσει τις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με το δεδομένο πως οι ξένοι επενδυτές έχουν τώρα ένα μικρό μόνο μερίδιο σε τουρκικούς τίτλους, λένε πως το «κλειδί» για την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι να πείσει τους Τούρκους και τις τοπικές επιχειρήσεις να σταματήσουν να στρέφονται προς την εκλαμβανόμενη ασφάλεια του δολαρίου και του χρυσού. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δήλωσε την Τετάρτη πως η ανταγωνιστικότητα της λίρας είναι σημαντικότερη από την αστάθεια της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments