Πολιτική

ΑΟΖ Ελλάδα: «Ενισχύουν τα εθνικά μας συμφέροντα οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο» λέει ο Νίκος Δένδιας

ΑΟΖ Ελλάδα: «Ενισχύουν τα εθνικά μας συμφέροντα οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο» λέει ο Νίκος Δένδιας
ΑΟΖ Ελλάδα: Στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο που συζητήθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας. Τι απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

Προσεχτικός ήταν στις τοποθετήσεις του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όσον αφορά τις συμφωνίες οριοθέτησης με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Ο κ. Δένδιας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, κατά την επεξεργασία και συζήτηση των δύο συμβάσεων στην αρμόδια Επιτροπή του Κοινοβουλίου ενημέρωσε τους εισηγητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους ειδικούς αγορητές της ελάσσονος αντιπολίτευσης, πως σε όσα επικριτικά ανέφεραν για τις δύο συμφωνίες, επιλέγει να είναι «ολιγόλογος και προσεκτικός». Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, ό,τι ειπωθεί από τη δική του πλευρά, θα συνοδεύει την κύρωση των συμφωνιών σε μια μελλοντική επιδιαιτησία.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, όμως, ότι είναι «πάντοτε στην διάθεση των κομμάτων για εξηγήσεις σε θέματα που δεν μπορεί να αναλύονται σε δημόσιες συνεδριάσεις, γιατί θα είναι βλαπτικό για το εθνικό συμφέρον».

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι στις «δυσχερείς στιγμές που διάγουμε, το απαραίτητο είναι η εθνική ομοψυχία που θα επιφέρει την Νέμεση απέναντι στην τουρκική Ύβρη». Σύμφωνα με τον ίδιο, «δικαιώνεται η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη για αναζήτηση λύσεων σε θέματα οριοθέτησης». Στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναφέρει με βάση ποια μεθοδολογία έγινε ο καθορισμός της μερικής συμφωνίας με την Αίγυπτο, απάντησε πως η συμφωνία δεν ακολουθεί κάποια συγκεκριμένη μεθοδολογία, αλλά είναι μία από κοινού συμφωνία οριοθέτησης, που έχουν κάνει δύο κυρίαρχα κράτη.

Επίσης, συμπλήρωσε, ότι ο θαλάσσιος χώρος είναι 45% για την Ελλάδα και 55% για την Αίγυπτο, ποσοστό που είναι κοντά σε αυτό που ακολουθήθηκε και στην συμφωνία με την Ιταλία, που είναι 46% για την Ελλάδα και 54% για την Ιταλία».

Τι ισχύει για τη συμφωνία με την Ιταλία

Σε ό, τι έχει να κάνει με τη συμφωνία με την Ιταλία, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως για την οριοθέτηση της ΑΟΖ χρησιμοποιήθηκε το ίδιο θαλάσσιο όριο με την διαπραγμάτευση του 1977. Ο ίδιος υπενθύμισε πως οι διαπραγματεύσεις είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, γιατί η ιταλική πλευρά δεν ήθελε να υπογράψει αν δεν κατοχυρώνονταν οι πρακτικές των Ιταλών ψαράδων.

Το αδιέξοδο αυτό όμως, ξεπεράστηκε με την αποστολή της κοινής επιστολής στην Ευρωπαία Επίτροπο που είναι αρμόδια για την αλιεία, όπου αναφέρεται πως όταν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, τότε θα επιτρέπεται σε συγκεκριμένο αριθμό Ιταλών αλιέων, να αλιεύουν συγκεκριμένα αλιεύματα στον χώρο που βρίσκεται μεταξύ των 6 και των 12 ναυτικών μιλίων. Η Ιταλία, είπε ο υπουργός, «επιβεβαιώνει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα».

Σε σχέση με τη συμφωνία με την Αίγυπτο, ανέφερε πως η Αίγυπτος δεχόταν πιέσεις από την Τουρκία να συμφωνήσει μαζί της με επιπλέον 30% ΑΟΖ. Μετά από 14 γύρους που κράτησαν 15 χρόνια, στην διάρκεια των οποίων υπογράφηκε το ψευδο-τουρκολιβυκό σύμφωνο, οι δυο πλευρές, Ελλάδα και Αίγυπτος, επέλεξαν λύση κοντά στους στόχους και των δυο πλευρών, εξήγησε. Τόνισε πως υπάρχει ρητή δέσμευση να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Αίγυπτο μελλοντικά. Όσον αφορά τέλος, στις σπασμωδικές αντιδράσεις της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «αυτές μπορεί να εξηγηθούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογούνται κιόλας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments