Κορωνοϊός Ελλάδα: Στο «κόκκινο» η Αττική με 103 κρούσματα – Η γεωγραφική κατανομή και των 293
Κάθε ρεκόρ έσπασαν τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα καθώς μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 293, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9280, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. 1943 (21.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4179 (45.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Από τα 261 εγχώρια κρούσματα, τα 24 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ τα 16 συνδέονται με επαφή ή στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:
- 22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- 10 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- 103 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας ,
- 54 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 1 στην Π.Ε. Αργολίδας
- 2 στην Π.Ε. Άρτας
- 2 στην Π.Ε. Αχαΐας
- 1 στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 5 στην Π.Ε. Δράμας
- 6 στην Π.Ε. Έβρου
- 1 στην Π.Ε. Εύβοιας
- 9 στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 3 στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 1 στην Π.Ε. Καβάλας
- 2 στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 2 στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 9 Π.Ε. Κοζάνης, 6 εκ των οποίων αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και 1 πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 1 στην Π.Ε. Κορινθίας
- 9 στην Π.Ε. Κυκλάδων
- 4 στην Π.Ε Λάρισας
- 1 στην Π.Ε. Λασιθίου
- 3 στην Π.Ε. Λέσβου
- 1 στην Π.Ε Μαγνησίας
- 5 στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 4 στην Π.Ε Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 5 στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 3 Π.Ε. Ρεθύμνου, τα οποία αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 1 στην Π.Ε. Ροδόπης
- 1 στην Π.Ε. Τρικάλων
- 9 στην Π.Ε. Χαλκιδική,
- 5 στην Π.Ε Χανίων, εκ των οποίων 4 αποτελούν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 6 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
33 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 10 (30.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 42.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 145 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, ο ΕΟΔΥ αναφέρει 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 248 θανάτους συνολικά στη χώρα (δεν περιλαμβάνεται ο θάνατος 85χρονου στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», στις 4 το απόγευμα, με τον οποίο ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 249). Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 93.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 887991 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 9917(1.1%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
«Υψηλού κινδύνου» όσοι επιστρέφουν από περιοχές με κρούσματα
Μικρή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τις επόμενες ημέρες αναμένουν οι επιστήμονες λόγω της επιστροφής των αδειούχων από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδη Βατόπουλο. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τηρηθούν τα μέτρα, δηλαδή οι αποστάσεις, το πλύσιμο χεριών κα η χρήση μάσκας.
Την ίδια ώρα, τόνισε πως ο ΕΟΔΥ ίσως θα πρέπει να προχωρήσει σε πιο αναλυτική ενημέρωση για τις περιοχές όπου εντοπίστηκαν πολλά κρούσματα ώστε να γνωρίζουν και όσοι τις επισκέφτηκαν.
«Οι άνθρωποι που θα γυρίσουν από τις περιοχές που είχαν παρατηρηθεί κρούσματα – και σε αυτό το σημείο ίσως θα πρέπει ο ΕΟΔΥ να κάνει μια καλύτερη ενημέρωση για το σε ποιες περιοχές υπήρξαν πολλά κρούσματα ώστε να το ξέρει ο κόσμος, αυτοί οι άνθρωποι που γυρνάνε από αυτές τις περιοχές είναι –εντός εισαγωγικών, “υψηλού κινδύνου’’» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος.
Παράλληλα, ο ειδικός εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσοι βρέθηκαν σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για μια εβδομάδα έως και 15 μέρες. Να χρησιμοποιούν, δηλαδή, μάσκα και να μην έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους.
Αναφερόμενος στα σχολεία αλλά και τον αριθμό των κρουσμάτων που θα καθιστούσε απαγορευτικό το άνοιγμά τους, ο καθηγητής υπογράμμισε:
«Αν αρχίσουν να διπλασιάζονται ή να πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα μέσα σε 3 – 4 ημέρες, αυτό οπωσδήποτε είναι ένα ισχυρό καμπανάκι». Ωστόσο, εξήγησε ότι δεν είναι τόσο εύκολο να πει κανείς ότι, για παράδειγμα, με 500 κρούσματα κλείνουν τα σχολεία ενώ με 400 όχι. Συνεκτιμάται, είπε, μια σειρά παραγόντων, όπως ποιες ηλικίες αφορούν τα κρούσματα και πόσο γρήγορα αυξάνονται. «Να μη νομίζει ο κόσμος ότι ως δια μαγείας 1η Οκτωβρίου δεν θα έχουμε κρούσματα. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Το θέμα είναι να μην έχουμε πολλά και σοβαρά», κατέληξε.
Σημειώνεται, πως τα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ ήταν χαμηλότερα από ότι τις προηγούμενες μέρες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η εξάπλωση μειώνεται καθώς ο αριθμός των νοσούντων παραμένει τριψήφιος. Συνολικά 170 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα επιβεβαιώθηκαν από τις αρχές, εκ των οποίων τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8.819, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες. Τα 1.886 (21.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4009 (45.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Από τα 134 εγχώρια κρούσματα, τα 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 14 με επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας