Βαρβιτσιώτης – ελληνοτουρκικά: «Ηχηρές» οι δηλώσεις Μέρκελ και Μακρόν – Η Τουρκία έχει τεθεί σε απομόνωση
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ελλάδας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναφέρθηκε σε «ηχηρές» δηλώσεις των Μέρκελ και Μακρόν αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά. Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι οι κυρώσεις στις οποίες κατέληξε το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ για τις προκλητική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, την Ελλάδα και την Κύπρο, βάζει μια καλή βάση για τις συζητήσεις που θα γίνουν από εδώ και πέρα. «Η Τουρκία πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι δεν θα συνεχίσουν οι σχέσεις της με την Ευρώπη να είναι ομαλές -ούτε οι οικονομικές- αν συνεχίσει να έχει αυτή τη στάση. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει τεθεί σε απομόνωση διεθνώς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι δηλώσεις του Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε νέα «σκληρή» δήλωση κατά της τουρκικής κυβέρνησης όσον αφορά τις αποφάσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Γάλλος πρόεδρος το βράδυ της Παρασκευής τόνισε ότι η χώρα του σκληραίνει τη στάση της λόγω της δραστηριότητας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Άγκυρα σέβεται μόνον λόγια που συνοδεύονται από πράξεις».
«Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, οφείλω να είμαι συνεπής σε έργα και λόγια. Μπορώ να σας πω πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και σέβονται μόνον κάτι τέτοιο. Εάν λες λόγια που δεν συνοδεύονται από πράξεις… Αυτό που η Γαλλία έπραξε φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό: είναι μια πολιτική «κόκκινων γραμμών». Την εφάρμοσα στη Συρία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Τι είχε δηλώσει η Μέρκελ
Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα έστειλε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Η Μέρκελ κάλεσε τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξουν την Ελλάδα, σε συνέντευξή της που παραχώρησε σήμερα. «Όλα τα κράτη της ΕΕ έχουν την υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ, ενώ εντείνεται η ελληνοτουρκική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, με παρατεταμένες έρευνες του Oruc Reis και ανάπτυξη του ελληνικού στόλου απέναντι στον τουρκικό. Παράλληλα, ερωτηθείσα για την κρίση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι είναι καθήκον μας ως κράτη μέλη της ΕΕ να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων φίλων μας», χαρακτηρίζοντας «στοιχειώδες» οι δύο πλευρές να συνεχίσουν τον διάλογο.
Η λίστα των πιθανών κυρώσεων κατά της Τουρκίας
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο που διάβασε ο Ζοζέπ Μπορέλ στους 27 υπουργούς Εξωτερικών, μετά το Άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ, προβλέπεται η ενεργοποίηση των εξής κυρώσεων προς την Τουρκία σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλεί η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο:
- Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο.
- Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες
- Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
- Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκία από κρατικές τράπεζες χωρών ΕΕ
- Δυνατότητα μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων που εκταμιεύονται προς την Τουρκία
- Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών
- Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες Κύπρου και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας