Τον τελευταίο καιρό οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίση. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν χάνουν την ευκαιρία να ρίχνουν λάδι στη φωτιά με πολεμικές δηλώσεις. Μάλιστα, υπάρχουν αποκαλύψεις που αναφέρουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον στόλο του να βυθίσει ένα Ελληνικό πλοίο ή κάποιο αεροπλανοφόρο με όσο γίνεται λιγότερες απώλειες. Κάτι τέτοιο οδηγεί και την Ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ενίσχυση των εξοπλιστικών της κάτι που αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο πρωθυπουργός.
Την ώρα λοιπόν που το κλίμα είναι πολεμικό ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, παραχώρησε συνέντευξη αναφερόμενος στο κομμάτι των οπλικών συστημάτων και στο ποιος θα είχε το πάνω χέρι σε περίπτωση σύγκρουσης. Μίλησε ξεκάθαρα για υπεροχή των ελληνικών δυνάμεων σε κάθε επίπεδο, κάτι που γεμίζει με αίσθημα ασφάλειας κάθε πολίτη αυτής της χώρας.
Ειδικότερα, ο κ. Χρηστίδης αναφέρει: « Θυμίζει λίγο η αντίδραση το 1987. Να θυμίσω πως τότε ο Τούρκος Πρόεδρος Οζάλ είχε βγει ο ίδιος στα ΜΜΕ λέγοντας ‘’Ιf it’s gonna be a war, is gonna be his fault (Αν θα γίνει πόλεμος θα είναι δική του ευθύνη). Ενδιάμεσα από τα μηνύματα ότι κίνηση εντός υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ δεν γίνεται αποδεκτή, μέχρι το βυθίσατε το Hora, υπάρχουν τουλάχιστο 20 στάδια καταγεγραμμένα για το Πολεμικό Ναυτικό. Αν οι Τούρκοι επιμένουν και εμείς θα πρέπει να επιμένουμε ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό. Κατά την άποψή μου οι Τούρκοι θα επιμένουν, αλλά το θέμα είναι εμείς να τους δώσουμε την αίσθηση ότι σαν Ελληνισμός έχουμε ισχυρή αποτροπή.
Η Ελλάδα για πολλά χρόνια δεν είχε επενδύσει στις ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου του μνημονίου. Δεν είναι όμως θέμα αλλαγής ισχύος. Δεν πίστευα ποτέ στους αριθμούς. Δεν είμαι πολεμοχαρής αλλά θα πω το εξής: Οι πύραυλοι που έχει ο Ελληνισμός (Κύπρος–Ελλάδα) μπορούν αν βυθίσουν τον τουρκικό στόλο 2 φορές. Είμαστε πολύ καλά εκπαιδευμένοι. Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, όμως η απαξίωση των ενόπλων δυνάμεων στο θέμα της αρνήσεως επενδύσεων στην Άμυνα από Ελλάδα–Κύπρο σημαίνει ότι ζητούμε την διπλωματική λύση.
Αλλιώς, μπορεί να έχουνε γίνει συζητήσεις τύπου Ζυρίχης-Λονδίνου για να πάμε να βρούμε με τον Α ή Β΄τρόπο, πράγμα που στο παρελθόν ήταν καταστροφικό. Σίγουρα όμως όταν μαζεύεται το ΚΥΣΕΑ στο ΓΕΕΘΑ σημαίνει ένα μεγάλο προβληματισμό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανησυχεί. Εκτός και αν η φιλοσοφία της πολιτικής ηγεσίας είναι του τύπου Ίμια».